Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Καταγγελία Αστυνομική Αυθαιρεσία / Έγδυσαν δικηγόρους σε σκοτεινούς χώρους του ΑΤ Εξαρχείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία Αστυνομική Αυθαιρεσία / Έγδυσαν δικηγόρους σε σκοτεινούς χώρους του ΑΤ Εξαρχείων

Twitter

Οργιάζει καθημερινά η αστυνομική αυθαιρεσία εις βάρος των πολιτών στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως επιβεβαιώνει μία ακόμη καταγγελία, αυτή τη φορά μάλιστα από δικηγόρους. Ο ένας από τους δύο δικηγόρους μίλησε στο Open για όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο δικηγόροι έκαναν βόλτα στα Εξάρχεια όταν, αποχωρώντας από κατάστημα και περπατώντας προς το όχημά τους, συνάντησαν μεγάλη αστυνομική δύναμη στην πλατεία Εξαρχείων. Διμοιρία των ΜΑΤ τους έκοψε το δρόμο και ένας από αυτούς τους σταμάτησε και ζήτησε τα στοιχεία τους. «Σαστίσαμε, αλλά τους αποκαλύψαμε την ιδιότητά μας και ρωτήσαμε ποιος είναι ο λόγος. Δεν ειπώθηκε κάτι. Ενώ προσπάθησα να βγάλω ταυτότητα, το πορτοφόλι μου για να δείξω τα στοιχεία μου, μέσα σε δευτερόλεπτα βλέπω τον συνάδελφο δικηγόρο να του κάνουν επίθεση, με μία πολύ παράξενη λαβή έπιασε το συνάδελφο από τον λαιμό, του έκανε κεφαλοκλείδωμα, τον οδήγησε προς πολυκατοικία με σκοπό την ακινητοποίησή του. Παράλληλα υπήρχε ένταση. Κι εγώ ωθήθηκα προς το σημείο από αστυνομικούς, υπήρξαν έντονες φωνές».

Στο βίντεο που περιλαμβάνει το ρεπορτάζ, ακούγεται διάλογος με περίοικο που ρωτάει τα ΜΑΤ «είστε στρατός κατοχής;» και η απάντηση που λαμβάνει είναι «ναι».

«Μας πέρασαν πισθάγκωνα χειροπέδες και μας οδήγησαν στο τμήμα. Προσωπικά, λίγα λεπτά μετά την άφιξή μας στο ΑΤ Εξαρχείων με οδήγησαν σε έναν σκοτεινό χώρο και δύο αστυνομικοί μου ζήτησαν να αφαιρέσω τα ρούχα μου. Ο ένας με φακό ερεύνησε τα προσωπικά μου αντικείμενα, τσαντάκι που μέσα σε αυτό είχα την ταυτότητά μου. Ο άλλος φόρεσε κάποια γάντια και μου ζήτησε να βγάλω τα ρούχα μου ... βρέθηκα για κάποια δευτερόλεπτα γυμνός».

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Κώδικας Δικηγόρων ορίζουν ότι όχι μόνο για απλή προσαγωγή, αλλά ακόμη και για σύλληψη που αφορά αυτόφωρο πλημμέλημα, στην περίπτωση που πρόκειται για δικηγόρο δεν οδηγείται καν σε κρατητήριο τμήματος της ΕΛΑΣ. Αντίθετα, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν τον κατά τόπο εισαγγελέα υπηρεσίας στον οποίο οδηγείται άμεσα ο δικηγόρος, ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας. Μάλιστα, ο εισαγγελέας υπηρεσίας έχει την δυνατότητα όταν ειδοποιηθεί να δώσει άμεσα εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο δικηγόρος, αν εκτιμήσει ότι δεν υφίσταται λόγος να συνεχιστεί η διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL