Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Πιστοποίηση αναπηρίας / Κατέρρευσε το ψηφιακό σύστημα 10 μέρες μετά τα εγκαίνια Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιστοποίηση αναπηρίας / Κατέρρευσε το ψηφιακό σύστημα 10 μέρες μετά τα εγκαίνια Μητσοτάκη

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΕΠΑ
PHOTO/INTIME

Δεν πέρασαν ούτε δέκα ημέρες από τις 26 Σεπτεμβρίου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε με φανφάρες και ασύδοτα ψέματα το δήθεν εφαρμοζόμενο για πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, και η ψηφιακή πύλη αναπηρίας στο gov.gr. σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει, αποκαλύπτει η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως αναφέρει η Θεανώ Φωτίου «το ηλεκτρονικό σύστημα της ψηφιακής πύλης αναπηρίας δυσλειτουργεί, συχνά “πέφτει” και δεν συνδέεται σωστά με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ στον ΟΠΕΚΑ. Οι υπάλληλοι στα Κέντρα Κοινότητας και τα ΚΕΠ οι οποίοι υποβάλλουν τις αιτήσεις για λογαριασμό των αναπήρων, δεν έχουν ενημέρωση. Έτσι, είναι συνήθως αδύνατη η οριστικοποίηση της αίτησης».

Παράλληλα επισημαίνει ότι από τον νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ -που δημοσιεύτηκε μια μόνον ημέρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων στην ψηφιακή πύλη αναπηρίας- , προκύπτει ότι η ταλαιπωρία της φυσικής παρουσίας των αναπήρων αυξάνεται, «σε αντίθεση με τα επικοινωνιακά ψέματα του κ. Μητσοτάκη».

Χάνονται επιδόματα

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποκαλύπτει και ακόμα μια δυσλειτουργία με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι δικαιούχοι να χάσουν επιδόματα.
Όπως αναφέρει, το τραγικότερο είναι ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της νέας ΚΥΑ για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ και του νέου Κανονισμού των ΚΕΠΑ ως προς την ανανέωση των παροχών. 

Με το νέο Κανονισμό ΚΕΠΑ καταργείται η ισχύουσα δυνατότητα του αναπήρου να κάνει αίτηση ανανέωσης έως και 6 μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης έγκρισης, η οποία ωστόσο παραμένει στην ΚΥΑ του ΟΠΕΚΑ. 

Αν η αίτηση υποβληθεί μετά τη λήξη της έγκρισης θεωρείται νέα και ακόμη κι αν η νέα απόφαση των ΚΕΠΑ είναι εγκριτική, ο ανάπηρος χάνει τα επιδόματα των μηνών μεταξύ της λήξης της παλιάς και της νέας έγκρισης.« Όταν ξέρουμε ότι συνήθως το αναπηρικό επίδομα είναι το μόνο εισόδημα των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό», αναφέρει η Θεανώ Φωτίου.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL