Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ας επιβιώσει ο καλύτερος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ας επιβιώσει ο καλύτερος

Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέλιος Πέτσας
(INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)

Η νέα ευγονική δεν είναι όπως των αρχών του 20ού αιώνα. Η νέα ευγονική δεν εξετάζει γονίδια, αλλά τάξεις. Η νέα ευγονική δεν εξετάζει άριες φυλές, αλλά ευχέρειες. Η νέα ευγονική έχει εκφραστές κι ο πρώτος που είχε το θάρρος να το πει ήταν ο Τραμπ· χθες, όμως, το είπε κι ο Πέτσας:  Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει.

Αυτός ο χειμώνας, της κλιματικής κρίσης και της φτώχειας, θα αφήσει νεκρούς. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Τα σπίτια μας εκσυγχρονίστηκαν, δεν έχουμε πια τζάκια ούτε σόμπες. Εκείνες τις εκπληκτικές μασίνες των γιαγιάδων μας που έψηναν δίπλα στα καυσόξυλα και φαγητό. Τα σπίτια μας έχουν ρεύμα και πετρέλαιο. Εν ολίγοις, εξελιχθήκαμε ως είδος και την πατήσαμε ως καπιταλιστές. Οι πλούσιοι θα ζήσουν, οι υπόλοιποι ας μπορούσαν να προσαρμοστούν.

Ανθρωπολογικώς ομιλώντας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο νέος Μένγκελε λέγεται «κρίση» ή τράπεζα ή ΔΕΗ ή σπιτονοικοκύρης.  Ίσως αναγκαστούμε να βγάλουμε γούνα, ποτέ δεν ξέρεις. Και χωρίς καν λίγα πειράματα ιατρικά. Επί των ιατρικών έρχεται διάλυση, ας επιζήσει ο έχων τραπεζικό λογαριασμό να πληρώνει θεραπείες - κι ίσως θα έπρεπε να κάνω τη διαθήκη μου αντί να γράφω εξυπνάδες. Μα δεν βαριέσαι... Εμείς δεν πεθάναμε από έρωτα, από την ευγονική του καπιταλισμού θα πεθάνουμε;

Ναι. Στην πραγματικότητα, ναι. Θα πεθάνουμε από την ευγονική του καπιταλισμού, από έρωτα πέθαναν μόνο όσοι αυτοκτονούσαν στα αφηγήματα του Ψαριανού ή οι ανόητοι των μεσαιωνικών τροβαδούρων.

Ελπίζαμε σε εκλογές, μα θα το τραβήξουν. Ο Πέτσας κάνει πειράματα, κάτι σαν «Αθηναίοι στην ομίχλη». Η κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων που ζεσταίνονται με πορδές τούτον τον επικείμενο και βίαιο χειμώνα. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε άπαντες. Και στην τελική, μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης ο πληθυσμός της ανθρωπότητας αυξήθηκε ραγδαία. Ούτε να μας θάψει δεν χωρά πλέον αυτή η γη, πολλώ δε μάλλον να μας θρέψει.

Είπαμε, ας προσαρμοστεί ο καλύτερος, Δηλαδή, ο πλουσιότερος, Η νέα ευγονική έχει ΑΦΜ και Ε9. Και μόλις δύο τάξεις, τους φτωχούς και τους πλούσιους. Ενδιαμέσως, το χάος. Το χάος που θα μας παραδώσουν όταν δεν θα υπάρχει πλέον ούτε τίποτα να κατασπαράξουν ούτε και η ελπίδα να σώσουν εαυτούς στην πολιτική ζωή του τόπου.

Γιατί κανένας φασίστας δεν κατάφερε να διατηρήσει πολιτική καριέρα. Ούτε οι νεοφασίστες θα μπορέσουν. Μέχρι τότε, καλή μας υπομονή. Και επιβίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL