Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Πρόγραμμα ESTIA / Νέες εξώσεις προσφύγων - Τους στέλνουν σε δομή φιλοξενίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόγραμμα ESTIA / Νέες εξώσεις προσφύγων - Τους στέλνουν σε δομή φιλοξενίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΤΙΑ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε καθημερινές εξώσεις αιτούντων ασύλου και προσφύγων από τα διαμερίσματα που έμεναν προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης Ασύλου καθώς εδώ και μήνες επιμένει στον οριστικό τερματισμό του προγράμματος στέγασης ESTIA II στο τέλος του 2022.

Σήμερα έγινε ακόμη μία μεταφορά αιτούντων ασύλου από διαμερίσματα όπου διαμένουν σε δομή φιλοξενίας. Από διαμερίσματα της οδού Αχαρνών μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων. Η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) πραγματοποίησε διαμαρτυρία την ώρα της μεταφοράς ζητώντας τη συνέχιση του προγράμματος ESTIA, τη διακοπή των μετακινήσεων και την ένταξη όλων των άστεγων προσφύγων στο πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να μπουν το λεωφορείο που είχε φθάσει στο σημείο για να τους μεταφέρει στο στρατόπεδο του Κατσικά στα Γιάννενα και παρέμειναν έξω από την πολυκατοικία φωνάζοντας συνθήματα, όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ.

Το πρόγραμμα ESTIA δημιουργήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2015, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και προέβλεπε αρχικά 25.000 έως 27.000 θέσεις φιλοξενίας σε 21 πόλεις της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 είχαν ωφεληθεί περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνταν σε κατοικίες και διαμερίσματα.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ομαλή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό για όσο διάστημα παρέμεναν στην Ελλάδα, ενώ και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών πληρώνονταν το συμφωνημένο μίσθωμα από την Ύπατη Αρμοστεία.

Ωστόσο με τον ερχομό της ΝΔ και την αντιμεταναστευτική πολιτική και ακολούθησε, η Ύπατη Αρμοστεία αποχώρησε από την διαχείριση του προγράμματος λόγω των τεράστιων εμποδίων  που έθετε η κυβέρνηση και παραδόθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης τον Σεπτέμβριο του 2020. Στις αρχές του 2022 το υπουργείο ανακοίνωσε μείωση των θέσεων του προγράμματος σε 10.000 από 27.000 που διέθετε το 2021, με στόχο το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Στις 31 Οκτωβρίου 2022 διέμεναν σε διαμερίσματα του ESTIA 4.305 άτομα όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που αναφέρει ότι ο τερματισμός του προγράμματος αποσκοπεί στην «περαιτέρω αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων».

Ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο του υπουργείου, Μάνος Λογοθέτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλέστηκε τη μείωση του αριθμού αιτούντων ασύλου και καθώς η χρηματοδότηση γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, το πρόγραμμα θα πρέπει να εξορθολογιστεί δικαιολογώντας παράλληλα το τέλος του προγράμματος, με την αδικία ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο με άλλους να διαμένουν σε διαμερίσματα και άλλους σε δομές φιλοξενίας.

Διαφωνεί η Ύπατη Αρμοστεία με τον τερματισμό του προγράμματος

Την ανησυχία και τη διαφωνία της με τον τερματισμό του προγράμματος εξέφρασε η Ύπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ μέσω της υπεύθυνης επικοινωνίας Στέλλα Νάνου, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «είναι λογικό η δυναμικότητα των θέσεων φιλοξενίας να προσαρμόζεται στον πληθυσμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα». Υπογραμμίζοντας ότι  η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί ένας αριθμός διαμερισμάτων στον αστικό ιστό», ως ένας τύπος στέγασης αιτούντων άσυλο «απαραίτητος για τις εξαιρετικά ευάλωτες περιπτώσεις αιτούντων άσυλο και των οικογενειών τους, ώστε να διαμένουν σε ασφαλείς συνθήκες και με πιο εύκολη πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα επισήμανε ότι ο διεθνής οργανισμός από τα τέλη του 2015 είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα «σύμφωνα και με την παγκόσμια πολιτική του οργανισμού μας για την εύρεση εναλλακτικών αντί των καταυλισμών», υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα «κατάφερε να συγκεντρώσει με μοναδικό τρόπο την αποδοχή και την εκτίμηση της ελληνικής κοινωνίας, με θετικά και απτά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και τους αιτούντες άσυλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL