Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C18.1°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.5°C16.7°C
0 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.1°C
0 BF 94%
«Μαλαματίνα» / ΜΑΤ, χημικά και συλλήψεις ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μαλαματίνα» / ΜΑΤ, χημικά και συλλήψεις ξανά

Μαλαματίνα
alterthess.gr

Νέα κινητοποίηση και διαμαρτυρία πραγματοποίησαν έξω από το εργοστάσιο «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι, στη δυτική Θεσσαλονίκη, σήμερα το πρωί απεργοί εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι την ώρα της απεργιακής περιφρούρησης, απέναντί τους είχαν ξανά ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες προσπαθούσαν να σπάσουν την απεργία.

Όπως μετέδωσε το alterthess.gr «την ώρα, που κώφευαν στις εκκλήσεις των απεργών για το ότι συντελείται μία παράβαση των ίδιων των αστικών νόμων, καθ’ υπόδειξη διευθυντικού στελέχους της εταιρείας, που νωρίτερα είχε πυροδοτήσει μεγάλη ένταση (έφτασε στο σημείο να κινείται απειλητικά με το αυτοκίνητό του σε βάρος των απεργών), τα ΜΑΤ πραγματοποίησαν νέες συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες είναι ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Μαλαματίνα» και προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) και ο Άρης Μερκενίδης, πρόεδρος του Σωματείου πωλητών – οδηγών και βοηθών Β. Ελλάδας και επίσης εργαζόμενος στο εργοστάσιο, οι οποίοι πριν λίγες εβδομάδες απολύθηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων στους 17.

Οι απεργοί και οι απολυμένοι του εργοστασίου την ώρα που φώναζαν πως αδυνατούν πλέον να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, η αστυνομία, δεν αρκέστηκε στις συλλήψεις και έριξε δακρυγόνα και ξύλο με τουλάχιστον 2 απεργούς να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και να φέρουν εγκαύματα στο πρόσωπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεσσαλονίκης ζήτησε την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το εργοστάσιο της Μαλαματίνας, και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την σύνοψη νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «οι νέες συλλήψεις απεργών συνδικαλιστών και η καταστολή των ΜΑΤ κατά των απεργών στην οινοποιεία «Μαλαματίνα» αποδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται πιστά στο πλευρό των εργοδοτών που απολύουν και καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία».

Επίσης, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών της οινοποιίας και ζητά την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το εργοστάσιο, και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την σύνοψη νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

«Απέναντι στην ανεργία και την επισφάλεια, η απάντηση της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι τα ΜΑΤ και οι συλλήψεις. Καλούμε για ακόμη μια φορά την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να σταθεί στο πλευρό των απεργών μέχρι την νίκη τους. Ζητούμε την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των συνδικαλιστών Γιάννη Φραγγίδη και Άρη Μερκενίδη» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Καταγγέλλουμε την βίαιη καταστολή από δυνάμεις των ΜΑΤ εις βάρος των απεργών της «Μαλαματίνα»  και τις συλλήψεις Συνδικαλιστών»

«Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο με την βίαιη καταστολή από δυνάμεις των ΜΑΤ με χημικά εις βάρος των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ και τη σύλληψη του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων Γιάννη Φραγγίδη και του προέδρου του Σωματείου Πωλητών-Οδηγών Άρη Μερκενίδη, οργανωτικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εμφιαλωμένων ποτών, οι οποίοι έχουν παράνομα απολυθεί από την διοίκηση της επιχείρησης». Τα παραπάνω τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και τις διώξεις των συνδικαλιστών, την καταστολή εις βάρος των απεργών και την κυβερνητική κάλυψη σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς» σημειώνει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σημειώνει επίσης «εγκαλούμε τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη να σταματήσει να βάζει πλάτη στην εργοδοτική ασυδοσία και να κρύβεται πίσω από την καταστολή και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστής δράσης».

«Εκφράζουμε τη σταθερή μας συμπαράσταση στους εργαζόμενους απεργούς της «Μαλαματίνα» και στους διωκόμενους συνδικαλιστές και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους μέχρι τη δικαίωση τους» καταλήγει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL