Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.1°C20.3°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.7°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
4 BF 72%
Αστυνομική Αυθαιρεσία / Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε λειψή διερεύνηση όσων κατάγγειλαν οι προσαχθέντες δικηγόροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομική Αυθαιρεσία / Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε λειψή διερεύνηση όσων κατάγγειλαν οι προσαχθέντες δικηγόροι

Twitter

Χωρίς αναφορά στα κρίσιμα στοιχεία της καταγγελίας για βίαιη προσαγωγή δικηγόρων, κράτηση στο ΑΤ Εξαρχείων και πλήρη αφαίρεση ρούχων κατά τη διάρκεια σωματικού ελέγχου σε σκοτεινό χώρο, η ΕΛΑΣ το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι θα γίνει «προκαταρκτική διοικητική εξέταση».

«Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων δύο ημεδαπών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε πρώτες πρωινές ώρες της 3-9-2022 στην πλατεία Εξαρχείων» αναφέρει η σχετική ανάρτηση.

Στην ανακοίνωση αποσιωπείται το γεγονός ότι η διμοιρία των ΜΑΤ και οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ στο ΑΤ Εξαρχείων ενήργησαν παράνομα προσάγοντας και κρατώντας δικηγόρους, παρότι αυτοί είχαν δηλώσει την ιδιότητά τους.

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Κώδικας Δικηγόρων ορίζουν ότι όχι μόνο για απλή προσαγωγή, αλλά ακόμη και για σύλληψη που αφορά αυτόφωρο πλημμέλημα, στην περίπτωση που πρόκειται για δικηγόρο δεν οδηγείται καν σε κρατητήριο τμήματος της ΕΛΑΣ. Αντίθετα, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν τον κατά τόπο εισαγγελέα υπηρεσίας στον οποίο οδηγείται άμεσα ο δικηγόρος, ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας. Μάλιστα, ο εισαγγελέας υπηρεσίας έχει την δυνατότητα όταν ειδοποιηθεί να δώσει άμεσα εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο δικηγόρος, αν εκτιμήσει ότι δεν υφίσταται λόγος να συνεχιστεί η διαδικασία.

Το πρωί και μιλώντας στο Open ο ένας εκ των δικηγόρων κατήγγειλε αναλυτικά τις απρόκλητες βίαιες συμπεριφορές των ανδρών των ΜΑΤ, αλλά και τις πρακτικές των αστυνομικών στο ΑΤ Εξαρχείων. «Με οδήγησαν σε έναν σκοτεινό χώρο και δύο αστυνομικοί μου ζήτησαν να αφαιρέσω τα ρούχα μου. Ο ένας με φακό ερεύνησε τα προσωπικά μου αντικείμενα, τσαντάκι που μέσα σε αυτό είχα την ταυτότητά μου. Ο άλλος φόρεσε κάποια γάντια και μου ζήτησε να βγάλω τα ρούχα μου ... βρέθηκα για κάποια δευτερόλεπτα γυμνός».

Η συνολική στάση των ανδρών των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων περιγράφεται ίσως καλύτερα από τους ίδιους. Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media κατά τη διάρκεια της προσαγωγής των δικηγόρων, διαμαρτυρόμενος περίοικος ρωτάει τους αστυνομικούς «είστε στρατός κατοχής;» και η απάντηση που λαμβάνει είναι «ναι»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL