Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Σιδηροδρομικά ατυχήματα / Χαίνουσα πληγή στις σιδηροδρομικές ισόπεδες διαβάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιδηροδρομικά ατυχήματα / Χαίνουσα πληγή στις σιδηροδρομικές ισόπεδες διαβάσεις

132748916b.jpg

Τριάντα τρεις (33) νεκροί και 25 σοβαρά τραυματίες είναι ο απολογισμός αίματος των ατυχημάτων σε ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις την τελευταία επταετία, μια χαίνουσα πληγή που κάθε λίγο έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή συμβάντα, όπως των δύο νέων ατυχημάτων μέσα σε λίγες ημέρες εντός του αστικού ιστού της Αθήνας.

Ευτυχώς στο ατύχημα που συνέβη στην ισόπεδη διάβαση της Κωνσταντινουπόλεως, λίγο πριν τον σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών, παραμονές Χριστουγέννων και στο δεύτερο ατύχημα στις 18.12 σε διάβαση στο ύψος της Χαμοστέρνας οι συνέπειες ήταν μόνο υλικές. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για εκατοντάδες άλλα ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις, ειδικά εντός αστικού ιστού, στα οποία μόνο την επταετία 2014-2021, σύμφωνα με τα δεδομένα των ετήσιων εκθέσεων ασφαλείας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), έχουν χάσει τη ζωή τους 33 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί σοβαρά συνολικά 25. Μάλιστα, την περασμένη χρονιά (2021) από τους συνολικά 6 θανάτους που προκλήθηκαν λόγω σιδηροδρομικών δυστυχημάτων οι 5 θάνατοι αφορούσαν συμβάντα σε ισόπεδες διαβάσεις!

Μεταξύ αυτών και οι θάνατοι δύο νέων ανθρώπων μέσα σε τρεις ημέρες, πέρυσι τέτοια εποχή, στις άκρως επικίνδυνες αφύλακτες διαβάσεις της Κωνσταντινουπόλεως στο Γκάζι. Επρόκειτο για μια 35χρονη νηπιαγωγό που έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τρένο του προαστιακού τη στιγμή που προσπαθούσε να διασχίσει την αφύλακτη ισόπεδη διάβαση επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως λίγο πριν τη Λένορμαν, ενώ τρεις ημέρες αργότερα, λίγα μέτρα πιο κάτω, στην αφύλακτη διάβαση στη συμβολή Κωνσταντινουπόλεως και Καβάλας ένας 33χρονος έχασε επίσης τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία.

Τα δυστυχήματα αυτά δεν είναι μεμονωμένα, και αυτό διότι από τις υφιστάμενες 1.234 ισόπεδες διαβάσεις ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΣ (2021), περίπου οι μισές είναι αφύλακτες! Ειδικά, μάλιστα, στο σημείο των γραμμών κατά μήκος της Κωνσταντινουπόλεως στο Γκάζι υπάρχουν 4 αφύλακτες διαβάσεις, όπου τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Διόλου τυχαία λοιπόν, κι ενώ διαχρονικά στις εκθέσεις ασφαλείας της ΡΑΣ τα ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία σιδηροδρομικών ατυχημάτων μετά τις παρασύρσεις πεζών από κινούμενες αμαξοστοιχίες σε σημεία των γραμμών όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση (όχι, δηλαδή, σε διαβάσεις), το 2021 από τα συνολικά 14 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα η πλειονότητα (7) αφορούσε ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις και ακολούθως σε παρασύρσεις (5). Μάλιστα, ήταν και η πρώτη φορά που η κατηγορία αυτή ατυχημάτων ξεπερνά σε ποσοστό τις παρασύρσεις την τελευταία πενταετία (2017-2021), σύμφωνα με την ίδια έκθεση της ΡΑΣ.

Αντί για μέτρα ασφαλείας, ο ΟΣΕ απολύει 160 φύλακες

Η αιματηρή πρωτιά του 2021 δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με τη μη λήψη μέτρων από το υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ για την επαρκή φύλαξη των γραμμών, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του σιδηροδρόμου «κραυγάζουν» για την ανάγκη ανισόπεδων διαβάσεων επαρκούς φωτεινής και ηχητικής σήμανσης και περίφραξης των γραμμών.

Και σαν να μην έφτανε η αδράνεια, το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε στην απόλυση συνολικά 160 φυλάκων οι οποίοι είχαν προσληφθεί το 2019 με σύμβαση ορισμένου χρόνου από τον ΟΣΕ για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Μάλιστα, οι εν λόγω συμβασιούχοι έλαβαν και σχετική πιστοποίηση μετά από εκπαίδευση για τη δουλειά αυτή, ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους. Την ίδια στιγμή παραδίδει τις θέσεις αυτές σε ιδιωτική εταιρία security, με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι θέσεις για διαβάσεις από υπαλλήλους security και όχι από πιστοποιημένους και κατάλληλα εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

Το θέμα δε της απόλυσης των 160 φυλάκων είχε φέρει στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Νοεμβρίου με ερώτηση 30 βουλευτών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL