Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Ιώσεις - Γρίπη - Covid-19 / Εφιάλτης στους διαδρόμους των νοσοκομείων για παιδιά και γονείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιώσεις - Γρίπη - Covid-19 / Εφιάλτης στους διαδρόμους των νοσοκομείων για παιδιά και γονείς

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΡΑΝΤΖΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Η μεθοδική διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο παρασκήνιο της πανδημίας του κορωνοϊού αποκαλύπτεται αυτή την περίοδο σε ένα ακόμη πεδίο, αυτή τη φορά με την έλευση πολύ «δυνατών» ιώσεων και του κύματος γρίπης, όπως περιέγραψε μιλώντας στο Open ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

«Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για τους παιδιάτρους και για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Εδώ και εβδομάδες δίνουμε καθημερινά μάχη», όπως είπε, σε έναν υγειονομικό χάρτη με τρία χαρακτηριστικά:

  • ταυτόχρονες ιώσεις, κάτι που «είχαμε πολλές δεκαετίες να δούμε, κυκλοφορούν αυτή την στιγμή τουλάχιστον τρεις ιοί πολύ δυνατοί»
  • ελλείψεις φαρμάκων για να θεραπευτεί σωστά και εγκαίρως ένα παιδί που νοσεί
  • ελλείψεις κρεβατιών και στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομείο, «έχει καταντήσει πάρα-πάρα πολύ δύσκολο να βρει κρεβάτι ένα παιδί, που για να φτάσει να νοσηλευτεί είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, έχει αναπνευστικά προβλήματα, δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει»

«Συνιστούμε στους γονείς σε αυτή την φάση να μην προσέρχονται σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων για παιδί που έχει ελαφρά συμπτώματα ή όταν δεν έχουν συμβουλευτεί τον προσωπικό τους γιατρό, για να μην συγχρωτίζονται εκεί παιδιά που περιμένουν, 4, 8, 10 ώρες», τόνισε ο κ. Μαζάνης.

«Είναι φαύλος κύκλος, είναι πραγματικότητα, έχουμε φτάσει στο σημείο αντί να "γράψουμε" συνταγή για να πάει ο γονιός στο φαρμακείο, να τηλεφωνούμε στον φαρμακοποιό να δούμε αν έχει το συγκεκριμένο φάρμακο που θέλουμε, ή να δώσουμε άλλο, που δεν είναι η πρώτη μας επιλογή», συνέχισε ο ίδιος. «Είναι φαύλος κύκλος, με τους ιούς, την γρίπη, τον κορωνοϊό, τον RSV. Και τώρα που ανοίγουν τα σχολεία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 20%-25% η νοσηρότητα των παιδιών».

Αναφερόμενος ειδικά στον RSV, ο κ. Μαζάνης είπε ότι χτυπάει τα πολύ μικρά παιδιά ως 1 έτους «ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και χρήζουν νοσοκομείου, οξυγόνου. Είναι παιδιά τα οποία μένουν πολλές ημέρες στο νοσοκομείο ... από 4 ως και 10-15 ημέρες».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για την γρίπη και τις άλλες ιώσεις υπάρχει υποκαταγραφή συμπτωμάτων, καθώς τα τεστ γίνονται από τους πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις τα θετικά δεν δηλώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ίδια συζήτηση, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει κορυφωθεί και στην Ελλάδα το νέο κύμα της πανδημίας που προκαλεί η έλευση της νέας υποπαραλλαγής από τις ΗΠΑ.

»Υπάρχει κίνδυνος από την υποπαραλλαγή της Όμικρον XBB.1.5, που αυτή την στιγμή προκαλεί το 40% των νέων λοιμώξεων στις ΗΠΑ, ενώ πριν ένα μήνα περίπου ήταν στο 4%. Η δυναμική της είναι πολύ μεγάλη εκεί. Είναι προφανές ότι θα έρθει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αν δεν έχει έρθει ήδη, στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι θα πάρει περίπου 1,5 μήνα για να δούμε μια πολύ μεγάλη επίδραση του συγκεκριμένου στελέχους στον αριθμό των λοιμώξεων covid-19», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Οι δικοί μας αρχικοί υπολογισμοί (γιατί ακόμη δεν έχει έρθει το στέλεχος αυτό στην Ελλάδα), η εκτίμηση με βάση το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, είναι ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου κι έπειτα ... προς το τέλος του Φεβρουαρίου, θα φτάσουμε τα 16.000 κρούσματα ημερησίως μεσοσταθμικά, από 7.000 περίπου σήμερα», όπως εκτίμησε.

Να μην συνεχιστεί η φιλολογία για «εξασθενημένες» παραλλαγές του κορωνοϊού, ζήτησε εξάλλου μιλώντας στον Ant1 ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Έχουμε κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν, με την Δέλτα και την Όμικρον. Η Όμικρον στοίχισε τους μισούς θανάτους στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Και την βγάλαμε "ανώδυνη" και "τον καλύτερο φίλο μας" ... Δεν ξέρουμε πού θα κάτσει η μπίλια, πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να καταλάβουμε τι θα γίνει. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα στέλνει ανθρώπους στο νοσοκομείο και θα έχουμε και θανάτους», όπως είπε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL