Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Χρυσή Αυγή - Εφετείο / Μάγδα Φύσσα: «Είχαν κρατική ασυλία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή - Εφετείο / Μάγδα Φύσσα: «Είχαν κρατική ασυλία»

ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διακόπηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του δολοφονημένου από τους χρυσαυγίτες εγκληματίες, δύο χρόνια από την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που, σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 2020, έκρινε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και καταδίκασε σε βαρύτατες ποινές τους χρυσαυγίτες. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με την 6η δικάσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην αρχή της κατάθεσής της (σύμφωνα με αναρτήσεις από το Golden Dawn Watch) η Μάγδα Φύσσα διηγήθηκε το πώς άρχισε η συλλογή πληροφοριών για το πώς βρέθηκε η Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι, όπου ήταν ο Παύλος με την φίλη του και έναν ακόμη φίλο, προκειμένου να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα στο «Κοράλλι», όπου ήρθαν και άλλοι, για να ακολουθήσει ο εντοπισμός τους από χρυσαυγίτες και η οργάνωση της επίθεσης που κατέληξε στο φόνο από τον Ρουπακιά.

Περιέγραψε το πώς η φίλη του Παύλου παρακαλούσε τους αστυνομικούς να πάνε εκεί που τον χτυπούσαν οι χρυσαυγίτες και αυτοί ενώ ήταν οπλισμένοι αρνούντο. Τελικά, όταν ένας το έπραξε, είχε ήδη γίνει η φονική επίθεση. «Αντί να πάνε να βρούνε τον δολοφόνο και να τον πιάσουν, βάζουν χειροπέδες στον Παύλο και εκεί σηκώνει την μπλούζα και τους λέει "με μαχαίρωσε, θα μου βάλεις και χειροπέδες;"», αφηγήθηκε η Μάγδα Φύσσα. «Και φωνάζει στο δολοφόνο, ο οποίος ήδη είχε μπει στο αυτοκίνητό του, "με μαχαίρωσες και φεύγεις" και εκεί συγκινήθηκε η κοπέλα και είπε "όχι και μαχαίρια"» Ο πρόεδρος ρώτησε «η αστυνομικός;» και η Μάγδα Φύσσα επιβεβαίωσε: «Ναι, η αστυνομικός. Που σημαίνει ότι κάτι ξέρανε».

> Φτάνοντας εκεί, έχει γίνει η δολοφονία και αντί να πάνε να βρούνε τον δολοφόνο και να τον πιάσουν, βάζουν χειροπέδες στον Παύλο και εκεί σηκώνει την μπλούζα και τους λέει «με μαχαίρωσε, θα μου βάλεις και χειροπέδες;» >#GDtrial

— GoldenDawnWatch (@GoldenDawnWatch) October 7, 2022

Στη συνέχεια, περιέγραψε πώς έγινε η σύλληψη του Ρουπακιά που έσπευσε να πει στους αστυνομικούς «δικός σας είμαι» ενώ δεκάδες που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι. Και στο κρατητήριο, ο Ρουπακιάς ήταν «με το τηλέφωνο και μιλάει κανονικότατα». Ακόμη χειρότερα, επειδή στο κρατητήριο ήταν και φίλοι του Παύλου, ο Ρουπακιάς είπε ότι φοβάται και ζήτησε να τον βγάλουν έξω, πράγμα που έγινε. Μόνο όταν άλλοι, αυτόπτες της δολοφονίας, πήγαν να καταθέσουν και είδαν τον Ρουπακιά, ειδοποίησαν τον διοικητή του ΑΤ ότι είναι ο δολοφόνος «και έτσι τον μάζεψαν από εκεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παύλος ήταν γνωστός στην περιοχή λόγω της δραστηριότητας του, ήταν «άνθρωπος κανονικός, αντιφασίστας, αντιρατσιστής, αλληλέγγυος στον αδικημένο, σε οτιδήποτε είχε να κάνει με όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους», είπε σε άλλο σημείο η Μάγδα Φύσσα, αυτό ενοχλούσε τους χρυσαυγίτες. «Προφανώς ήταν στόχος από πριν. Οπότε, τον είδαν εκεί, ειδοποιήθηκαν και αμέσως έφτασαν στο σημείο». Η ταχύτητά είναι το θέμα, έφτασε ολόκληρο τάγμα σε 10 λεπτά, έχει σημασία για την οργάνωση, «γι' αυτό την λέμε εγκληματική», τόνισε, με ιεραρχία, στρατιωτική δομή, εκπαίδευση. Είναι όλα αυτά φανερά με στοιχεία.

Και το ίδιο το χτύπημα, ήταν «επαγγελματικό, τρία θανατηφόρα χτυπήματα και το τρίτο στο πόδι να κόψει την αορτή. Τα δύο χτυπήματα στην καρδιά ήταν ήδη θανατηφόρα», όπως τόνισε.

Πρ: Είπατε ότι ο γιατρός σάς είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα;
Μ.Φύσσα: Ναι επαγγλεματικό, τρία θανατηφόρα χτυπήματα και το τρίτο στο πόδι να κόψει την αορτή.
Τα δύο χτυπήματα στην καρδιά ήταν ήδη θανατηφόρα.#GDtrial

— GoldenDawnWatch (@GoldenDawnWatch) October 7, 2022

Η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε επίσης τόσο στην δολοφονία του Λουκμάν όσο και την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που «επιτέθηκαν με ρόπαλα με καρφιά καρφωμένα, με λοστούς και εκεί από τύχη δεν υπήρχε νεκρός».

Περιέγραψε επίσης εκτενώς τις συνεχείς απειλές, καθώς και στην βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα. «Πενήντα μέρες περάσανε και το μνημείο του παιδιού ήδη έχει βεβηλωθεί τέσσερις φορές. Συνεχώς υπάρχει μια κινητικότητα. Ακόμα και σήμερα μπορεί να περάσουν να πετάξουν έντυπα. Στις αρχές περνάγανε και κάτω από το σπίτι μας με τις μπλούζες», όπως ανέφερε.

Αργότερα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιέγραψε ότι ο Παύλος, ο Λουκμάν, οι συνδικαλιστές, ήταν «όλοι τους αντίθετοι με εκείνους. Η επίθεση στον Λουκμάν είναι ότι ήταν Πακιστανός, ήταν ρατσιστική. Η επίθεση στο ΠΑΜΕ ότι είναι αντίθετη με τους ίδιους, και ο ίδιος ο Λαγός λέει: "οι λακέδες της Ζώνης θα φύγουν", είναι η επίθεση στους αλιεργάτες που επίσης είναι μετανάστες και αυτοί εχθροί τους. Επίσης το χτύπημα στον Λαζάρου ήταν και αυτό, φυσιογνωμικά δεν τους άρεσε, πολύ απλά θεωρούσαν ότι είναι αντίθετος από αυτούς και τον σαπάκιασαν».

Αναφερόμενη στις ποινικές ευθύνες της ηγεσίας και των στελεχών της οργάνωσης, η ίδια εξήγησε ότι αυτό αποδεικνύει η σειρά των τηλεφωνημάτων, καθώς «τίποτε δεν μπορούσε να γίνει αν δεν έπαιρνε το οκ από τον περιφερειάρχη» ο Πατέλης «και ο περιφερειάρχης σίγουρα το οκ από τον αρχηγό. Το έχουμε δει σε βίντεο του Πατέλη, όπου ετοιμάζει μια επίθεση στην Παναγίτσα και αναφέρει "τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν πάρουμε το οκ από το Γιάννη, από το Λαγό. Αν πάρουμε το οκ, ό, τι κινείται σφάζεται"».

Θύμισε για τους άμεσα εμπλεκόμενους στην επίθεση ότι πριν τη δολοφονία έχουν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία, όπως και μετά από αυτήν. «Σταματήσανε για λίγο για 4 λεπτά ... Την ώρα που γινόταν η δολοφονία, αυτό το διάστημα, 4-5 λεπτά».

«Κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη την επόμενη μέρα. Κανείς δε γνώριζε τον Ρουπακιά, κανείς δεν ήξερε τίποτα. Δεν υπήρξε καμία σύλληψη εκείνο το βράδυ. Όλα αυτά έγιναν γιατί είχαν κρατική ασυλία, παρότι ήταν για εμένα μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που είχε μπει και μέσα στη Βουλή», τόνισε η Μάγδα Φύσσα.

Θύμισε εξάλλου τα αίσχη των χρυσαυγιτών μέσα στο δικαστήριο κατά την πρωτόδικη διαδικασία. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ότι άκουσε «ένα απόβρασμα της κοινωνίας που να μου λέει "πού είναι ο Παύλος τώρα;" και να δείχνει με το χέρι κάτω από το χώμα και να χαίρεται», ονοματίζοντάς τον. «Και τρομοκρατία», συνέχισε η Μάγδα Φύσσα, «προσπαθήσαν να περάσουν χωρίς κανέναν έλεγχο και την αστυνομία να επιβάλλει την τάξη, η αστυνομία, αντιθέτως, εμάς κηνυγούσε. Εγώ προσωπικά έχω δεχτεί άπειρες απειλές. Σε ένα σημείο μας είχαν εξοντώσει εντελώς».

Κατά τη διαδικασία προέκυψε μεγάλη ένταση όταν ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, χαιρέτησε ναζιστικά προς την Μάγδα Φύσσα και στη συνέχεια της επιτέθηκε και φραστικά. Συνέχισε μάλιστα να προκαλεί, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή αποτελεί από μόνο του «πλυντήριο» για όλα τα εγκλήματα των μελών και της ιεραρχίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολούθησε νέα πρόκληση από τους χρυσαυγίτες, αυτή τη φορά από τον καταδικασμένο πρωτοδίκως Γιάννη Λαγό, που ρώτησε την Μάγδα Φύσσα αν γνωρίζει «την υπόθεση με τον καθηγητή Τεμπονέρα και τον Γιάννη Καλαμπόκα». «Φυσικά και τη γνωρίζω», απάντησε, ρωτώντας ταυτόχρονα: «Έχει δικαίωμα κατηγορούμενος να θέσει ερωτήσεις;», ενώ στη συνέχεια προσέθεσε «μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου». Ο Λαγός επέμεινε: «Αν θυμάστε είχε δοθεί εντολή από τη ΝΔ και το Υπουργείο να σταματήσουν οι καταλήξεις και στη συνέχεια έγινε το τραγικό γεγονός της δολοφονίας; Γνωρίζετε αν διώχθηκε κανένας άλλος;», ενώ στη συνέχεια αμφισβήτησε άλλα στοιχεία της δικογραφίας.

Η κατάθεση συνεχίστηκε με ερωτήσεις συνηγόρων άλλων κατηγορουμένων, μέχρι που στις 14.30 περίπου η Μάγδα Φύσσα δεν άντεξε άλλο την φόρτιση και ζήτησε να αποχωρήσει, κάτι που έκανε δεκτό η έδρα, διακόπτοντας την κατάθεση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, με την 6η δικάσιμο ημέρα.

 

Στην αίθουσα του Εφετείου βρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αποτελούμενη από τη γραμματέα Ρανια Σβίγκου, τον αναπληρωτή γραμματέα Γ. Βασιλειάδα, τον εκπρόσωπο τύπου Ν. Ηλιοπουλο, τους Θ. Δρίτσα, Βασιλική Κατριβάνου, Τρ. Αλεξιάδη, Γ. Μουζάλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης το παρών στο δικαστήριο έδωσε ο Γιάννης Λαγός όχι, όμως, και ο Ηλίας Κασιδιάρης που είχε εμφανιστεί στην έναρξη της δίκης για να κάνει προκλητικό προεκλογικό σόου.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχαν σημειωθεί εντός της δικαστικής αίθουσας αίσχη από τους χρυαυγίτες Κασιδιάρη και Λαγό με μεταφερόμενους οπαδούς τους που προκαλούσαν με ναζιστικούς χαιρετισμούς και απειλές προς το δικαστήριο. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για πρωτοφανή πρόκληση με την ανοχή της αστυνομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL