Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Δώρο γη και χρήμα στο Αμερικανικό Κολέγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Δώρο γη και χρήμα στο Αμερικανικό Κολέγιο

132435215a.jpg

Ένα ιδιότυπο βιλαέτι δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Χαλάνδρι με την προκλητική απόφασή του να αφαιρέσει έκταση 35 στρεμμάτων από την υπό έγκριση πολεοδομική μελέτη ευρύτερης περιοχής. Έτσι, η ιδιοκτησία των σχολείων της Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών (American Community Schoοls - ACS) στον Δήμο Χαλανδρίου απαλλάσσεται από την εισφορά σε γη και σε χρήμα. Σε ό,τι δηλαδή υποχρεούται κάθε πολίτης για τη διασφάλιση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που απαιτούνται όταν μια περιοχή εντάσσεται στο σχέδιο πόλης. Εν προκειμένω θα φορτωθούν στους μικροϊδιοκτήτες.

Για να το κάνει, επιλέγει ένα κατ’ εξαίρεση εργαλείο, μνημονιακή κληρονομιά, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο διαλύει τον ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό, που με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. έχει γιγαντωθεί υπέρμετρα. Με απόφαση (ΑΔΑ: 97ΜΣ4653Π8-7Χ9) στις 5 Οκτωβρίου του υφυπουργού Ν. Ταγαρά «εξαιρείται η περιοχή μελέτης/επέμβασης ΕΠΣ στην ιδιοκτησία της Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών (American Community Schools - ACS) στον Δήμο Χαλανδρίου από την υπό έγκριση πολεοδομική μελέτη «Ολοκλήρωση Πολεοδομικής Μελέτης και Πράξης Εφαρμογής των περιοχών Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας - Πεύκο Πολίτη» του Δήμου Χαλανδρίου, λόγω εκπόνησης ΕΠΣ, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία (άρθρο 8 του Ν. 4447/2016) με το ΕΠΣ μπορεί να γίνεται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων δόμησης εκτάσεων που λειτουργούν ως υποδοχείς σχεδίων/χρήσεων υπερτοπικής κλίμακας και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να διερευνώνται και διορθώνονται τυχόν αστοχίες, παραλείψεις ή ελλείψεις του γενικού σχεδιασμού του Δήμου Χαλανδρίου (ΓΠΣ - ΦΕΚ 259Δ’/2021) και να εγκρίνονται κατάλληλα μέτρα για την ορθολογική πολεοδομική οργάνωση νόμιμα υφιστάμενων κοινωφελών χρήσεων, όπως αυτές της ACS (εκπαίδευση υπερτοπικής εμβέλειας)».

Υπουργικές ανακαλύψεις

Το αστείο είναι ότι ο ίδιος υφυπουργός υπογράφει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χαλανδρίου τον Μάιο του 2021 και εκ των υστέρων ανακαλύπτει... πιθανές αστοχίες και παραλείψεις! Στην πολεοδομική ενότητα του Αμερικάνικου Κολεγίου (επί της οδού Αγίας Παρασκευής), το Γενικό Πολεοδομικό ορίζει τη χρήση αμιγούς κατοικίας όπου επιτρέπεται η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μάλιστα και στην πρόταση της υπό έγκριση πολεοδομικής μελέτης σαφώς αναφέρεται πως εξακολουθεί να ισχύει η χρήση «Κτηρίων Εκπαίδευσης από το περιεχόμενο της αμιγούς κατοικίας στον χώρο του Αμερικανικού Κολεγίου (Ο.Τ. 679). Αποκλειστική χρήση Α3 (Κτήρια Πρωτοβάθμιας 3.2 και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 3.3 ) του άρθρου 2 του Π.Δ. 59/29-6-2018,ΦΕΚ 114Α'/29-6-2018)».

Όμως το Κολέγιο ανατρέπει τον σχεδιασμό και υπαγορεύει κατά τα «υπερτοπικά» συμφέροντά του στο ΥΠΕΝ, το οποίο ασμένως σπεύδει να εξυπηρετήσει, παρότι φέτος τον Φεβρουάριο το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β. Αττικής (ΣΥΠΟΘΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ενέκρινε την Πολεοδομική Μελέτη ως είχε, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής. Όπως μαρτυρά η απόφαση του υφυπουργού, η «Αμερικανική Παροικία Αθηνών» δούλευε υπογείως. Γνωστοποίησε τα σχέδια «ως φορέας που έχει κινήσει τη διαδικασία και έχει προβεί στην ανάθεση εκπόνησης της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην έκταση της ιδιοκτησίας του» στις 14 Απριλίου, δύο ημέρες αφότου η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου κατέθεσε τη μελέτη για έλεγχο στο ΥΠΕΝ ώστε να αποτυπωθεί σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και να κριθεί από το ΣτΕ.

Μετά από μισό αιώνα

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Χαλανδρίου πριν από ένα μήνα πληροφορούσε ότι η Πολεοδομική Μελέτη που εκπόνησε για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής των 1.300 στρ. του «Πεύκο Πολίτη» και ζώνης Δουκίσσης Πλακεντίας διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΝ στις 12 Απριλίου 2022, αφού είχε πρώτα ομόφωνα εγκριθεί από το ΣΥΠΟΘΑ, «τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, τον Φεβρουάριο του 2018, και σχεδόν μισό αιώνα από τότε που δημιουργήθηκε αυτή η εκκρεμότητα, σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών αλλά και της πόλης του Χαλανδρίου».

Στην απόφαση του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι η εξαίρεση «της παραπάνω περιοχής δεν κωλύει την περαιτέρω προώθηση προς έγκριση, αυτοτελώς, στο υπόλοιπο τμήμα της, την Ολοκλήρωση της Πολεοδομικής Μελέτης. Η περιοχή μελέτης, ξεκινάει βορειανατολικά από το νότιο τμήμα του συγκοινωνιακού κόμβου “Δουκ. Πλακεντίας” (διασταυρώνεται η Αττική οδός με το Αττικό Μετρό), που αποτελεί την αρχή της Λεωφ. Δουκ. Πλακεντίας και συνεχίζοντας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά έως την περιοχή του Νομισματοκοπείου στη συμβολή των οδών Λεωφ. Μεσογείων και Λευκωσίας. Το νοτιοανατολικό όριο είναι το σύνορο του Δήμου Χαλανδρίου με τους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Χολαργού (η οδός Γαρυττού και η Λεωφόρος Μεσογείων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL