Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αθηνά Λινού / Εκρηκτικό μείγμα γρίπης-κορωνοϊού απειλεί μικρά παιδιά και ευπαθείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθηνά Λινού / Εκρηκτικό μείγμα γρίπης-κορωνοϊού απειλεί μικρά παιδιά και ευπαθείς

Αθηνά Λινού
INTIME NEWS

Οι γονείς των παιδιών που πάνε για πρώτη φορά σε κάποιο παιδικό σταθμό πρέπει να ακούσουν τις οδηγίες των παιδιάτρων και να προχωρήσουν σε εμβολιασμό για την γρίπη, ώστε να τα προστατεύσουν από την πιθανότητα διπλής νόσησης και με κορωνοϊό, τόνισε μιλώντας στον Ant1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Τα πολύ μικρά παιδιά που φέτος πάνε για πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό, όντας 2,5-3 ετών, λόγω της μεγάλης προστασίας για τον κορωνοϊό δεν έχουν ανοσία σε κανένα αναπνευστικό νόσημα, δεν έχουν εκτεθεί καθόλου στη γρίπη. Και εκεί,  μπορεί να υπάρχει έξαρση. Στις ΗΠΑ υπάρχει έκκληση να εμβολιαστεί για τη γρίπη όλος ο πληθυσμός από 6 μηνών και πάνω. Στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά η Παιδιατρική Εταιρεία το συστήνει, είπε η κα Λινού.

Η έξαρση έχει έρθει νωρίτερα φέτος, το δείχνουν και τα δεδομένα από χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Και στην Ελλάδα είναι πιθανό να έχουμε έξαρση νωρίτερα. Γι' αυτό, μόλις έρθει το εμβόλιο και το συστήσει ο παιδίατρος, πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά, να εμβολιαστούμε και οι μεγάλοι, όπως συνέστησε.

Υπογράμμισε ότι η συνύπαρξη των δύο ιών, της γρίπης και του κορωνοϊού, στον ίδιο οργανισμό, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Είναι δύο σοβαρά νοσήματα, τουλάχιστον για κάποιους. Αν νοσήσουν ταυτόχρονα, θα έχουν σοβαρότερες παρενέργειες. 

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι εύκολο να υπάρξει λάθος εκτίμηση για την αιτία μιας νόσησης, καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια, ενώ μερικές φορές και τα τεστ μερικές φορές κάνουν λάθος, δείχνουν γρίπη ενώ είναι κορωνοϊός.

Ξεκινάμε το φθινόπωρο με 500 νεκρούς από κορωνοϊό το μήνα

Νωρίτερα η ίδια αναφερόμενη στην αποτυχία να νικηθεί ο κορωνοϊός το καλοκαίρι που πέρασε, είπε ότι «είχαμε μια φωτιά που ταυτόχρονα "σιγόσβηνε" και σιγόκαιγε" και αποσύραμε τις προσπάθειες να την σβήσουμε εντελώς. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι, αλλά δυστυχώς τα πράγματα τείνουν να αποδείξουν ότι κακώς δεν είχαμε καθόλου μέτρα και ξεκινήσαμε χωρίς μέτρα την νέα χειμερινή περίοδο».

«Ο ΠΟΥ δεν έχει κηρύξει "λήξη" της πανδημίας», είπε η κα Λινού. «Τα νούμερα έχουν μειωθεί, έχουμε περίπου 16 θανάτους την ημέρα. Επειδή ήταν πολύ μεγάλα πριν, δεν δώσαμε σημασία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αν συνεχίσει έτσι, ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, χωρίς άλλη αύξηση μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε περίπου 500 θανάτους. Σε ένα χρόνο, 5.000-6.000 θανάτους»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL