Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης 2022 / Το αντιφασιστικό κίνημα είναι κίνημα ζωής ενάντια στον θάνατο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης 2022 / Το αντιφασιστικό κίνημα είναι κίνημα ζωής ενάντια στον θάνατο

1321905222.jpg

Εννέα χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτικο μαχαίρι στη γειτονιά του, το Κερατσίνι. Ο δρόμος που έπαιζε ανέμελα στα παιδικά του χρόνια φιλοξενεί τη μαρμάρινη προτομή του, όπου κάθε Σεπτέμβριο χιλιάδες νέοι άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα τού υπόσχονται με δυνατή φωνή: «Δεν εφησυχάζουμε, δεν σε ξεχνάμε». Είναι νέοι που αγαπούν τη ζωή και δεν συγχωρούν ότι οι φασίστες αφαίρεσαν τη ζωή ενός ανθρώπου. Το αντιφασιστικό κίνημα είναι το κίνημα της ζωής ενάντια σε εκείνο του θανάτου. Γνωρίζουν πια ότι το αίμα του Παύλου είναι αυτό που διέλυσε τον κοινοβουλευτισμό της Χρυσής Αυγής, που έφερε στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο όλες τις μορφές του κοινωνικού εκφασισμού.

Η 18η Σεπτεμβρίου, η ημέρα που άφησε τη τελευταία του πνοή ο Παύλος, έχει καταχωρηθεί ως ημερομηνία της σημαντικότερης πολιτικής δολοφονίας της Μεταπολίτευσης. Ο Παύλος εναντιώθηκε και κοίταξε στα μάτια το τέρας κι εκείνο, ριζωμένο μέσα σε πειθήνια ανθρωπάκια, τον σκότωσε δείχνοντας το πραγματικό του πρόσωπο. Ο Παύλος μάς δίδαξε πώς να αντιμετωπίζουμε κάθε λογής νεοναζιστικό μόρφωμα. Φασίζουσες συμπεριφορές και αντιλήψεις δεν περνάνε πια απαρατήρητες, βγαίνουν στον αφρό γιατί ο φόβος σιγά-σιγά υποχωρεί: αστυνομική βία, κρατική καταστολή, έμφυλη βία, γυναικοκτονίες, βιασμοί, πατριαρχία, κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία.

Ομως οι κραυγές όσων δεν είχαν φωνή μέχρι τώρα δεν εισακούγονται από τη Δικαιοσύνη. Η ατιμωρησία κυριαρχεί. Οι δολοφόνοι του Ζακ και του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας, ο παιδοβιαστής Λιγνάδης βρίσκεται εκτός φυλακής παρά την καταδικαστική απόφαση. Τη δολοφονία τού  Άλκη, του οπαδού του  Άρη, τη βάφτισαν οπαδική βία και όχι φασιστική, ενώ ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου ακόμη περιμένει τη Δικαιοσύνη. Οι φετινές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παύλος Killah B Φύσσας» γίνονται στα Σφαγεία, στον Χώρο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 18 με τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία. Δέκα μέρες μετά, στις 28 Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται η δίκη της Χ.Α. στο Εφετείο με την ελπίδα να επιβεβαιωθεί η πρωτόδικη καταδίκη τής εγκληματικής οργάνωσης. Συναντήσαμε τη Μάγδα Φύσσα και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στον φετινό αντιφασιστικό Σεπτέμβρη στα Λιπάσματα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων και συζητήσαμε για όλα αυτά που μας φοβίζουν, για όλα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου:  Έναρξη των εκδηλώσεων. Συζήτηση για την εξέλιξη της δίκης της Χ.Α. με συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και εκπρόσωπους από το Παρατηρητήριο της δίκης. Εγκαίνια των δύο εκθέσεων, της Γιώτας Εφραιμίδου και του Δημήτρη Αστερίου.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου: Συζήτηση-παρουσίαση των δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παύλος Killah P Φύσσας» από τη Μάγδα Φύσσα και μέλη του Συλλόγου. Συναυλία με νεανικά σχήματα.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου: Θεατρική παράσταση «Θάλαμος Νούμερο 6» του  Άντον Τσεχωφ σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νατάσσας-Φαίης Κοσμίδου και του Κώστα Γάκη.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου: Νέοι καλλιτέχνες σε stand up comedy.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Θεατρική παράσταση «Το τούνελ της καταπίεσης» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πλαβούκου.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου: Μεγάλη συναυλία. Συμμετέχουν: Ματούλα Ζαμάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, Φοίβος Δεληβοριάς, Social Waste, Tiny Jackal, Boomerang, Inner Voice.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου: Αντιφασιστική πορεία στις 7 μ.μ. από το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι προς το μνημείο στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Η Μάγδα Φύσσα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Το μυαλό είναι ο στόχος

«“Toν νου σου, το μυαλό είναι ο στόχος”. Πόσο επίκαιρος αποδεικνύεται ο στίχος της Κατερίνας Γώγου. Τι είναι αυτό που κρατά τον κόσμο μουδιασμένο σαν να είναι παράλυτος; Μόνο ο φόβος; Νομίζω πως όχι. Κάτι έχει αλλάξει, κάτι έχει χαθεί. Συνηθίσαμε το τέρας… Πνίγονται οι άνθρωποι… Αποτραβιούνται, δεν θέλουν να αναμετρηθούν με τη βία. Σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά. Παραιτούνται.  Άλλοι πάλι σαν να βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Τι κάναμε; Πού το χάσαμε; Η εξουσία που στοχεύει στον νου μας και στη σκέψη μας μας αντιμετωπίζει ως ανόητους και ηλίθιους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL