Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Δίκη Φιλιππίδη / Κατέθεσαν Μακρυπούλια, Σχίζα, Χαλκιάς - Απορρίφθηκε το αίτημα για ένορκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Φιλιππίδη / Κατέθεσαν Μακρυπούλια, Σχίζα, Χαλκιάς - Απορρίφθηκε το αίτημα για ένορκο

ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Σημαντικό κώλυμα στην εξέλιξη της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη που έχει καταγγελθεί για βιασμό και απόπειρα βιασμού προκάλεσε η αντικατάσταση ενόρκου, την οποία ανακοίνωσε η έδρα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για υπάλληλο του υπουργείου Άμυνας, που ζητήθηκε να επιστρέψει στη θέση του καθώς είναι καθοριστική για διαδικασίες κατασκευής πολεμικού υλικού, κρίσιμου σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο. Προηγήθηκε προ ημερών προσκόμιση σχετικού υπηρεσιακού εγγράφου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου δικάζεται η υπόθεση.

Έντονη είναι η αντίδραση από τους δικηγόρους των καταγγελλουσών. Συνήγορος μίας εξ αυτών σήμερα και με την έναρξη της διαδικασίας τόνισε ότι «η συγκεκριμένη ένορκος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκτέλεση των καθηκόντων της..» και ζήτησε αφενός να ανακληθεί η απόφαση αντικατάστασής της, με επικοινωνία του δικαστηρίου με το ΥΠΕΘΑ αν χρειαστεί, αφετέρου να πάρει θέση η εισαγγελέας της έδρας. 

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε απλή ανακοίνωση της αντικατάστασης χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στο δικαστήριο. «Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα απόλυτης ακυρότητας αυτής της αποχώρησης», όπως είπε, ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για «παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη για να βρίσκεται στην εργασία της η ένορκος» και χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο να παρεμβαίνει το υπουργείο». Προειδοποίησε μάλιστα ότι «αν ζητήσει να φύγει και άλλος ένορκος θα αναβληθεί η δίκη».

Από την πλευρά της έδρας, σημειώθηκε ότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν αντίστοιχες αποφάσεις, όπως στην πρόσφατη δίκη του «Δόκτορα Κόντος» λόγω επίσης της μεγάλης διάρκειάς της. Η υπεράσπιση του κ. Φιλιππίδη διαφώνησε με τις παραπάνω θέσεις της πλευράς των καταγγελλουσών.

Το δικαστήριο μετά τα παραπάνω διέκοψε τις εργασίες του, ώστε να μπορέσει η εισαγγελέας της έδρας να συντάξει την πρότασή της για το συγκεκριμένο αίτημα ανάκλησης της αντικατάστασης ενόρκου.

Τελικά, το αίτημα ανάκλησης της αντικατάστασης απορρίφθηκε και η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση των ηθοποιών Ζέτας Μακρυπούλια, Ράνιας Σχίζα και Τάσσου Χαλκιά. Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, «οι τρεις ηθοποιοί, καθώς και άλλοι δύο μάρτυρες από τον χώρο του θεάτρου που ήδη έχουν καταθέσει, κλήθηκαν μετά από πρότασης της εισαγγελέως έδρας ή αίτημα της υπεράσπισης προς έλεγχο γεγονότων που έχει επικαλεστεί η πρώτη ηθοποιός η οποία καταγγέλει βιασμό της το 2008, στο καμαρίνι του ηθοποιού στο θέατρο «Ήβη», κατά την διάρκεια ραντεβού της για αντικατάσταση ρόλου στο έργο «Κουζίνες», στο οποίο συμμετείχαν οι τρεις ηθοποιοί που κατέθεσαν σήμερα.

"Δεν υπήρξε έξτρα ρόλος για εκείνη την παράσταση" είπε σήμερα η κ. Μακρυπούλια στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: "Δεν γνωρίζω την καταγγέλλουσα. Γνωρίζω τη μητέρα της. Δεν θυμάμαι ούτε το κορίτσι ούτε να της είπα κάτι. Δεν θυμάμαι το 2008 να τη συνάντησα στις τουαλέτες, όπως λέει. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι δεν υπήρχε έξτρα ρόλος. Έξι ηθοποιοί ξεκινήσαμε, έξι τελειώσαμε. Αν υπήρχε κάποια στιγμή κάποια ιδέα για έξτρα ρόλο δεν το ξέρω. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω συναντήσει κορίτσι στην τουαλέτα και να έχω πει αυτά. Ζήτω συγγνώμη αλλά δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο".

Η κ. Σχίζα κατέθεσε πως δεν έχει εικόνα της καταγγέλουσας και δεν γνωρίζει τη μητέρα της, ενώ τόνισε πως στη συγκεκριμένη παράσταση δεν θυμάται να υπήρξε ενόχληση.

Αντίστοιχα, και ο κ. Χαλκιάς κατέθεσε πως στην παράσταση "Κουζίνες" από την αρχή "ήμασταν έξι άτομα" και ότι -τουλάχιστον παρουσία του- δεν έγινε ποτέ συζήτηση για έξτρα ρόλο. Ο μάρτυρας ανέφερε, επίσης, πως η συνεργασία του με τον κατηγορούμενο υπήρξε άψογη καλλιτεχνικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL