Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C26.5°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.1°C24.9°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.0°C23.8°C
4 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.8°C26.4°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C25.2°C
2 BF 38%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Η μαύρη βίβλος της παιδιατρικής περίθαλψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Η μαύρη βίβλος της παιδιατρικής περίθαλψης

Η υγεία των παιδιών και η νοσοκομειακή περίθαλψή τους αποτελεί ένα ιδιαίτερο θέμα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για ανήλικους ασθενείς. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κανένα πρόβλημα να προχωρήσει στη διάλυση και της δημόσιας νοσοκομειακής παιδιατρικής περίθαλψης, όπως ακριβώς έχει κάνει με το σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Άλλωστε, οι νεοφιλελεύθερες ιδέες αυτό επιτάσσουν.

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής παρουσιάζει το μεθοδικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο μπορεί να καθυστέρησε δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, αλλά σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εκαναν ολόκληρο νοσοκομείο εμβολιαστικό κέντρο

Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο του 2022, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει από τις εφημερίες το Παίδων Πεντέλης και να το μετατρέψει αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο για τον κορωνοϊό. Έτσι η Αττική έμεινε με μόλις δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, τα οποία μάλιστα είναι δίπλα το ένα στο άλλο. Μετά τις αντιδράσεις (οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ήρθαν αντιμέτωποι μέχρι και με τα ΜΑΤ), το εμβολιαστικό κέντρο μεταφέρθηκε στο «Προμηθέας». Τελικά, η παραπάνω ενέργεια του υπουργείου Υγείας ήταν απλώς ένα πρόσχημα για την εκχώρηση του νοσοκομείου στους ιδιώτες. Τον Μάρτιο του 2022 προχώρησαν στην εγκατάσταση παιδιών που βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους με εισαγγελική εντολή σε χώρους του νοσοκομείου που μέχρι τότε ήταν πλήρως λειτουργικοί. Πίσω από την τελευταία πράξη και συνολικά από το σχέδιο που είχε μπει στις ράγες από τον Ιανουάριο ήταν η διοικήτρια του Rotary 2470 (ελληνικό παράρτημα του παγκόσμιου δικτύου εθελοντών Rotary) Μαρίζα Οικονόμου, η οποία ταυτόχρονα υπηρετούσε ως υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Το συγκεκριμένο δίκτυο έκανε τη δωρεά για τη φιλοξενία των υγιών παιδιών δεσμεύοντας χώρους με κλίνες.

Σταμάτησαν τα χειρουργεία στην Πάτρα

Τον Μάιο του 2022 η λειτουργία του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα, του μοναδικού δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου εκτός Αττικής, βρέθηκε υπό αμφισβήτηση. Στις 31 του μήνα σταμάτησαν οι εφημερίες και τα χειρουργεία, καθώς δεν υπήρχε αναισθησιολόγος για οποιοδήποτε περιστατικό, με αποτέλεσμα να κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών ασθενών της γεωγραφικής περιοχής που αυτό καλύπτει. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίστηκε πως δεν ήξερε το πρόβλημα, αλλά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και φορείς της πόλης είχαν προειδοποιήσει από το 2020, χωρίς να έχει προκηρυχθεί κάποια θέση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ανταλλαγές με τον ιδιωτικό τομέα

Τον Ιούλιο του 2022 ανακοινώθηκε η συνεργασία του Νοσοκομείου Αττικόν με το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΙΑΣΩ General. Μια συνεργασία που περισσότερο πρόκειται για συγχώνευση της παιδιατρικής κλινικής του δημόσιου νοσοκομείου με εκείνη του ιδιωτικού. Όλα αυτά υπό την κοινή επιστημονική διεύθυνση της Βάνας Παπαευαγγέλου, γνωστή από τις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπεται ότι το Αττικόν παραχωρεί κατά παράβαση της νομοθεσίας ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές για εκπαίδευση και εργασία στην ιδιωτική κλινική. Το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ είχε καταγγείλει μάλιστα ότι, στηριζόμενο στις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχικής υποδομής, το νοσοκομείο ετοιμάζεται να στέλνει και ασθενείς στο ΙΑΣΩ «όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού». Άρα δεν μιλάμε για απλή συνεργασία, αλλά για συγχώνευση. Απαντώντας, η Β. Παπαευαγγέλου έκανε γνωστό ότι όλα έγιναν με απόφαση του διοικητή του Αττικόν, ωστόσο ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε ποτέ.

3.000 παιδιά στην ουρά

Τον Σεπτέμβριο του 2022 γίνεται γνωστό ότι 3.000 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το «Αγία Σοφία». Ο λόγος ήταν η τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων. Η Μίνα Γκάγκα επικαλέστηκε την έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά όταν τον Νοέμβριο προκηρύχθηκαν κάποιες λίγες θέσεις αναισθησιολόγων (αν και όχι όλες όσες ήταν κενές), οι αιτήσεις ήταν περισσότερες από τις θέσεις.

Το τελευταίο τριπλό έγκλημα

Ο μήνας που διανύουμε, ο Φεβρουάριος του 2023, είναι αρκετά πυκνός. Κι αυτό γιατί αποδεικνύεται τρις ότι η κυβέρνηση δεν κόπτεται καθόλου για τη δημόσια περίθαλψη των παιδιών.

Πρώτη περίπτωση είναι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Παιδογκολογικού Τμήματος του «Αγία Σοφία». Η μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δίνει πλήρη αυτονομία σε ιδιώτες να κάνουν ό,τι θέλουν σε συμβάσεις τύπου ΣΔΙΤ, προσλήψεις, εργασιακές σχέσεις και φυσικά στις κλινικές μελέτες που έχουν από πίσω εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ο διοικητής του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας δεν θα έχουν κανέναν λόγο.

Δεύτερη περίπτωση είναι το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Τζάνειου, για να μεταφερθεί στην Αγία Βαρβάρα. Έτσι, ο Πειραιάς και τα νησιά μένουν χωρίς παιδοψυχιατρική περίθαλψη. Επίσης, στη νέα του μορφή προβλέπεται να λειτουργήσει μόνο η μονάδα εφήβων, δηλαδή η μονάδα για τις μικρότερες ηλικίες θα κλείσει.

Τρίτη περίπτωση είναι το ναυάγιο με το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ένα έργο που είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, η Νέα Δημοκρατία το άλλαξε σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά τελικά ούτε αυτό δεν κατάφερε να υλοποιήσει. Η πραγματοποίησή του θα ήταν σημαντική ανάσα για το σύστημα Υγείας, το οποίο διαθέτει μόλις 55 ΜΕΘ για παιδιά σε όλη τη χώρα.

Στην ξεκάθαρη επίθεση χρειάζονται ξεκάθαρες λύσεις

«Από την επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που απαξιώνει, διαλύει και ιδιωτικοποιεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν θα μπορούσε να γλιτώσει ούτε η δημόσια παιδιατρική περίθαλψη» ξεκαθαρίζει μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Κώστας Λιβαδάς. Όπως εξηγεί, η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, με τη μετατροπή νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα και εγκατάσταση προνοιακών δομών σε αυτά (Παίδων Πεντέλης), στερώντας κλίνες και υπηρεσίες. Συνεχίστηκε με τη μη επαρκή στελέχωση των χειρουργείων σε αναισθησιολόγους με αποτέλεσμα να λιμνάζουν ανεγχείρητα χιλιάδες περιστατικά («Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Πατρών, «Αγία Σοφία») και η λύση που δόθηκε μετά την κατακραυγή και τις κινητοποιήσεις ήταν η οριακή ενίσχυσή τους και η διοχέτευση περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα. «Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν υπήρξαν συμβάσεις για οικογενειακό παιδίατρο» υπογραμμίζει ο Κώστας Λιβαδάς και συμπληρώνει ότι το «κερασάκι» ήρθε με την επιχειρούμενη μεταφορά του Παιδοψυχιατρικού του «Τζάνειου» στην Αγ. Βαρβάρα και τη μετατροπή του παιδοογκολογικού κέντρου του «Αγία Σοφία» σε ΝΠΙΔ.

Για τη στήριξη της παιδιατρικής περίθαλψης ο Κώστας Λιβαδάς είναι σαφής: «Απαιτείται ένα σχέδιο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με παιδίατρους στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ, σύμφωνα και με τον υγειονομικό χάρτη. Επίσης, χρειάζονται συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ με αξιοπρεπείς αμοιβές, πλήρης στελέχωση των υπαρχόντων παιδιατρικών νοσοκομείων και παιδιατρικών τμημάτων των γενικών νοσοκομείων και δημιουργία νέου παιδιατρικού νοσοκομείου ΝΠΔΔ στη Βόρεια Ελλάδα, μετά και τη ματαίωση της δωρεάς του Ι.Σ. Νιάρχος».

Υπόθεση όλων η υγεία των παιδιών

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάλλει κατά της νοσοκομειακής περίθαλψης των παιδιών έχει σηκώσει κύμα αντιδράσεων από το σύνολο της εκάστοτε κοινωνίας.

Στην περίπτωση του Παίδων Πεντέλης κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς της Βορειοανατολικής Αττικής, καθώς η περιοχή έμεινε ακάλυπτη και οι γονείς έπρεπε να διανύουν χιλιόμετρα μέχρι το Γουδή και τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο χτύπησε ο χιονιάς του 2022, ο οποίος παρέλυσε το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στην περιοχή να είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Εντονη είναι πλέον η ανησυχία φορέων και στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέμεναν το παιδιατρικό νοσοκομείο. Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, παραδέχτηκε ότι είναι απαίτηση της κοινωνίας η δημιουργία του νοσοκομείου, ενώ ο τοπικός Τύπος κάνει λόγο για ξάφνιασμα των φορέων της πόλης και ανησυχία για το μέλλον. Λογική αντίδραση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει παιδιατρικό νοσοκομείο, ενώ διανύσαμε πρόσφατα μία περίοδο κατά την οποία έγιναν αισθητές με τον χειρότερο τρόπο οι ελλείψεις στις παιδιατρικές μονάδες και ιδιαίτερα στις κλίνες ΜΕΘ.

Προβληματισμένοι ήταν οι γονείς και στην Πάτρα αλλά και στην Αθήνα, καθώς αμφότερες οι πόλεις αντιμετώπισαν την έλλειψη αναισθησιολόγων που έφερε ακύρωση χειρουργείων στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Καραμανδάνειο και «Αγία Σοφία».

Για τη μεταφορά της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Τζανείου σύσσωμη η κοινωνία του Πειραιά στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων που αντέδρασαν. Ακόμα και το Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι έχει μέλη της Νέας Δημοκρατίας, στήριξε ομόφωνα το ψήφισμα κατά της μετακίνησης.

Τέλος, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα» διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, «την ώρα που έπρεπε να βρίσκονται στο προσκεφάλι των παιδιών τους». Όπως λένε οι γονείς, το υπουργείο Υγείας τους αιφνιδίασε με την ξαφνική ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απόσχιση και διοικητική αυτοτέλεια των Ογκολογικών Τμημάτων των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού». Ζητούν παράταση της περιόδου διαβούλευσης τουλάχιστον κατά 2 εβδομάδες, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, κι εμείς αλλά και όλοι οι λοιποί ενδιαφερόμενοι». Πάντως, με μια πρώτη ανάγνωση, όπως λένε, δεν προκύπτει το όφελος της πρότασης, καθώς όλα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως οφέλη για τους ασθενείς είναι πράγματα που συμβαίνουν ήδη με την υφιστάμενη δομή και τρόπο λειτουργίας. Αντιθέτως, υπάρχει ανησυχία ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου «κέντρου», καθώς δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL