Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.1°C20.3°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.7°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
4 BF 72%
ΓΓ Προστασίας Καταναλωτή  / Αφήνουν να θησαυρίζουν ελεύθερα όσοι παγίως φούσκωναν τις τιμές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΓ Προστασίας Καταναλωτή  / Αφήνουν να θησαυρίζουν ελεύθερα όσοι παγίως φούσκωναν τις τιμές

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/EUROKINISSI

Σε όλο της το μεγαλείο παρουσιάστηκε διά στόματος του ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλου η αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Ανάπτυξης για την ακρίβεια που στραγγαλίζει τα οικονομικά των νοικοκυριών, σε εκπομπή του Open όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ Απόστολος Ραυτόπουλος.

Οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν στοιχεία από αγορά χονδρικής και πώληση λιανικής για συγκεκριμένο προϊόν (φέτα), το οποίο αγοράστηκε από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τιμή χονδρικής 8,2 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα, παρουσίασαν και απόδειξη λιανικής όπου η ίδια φέτα τιμολογείται στα 12,92 ευρώ το κιλό, δηλαδή με κέρδος 57,67%. Σημειώνεται ότι ο κ. Ραυτόπουλος υπογράμμισε άμεσα ότι δεν πρόκειται καν για πολύ υψηλή τιμή με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς καταγράφεται ακόμη και περίπτωση πώλησης στα 19,97 ευρώ το κιλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν φάνηκε να προβληματίζεται καθόλου από το περιθώριο κέρδους αυτό καθαυτό, που φτάνει το 57,6%. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται η «αισχροκέρδεια» όσον αφορά τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων, πρακτικά αφήνει ελεύθερους να θησαυρίζουν με τεράστιους επιπλέον τζίρους, όσους ήδη στο παρελθόν είχαν πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους.

«Πράγματι, έχει ένα ποσοστό κέρδους» που ξεπερνά το 50%, είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, αλλά «το ερώτημα είναι, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, δούλευε με τέτοιο κέρδος ο συγκεκριμένος; Αν ναι, γιατί δικαίωμά του είναι στην ελεύθερη αγορά, προφανώς εκεί δεν θα ήταν παράνομο, με βάση τους κανόνες της αισχροκέρδειας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έμπορος που τιμολογούσε στη λιανική με υψηλά περιθώρια κέρδους προ κρίσης, δηλαδή π.χ. αγόραζε την ίδια φέτα με 6 ευρώ στην χονδρική και την πουλούσε με 9 ευρώ στη λιανική, σήμερα όχι μόνο έχει το ελεύθερο να αγοράζει με 8 ευρώ και να πουλάει με 12, αλλά μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία ως πολλαπλασιαστή τζίρου. Και όπως δείχνει η εικόνα της ελεύθερης αγοράς» αυτό συμβαίνει εκτεταμένα εις βάρος των καταναλωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL