Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Φυλακές / Το καλύτερο μάθημα σεβασμού του άλλου μέσω του κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φυλακές / Το καλύτερο μάθημα σεβασμού του άλλου μέσω του κινηματογράφου

Αίθουσα σε κινηματογράφο

Οι κήποι ήταν περιποιημένοι και καταπράσινοι. Ασβεστωμένα τα περβάζια. Οι σιδερένιες πόρτες ανοιγόκλειναν για τους κρατούμενους. Η ταμπέλα Γαλακτοπωλείο δεξιά στον τοίχο, σήμα των αγροτικών φυλακών. Οι καρέκλες για τους καλεσμένους -έγκλειστους και τους πολίτες- τοποθετημένες μπροστά σε μια τεράστια οθόνη προβολής, ενώ δεξιά στο γκαζόν παρακολουθούσαν αμίλητες τα δρώμενα οι «κούκλες» του μεταπτυχιακού Τμήματος των Θεατρικών Σπουδών, εργαλείο στην εκπαίδευση των κρατούμενων. Μόλις έχει τελειώσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Το χρέος», δημιούργημα των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. και του 1ου Ε.Κ.  Άργους. Μάθημα εθελοντισμού και αποδοχής του ξένου, του πρόσφυγα, του «άλλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτω από την οθόνη, τρεις άδειες καρέκλες, μια βάρκα και μια μπλε γραμμή χαραγμένη στο έδαφος, παραπομπή στην άφιξη των προσφύγων στη Μυτιλήνη, με τις ηρωικές γιαγιάδες να τους υποδέχονται με καλοσύνη. Στο κάλεσμα που απηύθυναν στο κοινό οι εθελοντές εκπαιδευτικοί μεταπτυχιακοί φοιτητές-εμψυχωτές Γιώργος Ντέμος και Σοφία Μιχαλοπούλου να υποδυθούν έναν ρόλο και μια παγωμένη εικόνα του ντοκιμαντέρ σηκώνεται από την καρέκλα της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, γονατίζει σκυμμένη στη γη σαν να ήταν η πρόσφυγας που μόλις βγήκε από την οδύσσεια της βάρκας και ζητά αποκούμπι και αλληλεγγύη. Τα χειροκροτήματα καλύπτουν τα δάκρυα. Το καλύτερο μάθημα εθελοντισμού, ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης. Για πολίτες ελεύθερους και έγκλειστους.

«Αυτή ήταν η νύχτα των μικρών θαυμάτων. Ευχαριστούμε τους μικρούς μάγους!» έγραψε η Ξένη Δημητρίου στο λεύκωμα της Ελπίδας. Προηγήθηκε η προβολή των αποτελεσμάτων από τις 9 συναντήσεις-μαθήματα των μεταπτυχιακών φοιτητών με κρατούμενους διάρκειας 90 λεπτών: 6 στο Κατάστημα Κράτησης Ενηλίκων του Ναυπλίου και 3 της Τρίπολης. Ο κινηματογράφος και οι θεατρικές τεχνικές ήταν το εργαλείο που χρησιμοποίησαν για την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των κρατούμενων, τη θετική διαχείριση του εγκλεισμού τους και την ανάπτυξη κινήτρων προκειμένου η κοινωνική τους επανένταξη να ωφελεί και την κοινωνία. Οι έγκλειστοι στήνουν γέφυρες επικοινωνίας με ανθρώπους εκτός φυλακής, μαθαίνουν να εκφράζουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους, να συνεργάζονται.

Η σχέση των φυλακισμένων με τον κινηματογράφο είναι πολλές φορές ανύπαρκτη. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες ταινίες» μου εξομολογούνται με ειλικρίνεια οι λογοτιμήτες. Οι επιλογές των ταινιών δεν είναι τυχαίες. Στο μήνυμα, πέραν της ευχαρίστησης, είναι η ουσία. «Modern Times - Τσάρλι Τσάπλιν», «Samsara», «Κάλπικη λίρα», « Ο κλεπταποδόχος» και «Το μεροκάματο ενός ληστή». Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εμψυχωτές είναι πολλές: αυτοσχεδιασμός, παντομίμα, δραματοποίηση, παγωμένες εικόνες, αλλαγή του τέλους της ταινίας, τηλεμαχίες.  Όλες προϋποθέτουν συμμετοχή. Οι κρατούμενοι χωρίζονται σε ομάδες, γνωρίζονται μεταξύ τους γιατί αρκετοί είναι άγνωστοι, τους μοιράζεται ποπκόρν, παρακολουθούν τις ταινίες, συζητούν μετά την προβολή, ενώ ο χορός και το τραγούδι είναι αναγκαία εργαλεία για την αποφόρτιση. Ωφελημένοι βγαίνουν όλοι: δάσκαλοι εμψυχωτές και κρατούμενοι.

Τα λόγια των έγκλειστων: Σέβομαι περισσότερο τους άλλους

Να τι έγραψαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι (σ.σ. κρατήσαμε την ορθογραφία τους): «Όταν βάζεις το χρίμα μπροστά στην αγάπη, μια ζωή σου λήπη κάτη», «ξέφυγα λίγο Τσάπλιν. Σ’ ευχαριστώ», «Ο νούς δεν φυλακίζεται, αλλά όπως τα φτερά του είναι τσαλακωμένα, τη χρειάζεται μια μικρή βοήθεια να πετάξει. Μας την προσφέρατε εσείς, αυτή την λίγη ώρα. Σας ευχαριστούμε για την πτήση», «Ηταν το πιο ωραίο και όμορφο μάθημα και πέρασε η ώρα χωρίς να το καταλάβουμε με πολύ ευχαρίστηση!!», «Μου αρέσουν να μηνύματα που βγαίνουν από τις ταινίες, μου δίνουν δύναμη», «Μου θυμίσατε ότι μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός», «Ταξιδεύουμε με το μυαλό μας και με την φαντασία μας», «Ενιωθα σαν να παίρνω την ζωή από την αρχή», «Ημουν ευτυχισμένος που κουβεντιάζαμε», «2 ώρες ελευθερίας», «δεν σκέφτομαι ότι είμαι φυλακή», «λυπόμουν όταν φεύγατε», «μας φέρνατε τον έξω κόσμο μέσα», «σαν να είμαστε σ ένα φιλικό σπίτι και να διασκεδάζουμε», «σέβομαι περισσότερο τους άλλους και γενικά σκέφτομαι πώς θα φερθώ», «τώρα δεν τσακώνομαι αλλά προσπαθώ να κάνω διάλογο», «Ησασταν το αγχολυτικό μου», «είμαι πιο αισιόδοξος, τώρα δίνω εγώ κουράγιο στην οικογένειά μου και τους λέω: υπομονή», «γίναμε μια γροθιά». Λόγια έγκλειστών που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των σεμιναρίων. Μειώθηκε το άγχος που βιώνουν, έμαθαν να μοιράζονται κοινές εμπειρίες, να διαχειρίζονται τον θυμό τους, ένιωσαν λεύτεροι και ξέγνοιαστοι, συγκινήθηκαν, χάρηκαν, ευχαριστήθηκαν. Η 7η τέχνη ήταν λυτρωτική και έστησε γέφυρες μεταξύ της κοινωνίας και των φυλακισμένων.

Οι τρεις μεταπτυχιακοί Γ. Ντέμος, Σ. Μιχαλοπούλου και Κατερίνα Καραναγνώστη πήγαν στις αγροτικές φυλακές, στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου και στις φυλακές της Τρίπολης. Μοιράστηκαν γνώσεις, δεξιότητες και… ταινίες. Το παράδειγμα του μεταπτυχιακού Τμήματος των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αξίζει να βρει μιμητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL