Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.4°C21.2°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.6°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.3°C23.2°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
3 BF 72%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Υπογραφές με φωνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Υπογραφές με φωνή

132753323a.jpg

Τα τελευταία δέκα χρόνια οι Ευρωπαίοι συχνά καλούνται να στηρίξουν με την υπογραφή τους διάφορα αιτήματα που μέσω της Κοινωνίας των Πολιτών επιχειρούν να παρέμβουν στη νομοθεσία της Ένωσης με την προοπτική ενός καλύτερου κόσμου. Ανάμεσα στα πάμπολλα αιτήματα που κάθε χρόνο προωθούνται μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, κάποια από αυτά σχετίζονται και με πλάσματα που δεν έχουν φωνή για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που αφορούν τα ζώα και το πώς αυτά θα προστατευτούν από την ανθρώπινη εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα του είδους μας, που λογίζεται ως το ανώτερο και το κυρίαρχο στον πλανήτη. Τη χρονιά που σε λίγα εικοσιτετράωρα τελειώνει έτρεξαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τέσσερις σχετικές με τα δικαιώματα των ζώων πρωτοβουλίες, τις οποίες στήριξαν με τις υπογραφές τους εκατομμύρια πολίτες.

Λέμε όχι στα καλλυντικά της φρίκης

Τα πειράματα σε ζώα για προϊόντα της βιομηχανίας καλλυντικών, έπειτα από δεκαετίες εκστρατειών αντίδρασης από καταναλωτές, εταιρείες και οργανισμούς προστασίας ζώων, έχουν επισήμως απαγορευτεί στην Ευρώπη από το 2004 και το 2009 απαγορεύτηκαν τα πειράματα σε ζώα για τα συστατικά των καλλυντικών.

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την πώληση καλλυντικών που είχαν δοκιμαστεί σε ζώα. Μολονότι η προσέγγιση της Ένωσης υπήρξε πρωτοπόρα και προοδευτική, κάποιες πρόσφατες απαιτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων για πειράματα σε ζώα έθεσαν σε αμφισβήτηση τη φιλοσοφία της απαγόρευσης αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως σχετικά με την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για τα καλλυντικά, διακινδυνεύοντας ξανά τις ζωές εκατομμυρίων ζώων, που κινδυνεύουν και πάλι να υποβληθούν σε βάναυσα και περιττά πειράματα.

Για τον λόγο αυτόν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια (1.414.327) πολίτες υπέγραψαν το 2022, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατεύσει και να ενισχύσει την απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα. Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια πολίτες υποστήριξαν με την υπογραφή τους ότι οι νέες αξιολογήσεις ασφάλειας για συστατικά καλλυντικών προϊόντων που εισάγονται, παρασκευάζονται ή πωλούνται εντός της Ε.Ε. θα πρέπει να βασίζονται μόνο σε δεδομένα που δεν προέρχονται από τη χρήση ζώων. Και όταν λέμε χρήση ζώων, εννοούμε ανατριχιαστικά πειράματα που οδηγούν στον επώδυνο θάνατο εκατομμυρίων αθώων ζώων.

Βάλτε τέλος στην εποχή των σφαγών

Την ώρα που τα τρία τέταρτα των ενηλίκων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν ότι τα πειράματα σε ζώα για προϊόντα ομορφιάς και τα συστατικά τους δεν είναι αποδεκτά και το 70% τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου σταδιακής κατάργησης όλων των πειραμάτων σε ζώα, οι φιλοζωικές αντιλήψεις μειώνονται ραγδαία όταν το αίτημα που ζητά τις υπογραφές των πολιτών αφορά το τέλος της εποχής των σφαγών.

Στόχοι της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας,, που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόνο 28.000 υπογραφές, είναι ο αποκλεισμός της κτηνοτροφίας από τις δραστηριότητες που είναι επιλέξιμες για γεωργικές επιδοτήσεις και η συμπερίληψη ηθικών και οικολογικών εναλλακτικών λύσεων, όπως η κυτταρική γεωργία και οι φυτικές πρωτεΐνες και η θέσπιση κινήτρων για την παραγωγή και την πώληση προϊόντων φυτικής προέλευσης και προϊόντων κυτταρικής γεωργίας.

Για μια Ευρώπη χωρίς γούνες

Αλλη μια επιτυχημένη ως προς τη συγκέντρωση περισσοτέρων του 1 εκατομμυρίου υπογραφών καμπάνια είναι αυτή που υποστηρίζει την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς λίγες είναι οι χώρες στη Γηραιά Ήπειρο -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- στις οποίες ακόμα επιτρέπεται μια παραγωγική δραστηριότητα που έχει σχεδόν εξοβελιστεί από τον χώρο της μόδας ως κάτι το ανήθικο.

Σημειωτέον ότι η καμπάνια αυτή έτρεξε σε μια εποχή που οι μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων αποδείχθηκε συν όλων των άλλων ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν εκατοντάδες εκτροφεία βιζόν επλήγησαν από επιδημικές εξάρσεις του κορωνοϊού και διαπιστώθηκε ότι νέες παραλλαγές του ιού μεταδόθηκαν στον άνθρωπο.

Το φτερό του καρχαρία

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στο αίτημα του να μπει τέλος στο εμπόριο των πτερυγίων καρχαρία, καθώς 1.200.000 ήταν οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν το 2022 κατά της συγκεκριμένης αλιευτικής και εμπορικής δραστηριότητας η οποία τροφοδοτεί κάποιες διατροφικές προτιμήσεις εις βάρος των καρχαριών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Αν και η αφαίρεση πτερυγίων καρχαριών επί σκαφών της Ε.Ε. και στα ύδατα της Ευρώπης απαγορεύεται και μολονότι ο νόμος λέει ότι οι καρχαρίες πρέπει να εκφορτώνονται με τα πτερύγιά τους σε φυσική συνοχή με το σώμα τους, η ήπειρός μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς και σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος για το παγκόσμιο εμπόριο πτερυγίων. Ένα εμπόριο που πίσω του κρύβει τον θάνατο 30.000 καρχαριών την ημέρα και απειλεί με αφανισμό τον μεγαλύτερο θηρευτή των θαλασσών του πλανήτη.

 

Info
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να συμβάλει στη διαμόρφωση της νομοθεσίας της Ε.Ε.
Μόλις μια πρωτοβουλία συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προωθήσει το αίτημα των πολιτών ή να μην το προωθήσει, με τη δέσμευση ότι θα εξηγήσει το αρνητικό σκεπτικό της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL