Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ευρώπη / Ο κορωνοϊός απειλεί πάλι την Γηραιά Ήπειρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρώπη / Ο κορωνοϊός απειλεί πάλι την Γηραιά Ήπειρο

Eurokinnisi

Αντιμέτωπη με μια μεγάλη τρικυμία βρίσκεται η Ευρώπη, η άλλοτε «κοιτίδα» της σταθερότητας, της ευμάρειας, της ασφάλειας στον κόσμο. Ο χειμώνας πλησιάζει και ο πόλεμος μαίνεται στην αυλή της, η ενεργειακή κρίση έχει φουντώσει με άγνωστες ακόμη συνέπειες για τους μήνες που έρχονται και το φάντασμα δύο όψεων της ύφεσης και της κρίσης χρέους επιστρέφει. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κορωνοϊός επανακάμπτει κάνοντας αισθητή την παρουσία του καθώς χειμωνιάζει και οι θερμοκρασίες πέφτουν. Όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση που ξέσπασε πριν από σχεδόν τρία χρόνια, πλήττοντας βαριά μεταξύ άλλων τη Γηραιά Ήπειρο, κάθε άλλο παρά ανήκει στο παρελθόν, κάθε άλλο παρά έχει κλείσει τον κύκλο της.

Ενα νέο κύμα μολύνσεων από τον ιό SARS-CoV-2 απειλεί πάλι την Ευρώπη καθώς ο καιρός γίνεται ψυχρότερος και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κόπωση και η σύγχυση του κόσμου σε σχέση με τα εμβόλια και τη διαδικασία των εμβολιασμών, αλλά και το αίσθημα του εφησυχασμού πιθανότατα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μαζικές εκστρατείες ανοσοποίησης με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Ενδεικτικές της χαοτικής κατάστασης που έχει δημιουργήσει αυτός ο ιός είναι οι εκατοντάδες νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν προκύψει και παρακολουθούνται από τους επιστήμονες. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά στην πορεία της Covid-19 είναι για άλλη μια φορά άκρως ανησυχητική.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι τα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν τα 1,5 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη, παρά τη δραματική μείωση των διαγνωστικών τεστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται.

Οι νέες νοσηλείες σε πολλές χώρες των 27 καθώς και στη Βρετανία έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτικά, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Ιταλίας με συμπτώματα Covid-19 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 32% και κατά 21% εκείνων στις ΜΕΘ σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το ανεξάρτητο επιστημονικό Ίδρυμα Gimbe.

Σύγχυση και κόπωση

Την ίδια εβδομάδα στη Βρετανία οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 σημείωσαν ραγδαία αύξηση κατά 45% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι εμβολιαστικές εκστρατείες φαίνεται να αποδυναμώνονται λόγω τόσο της κόπωσης του κόσμου που δείχνει απρόθυμος να εμβολιαστεί για τέταρτη ή πέμπτη φορά όσο και εξαιτίας της σύγχυσης που μπορεί να προκαλεί ο διαφορετικός τύπος των διαθέσιμων εμβολίων.

Τα επικαιροποημένα εμβόλια που στοχεύουν στην παραλλαγή Όμικρον κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, με δύο τύπους που αφορούν τις υποπαραλλαγές BA.1 και BA.4/5 να διατίθενται μαζί με τα υπάρχοντα εμβόλια πρώτης γενιάς. Στη Βρετανία μόνο τα σκευάσματα που αφορούν τη BA.1 έχουν λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. και της Βρετανίας έχουν εγκρίνει τα επικαιροποιημένα εμβόλια μόνο για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η οδηγία για «επιλογή» του εμβολίου με το οποίο θα γίνει η αναμνηστική δόση πιθανότατα θα προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο και θα αποτρέψει πολλούς από το να εμβολιαστούν εκ νέου.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν άρχισε η διάθεση των νέων εμβολίων, στην Ε.Ε. έχουν διατεθεί περίπου 40 εκατ. δόσεις των σκευασμάτων της Pfizer/BioNTech και της Moderna στις χώρες-μέλη σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Ωστόσο, ο εβδομαδιαίος αριθμός δόσεων που χορηγούνταν στην Ε.Ε. κυμαινόταν μεταξύ 1 και 1,4 εκατ. τον Σεπτέμβριο, έναντι 6-10 εκατ. εβδομαδιαίως την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί η αντίληψη ότι η πανδημία έχει τελειώσει, γεγονός που δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL