Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
ΣτΕ / Απορρίπτει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον Υμηττό 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ / Απορρίπτει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον Υμηττό 

132474719a.jpg

Απορρίπτει με... πάταγο το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόπειρα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να νομιμοποιήσει στον ορεινό όγκο του Υμηττού τρεις συσπειρώσεις αυθαιρέτων τις οποίες οριοθετούσε σε νέα ζώνη ΣΤ, μασκαρεμένη ως ζώνη προστασίας, με τον αστείο ισχυρισμό ότι έτσι «θα αποτραπεί η επέκτασή τους». Πρόκειται για τον οικισμό Χέρωμα του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και τους οικισμούς Σκάρπεζα και Κίτσι - Θήτι του Δήμου Κρωπίας.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ στο Πρακτικό Επεξεργασίας, 146/2022, επιστρέφει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Καθορισμός ζωνών προστασίας, Χρήσεων γης και μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου» με την παρατήρηση ότι αυτό «προτείνεται εν μέρει νομίμως». Για τις «άτυπες συγκεντρώσεις περιοχών κατοικίας» καθιστά σαφές ότι το ΥΠΕΝ προσπαθεί να τις μετατρέψει σε νόμιμες, πολεοδομικά ρυθμισμένες, οικιστικές περιοχές που δημιουργήθηκαν με αυθαίρετη δόμηση εντός προστατευόμενης περιοχής. Και αυτό παρανόμως, κατά παράβαση των κατευθύνσεων του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής του 2014 και κατ’ ανεπίτρεπτη, βάσει του άρθρου 24 του συντάγματος, επιδείνωση του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού.

Παλαιότερη απόπειρα

Η γνωμοδότηση αναφέρεται και στην παλαιότερη απόπειρα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ το 1998 να νομιμοποιήσει τις παράνομες οικιστικές συγκεντρώσεις αλλά και να εξαιρέσει τμήματα του τότε προστατευτικού Π.Δ. (1988) με νέο, η οποία «αποκρούστηκε» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επισημαίνει δε ότι η διοίκηση δεν αποκλείεται να παρέμβει στην περιοχή και να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς πρόσβασης και κίνησης με την κατεδάφιση αυθαιρέτων, τις διανοίξεις δρόμων κ.λπ. Επιπλέον το ΣτΕ διαγράφει διάταξη που προέβλεπε στη Ζώνη Α2 προστασίας τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις με ασύμβατες για τη ζώνη χρήσεις να αλλάξουν χρήση και να παραλάβουν άλλες, όπως γεωργικών αποθηκών ή και αθλητισμού. Επίσης, θεωρεί αναγκαία αναδιατύπωση άλλης ρύθμισης έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι νόμιμα κτήρια στην Α ζώνη υψηλής προστασίας της φύσης θα λάβουν χρήση μόνο συναφή με την ανάδειξη του περιβάλλοντος όπως παρατηρητήρια και πυροφυλάκια μετά από αξιολόγηση της καταλληλότητάς τους.

Στη Ζώνη Ε, ειδικών χρήσεων με τις υποδιαιρέσεις της, αποδέχεται την προσωρινή λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων τα οποία χωροθετήθηκαν με νόμους, ενώ κρίνει παράνομη τη μόνιμη εγκατάσταση ΣΜΑ Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης διότι στον νόμο 4685/20 είχε εγκριθεί προσωρινή λειτουργία του ΣΜΑ αυτού σε γήπεδο πέριξ του κοιμητηρίου Βούλας. Ομοίως και την εγκατάσταση διαδημοτικού νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου. Στην περιφερειακή ζώνη προστασίας Β, όπως σημειώνεται στη γνωμοδότηση, δεν προτείνεται νομίμως και η μείωση της αρτιότητας από 20 στρέμματα στα 10, για κτίσματα που εξυπηρετούν χρήσεις γεωργίας, αθλητισμού και αναψυχής.

Για ένα άλλο πλήθος νόμιμων εγκαταστάσεων και κτηρίων με ασύμβατες χρήσεις που το σχέδιο Π.Δ. στις ζώνες προστασίας Α και Β επιτρέπει να διατηρηθούν το Ε’ Τμήμα αποφαίνεται ότι «δεν τίθεται νομίμως» λόγω της ασάφειας της διάταξης. Παρά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, στη Ζώνη Ε4 νομιμοποιείται η λειτουργία του ΚΥΤ Αργυρούπολης. Κατά το πρακτικό επεξεργασίας της 25ης Οκτωβρίου, «η ρύθμιση τίθεται νομίμως εφόσον η λειτουργία του ΚΥΤ στη συγκεκριμένη θέση κρίνεται ως απαραίτητη για την ασφαλή και ομαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής και τίθεται υπό την προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων με τη χρήση τεχνολογίας κλειστού τύπου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL