Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Αγρότες / Κινητοποιήσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Κινητοποιήσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα

132901117.jpeg

Συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την επιβίωσή τους αποφασίζουν αγρότες σε όλη την Ελλάδα, προγραμματίζοντας νέες κινητοποιήσεις και στήνοντας μπλόκα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για καταστολή με αστυνομικές δυνάμεις και χρήση χημικών.

Μεγάλο μπλόκο στήθηκε έξω από την Καρδίτσα, το οποίο ενισχύθηκε χθες περαιτέρω με δεκάδες τρακτέρ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι οι αγρότες μπροστά στα αδιέξοδα που τους έχει δημιουργήσει και στην απειλή βίαιης καταστολής δεν υποχωρούν.

Εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής επισήμαναν ότι το μπλόκο αποτελεί απάντηση στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει τον αγώνα τους και να παραπλανήσει τον λαό με το ψέμα της ότι τάχα επιλύει τα προβλήματά τους, καθώς και στην κυβερνητική επιχείρηση να τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη αγροτιά με τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής εναντίον της.

Στα βασικά αιτήματά τους περιλαμβάνονται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πωλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, η μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, η προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ κ.ά.

Σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες των αγροτών έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν συντονισμένες δράσεις με διάφορες μορφές σε όλη τη χώρα: στη Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη, την Πέλλα, τη Λακωνία, την Αιτωλοακαρνανία, την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Ημαθία, τη Μεσσηνία, τη Λιβαδειά, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε Ηλεία, Φάρσαλα, Αιγιαλεία, Αργολίδα, Χανιά κ.α.

Στην Έδεσσα οι κερασοπαραγωγοί από τα γύρω χωριά, που βρίσκονται σε απόγνωση καθώς καταστράφηκε η παραγωγή τους (50% των κερασιών παράγεται στην περιοχή), έκλεισαν μια εβδομάδα στο μπλόκο του Μεσημερίου, ενώ στην Άρτα, στην κινητοποίηση στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης-βουλευτή της περιοχής Γ. Στύλιου οι αγρότες δήλωναν ότι δεν φτάνει ούτε μισός τόνος πορτοκάλια για την αγορά 1 κιλού λιπάσματος.

Οχι στις ασπίδες αυταρχικότητας της ΝΔ

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα και στις αγωνιστικές διεκδικήσεις των ανθρώπων της υπαίθρου η κυβέρνηση Μητσοτάκη ύψωσε τις ασπίδες της αυταρχικότητας, επισήμανε η Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ανακοίνωσή της για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε και πάλι τους αγρότες του Νομού Καρδίτσας με ματ και χημικά, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός των ειρηνικών διαδηλώσεων όσων αγωνιούν ακόμα και για την επιβίωσή τους, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών και ισοπεδωτικών πολιτικών Μητσοτάκη, καταδεικνύει τη στρατηγική της Ν.Δ. που περιλαμβάνει:

  • Ασφυξία για αγρότες, νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Υπερκέρδη και ασυλία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Επί Ν.Δ. τα τρακτέρ δεν μπορούν να ανέβουν ούτε στον Ε65. Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι αγρότες γίνονταν δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφέρθηκε δε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον πρωτογενή τομέα που είναι σαφές και συναφές με τις διεκδικήσεις των αγροτών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL