Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Ελλείψεις φαρμάκων / 150.000 κρούσματα την ημέρα με άδεια ράφια στα φαρμακεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλείψεις φαρμάκων / 150.000 κρούσματα την ημέρα με άδεια ράφια στα φαρμακεία

1327777520.jpg

Μπορεί η αυγή του 2023 να βρίσκει τη χώρα μας μακριά από οποιοδήποτε σενάριο εφαρμογής μέτρων αποστασιοποίησης, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει βαριά. Επίσης, με τις ιώσεις να είναι σε έξαρση, οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο Νίκος Τζανάκης τονίζει ότι η επιδημιολογική εικόνα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη, καθώς έχουμε καθημερινά πάρα πολλά κρούσματα γριπωδών συνδρομών. «Αυτό είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων από το αναπνευστικό και ένα μείγμα με συμπτώματα συστηματικά, όπως είναι ο πυρετός, οι αρθραλγίες κ.τ.λ. Αυτό λέγεται γριπώδης συνδρομή και αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές τέτοιες στην Ελλάδα» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μάλιστα, εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να ξεπερνάει τα 150.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ αναμένεται αυτή η αύξηση να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά τις γιορτές. Από αυτές τις λοιμώξεις πάνω από το 40% -ίσως και το 50%-55%- είναι γρίπη. «Το στέλεχος που απομονώνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι Η3Ν2. Αυτό έχει σημασία γιατί ένα από τα συστατικά που περιέχει το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο είναι τέτοιου είδους ιός. Οπότε έχουμε την ελπίδα ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό» επισημαίνει ο Ν. Τζανάκης. Το υπόλοιπο 30% είναι κορωνοϊός και ένα 20% είναι άλλες ιώσεις. «Μπορεί να είναι ρινοϊοί, αδενοϊοί και ο πιο σημαντικός είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, ένας ιός που έχει ανακαλυφθεί πριν χρόνια, πάνω από εξήντα, και είναι πολύ επικίνδυνος για μωρά, κυρίως κάτω από 2 ετών, γιατί δημιουργεί σοβαρές βρογχιολίτιδες και πολλές φορές το παιδί χρειάζεται να το υποστηρίξουμε στο νοσοκομείο με οξυγόνο ή καμία φορά θα χρειαστεί και διασωλήνωση» υπογραμμίζει ο καθηγητής. Επομένως, είναι μία σοβαρή λοίμωξη για παιδιά, όπως είναι σοβαρή και για ηλικιωμένους και ευάλωτους.

Κοσμοσυρροή στα Επείγοντα

Σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη, σήμερα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας στενάζουν σε κάθε εφημερία, ενώ οι παθολογικές, οι πνευμονολογικές και οι παιδιατρικές κλινικές μετρούν πάρα πολλές εισαγωγές κάθε βράδυ. Παράλληλα, η γρίπη βρίσκεται μόλις στα μισά της ανοδικής της πορείας. Όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, την υπόλοιπη άνοδο θα τη δούμε κατά πάσα πιθανότητα μετά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και η ελπίδα είναι να κορυφωθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. «Έτσι κι αλλιώς ξεκίνησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα, οπότε ελπίζουμε να λήξει νωρίτερα» αναφέρει. Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος αυτή να παραταθεί και να υπάρξει ένα κύμα με δύο επιδημιολογικές κορυφές, όπου θα παρουσιαστεί υποτροπή με δεύτερη κορύφωση τον Μάρτιο. Με δεδομένο ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο (σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης), αναμένεται μία αρκετά δύσκολη περίοδος, όπου οι ιώσεις θα ανεβαίνουν αλλά τα φάρμακα θα παραμένουν άφαντα. Στη χειρότερη περίπτωση, που εκτιμούν και ως πιθανότερη οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι ελλείψεις θα μεγαλώσουν και απλώς θα αναμένουμε να τελειώσει το χειμερινό κύμα ιώσεων, με όποια αποτελέσματα…

Στη δίνη των ελλείψεων

Την ίδια ώρα, τα ράφια των φαρμακείων μοιάζουν απελπιστικά άδεια. Και μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται τον παγκόσμιο παράγοντα, ωστόσο λέει τη μισή αλήθεια. Γιατί μπορεί και άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, που φτάνουν μέχρι το υπουργείο Υγείας και την Αριστοτέλους. Ο Θάνος Πλεύρης έχει αναγάγει σε προσωπική υπόθεση τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά επέλεξε να ανοίξει… βεντέτα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αντί να λύσει το πρόβλημα. Ακόμα και όποια μέτρα ανακοίνωσε, είτε είναι ανεπαρκή είτε πάρθηκαν πολύ αργά. Και κάθε μέτρο κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Οι ελλείψεις του Νοεμβρίου έχουν ήδη διογκωθεί σε ανεξέλεγκτο βαθμό. Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, την ώρα που δίπλα του ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου τόνιζε ότι γίνεται σαφάρι για την ανεύρεση φαρμάκων. Τουλάχιστον οξύμωρο.

Η κατάσταση στην Κίνα

Αναφορικά με τον κορωνοϊό και τον φόβο που επικρατεί λόγω της κατάστασης στην Κίνα, ο Ν. Τζανάκης δηλώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή εδράζεται στο γεγονός ότι η ασιατική χώρα δεν δίνει ικανοποιητικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. «Για παράδειγμα, ανακοινώνει 4 νεκρούς, όταν η Ελλάδα έχει πάνω από 20 την ημέρα και είναι 150 φορές μικρότερη. Είναι εμφανές ότι η Κίνα αποκρύπτει στοιχεία ή έστω τα παρουσιάζει με έναν δικό της τρόπο». Το πιο πιθανό σενάριο, όπως λέει ο καθηγητής, είναι ότι καθημερινά προκύπτουν εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και αυτό φαίνεται από τους νοσηλευόμενους. Επομένως, αυτή τη στιγμή στην Κίνα η πανδημία είναι εκτεταμένη. Μάλιστα, «αν νοσήσουν 500 εκατομμύρια έως 1 δισ. Κινέζοι σημαίνει ότι δεν αποκλείεται σε αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό ο ιός να πειραματιστεί και να φτιάξει κάτι που να μας προβληματίσει. Προς στιγμή, όμως, δεν χρειάζεται πανικός, δεν φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία ότι έχει ξεπηδήσει μία παραλλαγή ριζικά διαφορετική για να μας προβληματίσει», εφησυχάζει ο Ν. Τζανάκης. Συμπληρώνει δε ότι παρόμοια εξάπλωση υπάρχει και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα με την παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, η οποία φαίνεται ότι είναι η παραλλαγή που θα επικρατήσει, αλλά στην Αμερική υπάρχουν αρκετά καλή επιτήρηση και συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οπότε ξέρουμε τι συμβαίνει.

Δεν είμαστε έρμαια των λοιμώξεων, αλλά της πολιτικής Μητσοτάκη

Σε μια καθημερινότητα που οι ιώσεις βρίσκονται πριν την κορύφωσή τους και τα φαρμακεία είναι άδεια από βασικά σκευάσματα, η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι διαλυτική. Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Λήμνου και μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, αυτό συμβαίνει γιατί ένα σύστημα το οποίο ήδη είχε αφεθεί στην τύχη του και είχε υπονομευθεί από την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το κομμάτι των λοιμώξεων που πρέπει να νοσηλεύσει με ένα προσωπικό που ήδη είναι ταλαιπωρημένο και μειωμένο. «Και βέβαια, με τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει τα νοσοκομεία στο έλεός τους με την προοπτική να απαξιωθούν, ούτως ώστε να μπορεί να εφαρμόσει την αντιμεταρρύθμιση που έχει βάλει στόχο για το 2023» συμπληρώνει. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι από τις 18 Δεκεμβρίου η Λήμνος έχει μείνει χωρίς αναισθησιολόγο, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχόμενες διακομιδές.

Πλέον δεν υπάρχει καν η συζήτηση να καλυφθούν τα τακτικά χειρουργεία ή περιστατικά, καθώς δεν μπορούν να γίνουν ούτε τα έκτακτα. «Η ταφόπλακα θα είναι όταν οι ιδιώτες γιατροί καλύψουν τα κενά της Πρωτοβάθμιας, δηλαδή εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια» υπογραμμίζει. Οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου θα φανούν αυτή τη χρονιά, αλλά και τις επόμενες, καθώς ετοιμάζεται το έδαφος για την οριστική διάλυση του συστήματος μέσα από το επόμενο νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στα νοσοκομεία και τον νέο χάρτη Υγείας. Άλλωστε, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα έχουν προαναγγείλει τον στόχο μιας ενδεχόμενης δεύτερης τετραετίας: να βάλουν λουκέτα σε «περιττά» νοσοκομεία και να τα εκχωρήσουν ολοκληρωτικά στους ιδιώτες. Μάλιστα, ο Κ. Κατσιγιαννόπουλος επισημαίνει ότι είναι εντυπωσιακό πως αυτό εφαρμόζεται σε μια στιγμή που σε όλο τον κόσμο το ρολόι και η προοπτική είναι αντίστροφα. «Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Υγείας είπε ότι ο στόχος είναι να περιοριστούν τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Εδώ, αντί να ενισχύουμε το δημόσιο σύστημα, ενισχύουμε το ιδιωτικό κομμάτι, και μάλιστα το μεγαλοϊδιωτικό, το οποίοι διαβιοί παρασιτικά στον προϋπολογισμό και στις τσέπες των ασθενών».

Επομένως, σ’ αυτό το εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί και με τις συγκεκριμένες αμοιβές στα νοσοκομεία, είναι αμφίβολο το ποσοστό των γιατρών που θα βρίσκονται στο σύστημα Υγείας την Πρωτοχρονιά του 2024. «Με ό,τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην υγεία των πολιτών, που δεν βρίσκουν γιατρούς ούτε φάρμακα» προσθέτει.

Τέλος, ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Λήμνου τονίζει ότι δεν είμαστε έρμαια των λοιμώξεων, αλλά «όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες είχαν στόχο να φτάσουμε εδώ. Δεν είναι αποτυχία. Είναι η πολιτική της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, που θέλει να ιδιωτικοποιήσει και να απαξιώσει το ΕΣΥ. Έχει αυτή την οικογενειακή αλλεργία σε ό,τι έχει τον χαρακτήρα του δημόσιου, ακόμα κι αν είναι εις βάρος της κοινωνίας αυτή η πολιτική» καταλήγει ο Κ. Κατσιγιαννόπουλος.

Πολύωρες αναμονές στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων

Η έξαρση των ιώσεων έχει μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά. Όπως μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η παιδοκαρδιολόγος και μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σοφία Λουκοπούλου, μόνο το διήμερο των Χριστουγέννων περίπου 400 παιδιά περίμεναν επί ώρες στην εφημερία, παρόλο που είχε επιστρατευθεί όλο το προσωπικό. Αντίστοιχα μεγάλοι ήταν οι αριθμοί και στις εφημερίες την εβδομάδα που μας πέρασε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι λοιμώξεις που προεξέχουν αυτή τη στιγμή στα παιδιά είναι η γρίπη, που έχει την πρώτη θέση στα παιδιατρικά, ακολουθεί ο RSV, με την ιδιαιτερότητα ότι φέτος συναντάται και σε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών από τα 2 έτη, και ο κορωνοϊός, που παραμένει ανάμεσά μας. «Όλα αυτά είναι απότοκα της πανδημίας και της αποστασιοποίησης που ζήσαμε με τα μέτρα. Οι γονείς είναι ανήσυχοι γιατί υπάρχουν και οι ελλείψεις φαρμάκων. Εμείς συστήνουμε να είναι ψύχραιμοι, να έρχονται σε επαφή με τον παιδίατρό τους και να μην αφήνουν τα παιδιά μόνα στο σπίτι, γιατί φέτος έχουμε δει βαριές πνευμονίες» προτρέπει η Σ. Λουκοπούλου.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι παραμένει ενεργό το αίτημα για ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας με προσωπικό.

«Βέβαια, αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα τμήματα. Δεν είναι μόνο τα παιδιατρικά τμήματα, αλλά και το Καρδιολογικό Τμήμα έχει ελλείψεις. Και φέτος αντιμετωπίζουμε μέχρι και μυοκαρδίτιδες, ενώ και στα υπόλοιπα τμήματα αυξάνονται οι εισαγωγές» καταλήγει η παιδοκαρδιολόγος του «Αγία Σοφία».

Σε αυτή τη συνθήκη, το γεγονός ότι ένας γονιός πρέπει να αναζητήσει για ώρα ένα απλό παιδικό σιρόπι ή ένα αντιβιοτικό αποτυπώνει τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και στο ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL