Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Απροθυμία της κυβέρνησης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Απροθυμία της κυβέρνησης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων

132980218a.jpg

Την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τον γάμο για όλους επικρίνουν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη νομική αναγνώριση των οικογενειών με ομόφυλους γονείς, που έχουν αναγνωριστεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως αποφάσισε το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τις προτάσεις της Επιτροπής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που ο ίδιος ο Μητσοτάκης σύστησε, ούτε έχει αποδεχτεί την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για καθιέρωση του γάμου για όλους.

Οι 35 βουλευτές σημειώνουν ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2021 το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι παιδί με δύο γονείς του ίδιου φύλου, που έχουν αναγνωριστεί ως οικογένεια σε ένα κράτος της Ε.Ε., πρέπει να αναγνωριστεί νομικά ως οικογένεια και στα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη νομική αναγνώριση των οικογενειών αυτών, συντασσόμενη με το τμήμα εκείνο των κρατών-μελών της Ε.Ε. που αντιδρούν στην αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις προτάσεις της Επιτροπής που σύστησε

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θυμίζουν, επίσης, ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει τη σύσταση Επιτροπής που θα προχωρήσει σε προτάσεις για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η Επιτροπή παρέδωσε την έκθεσή της τον Ιούνιο του 2021, χωρίς όμως οι προτάσεις της να έχουν νομοθετηθεί ακόμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο για τη συνεπιμέλεια, στον οποίο, πέρα από τις προβληματικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, δεν περιέλαβε καμία μέριμνα για τις οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς.

Ιδεολογική η άρνηση της ΝΔ

Οι 35 βουλευτές καταλογίζουν στην κυβέρνηση την ίδια «ιδεολογική πολιτική άρνηση» και σε σχέση με την αποδοχή της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα. Η πρόταση νόμου προβλέπει σύναψη γάμου με πλήρη δικαιώματα για όλα τα ζευγάρια, δικαίωμα τεκνοθεσίας και πρόσβασης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και αναγνώριση του δεύτερου, μη βιολογικού γονέα, παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική αν ο έτερος γονέας έχει αποβιώσει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρωτούν τους τέσσερις υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να πάρουν ώστε όλες οι πράξεις που τελούνται στο εξωτερικό μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών να εγγράφονται νόμιμα και στο ελληνικό Ληξιαρχείο, καθώς και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προστατεύσει τα δικαιώματα των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς που ζουν στη χώρα μας. Παράλληλα, ρωτούν την κυβέρνηση γιατί αρνείται να υλοποιήσει τις προτάσεις για την Εθνική Στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και γιατί δεν προχωρά στη θεσμοθέτηση του γάμου για όλα τα πρόσωπα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL