Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Λιπάσματα Καβάλας / Άκυρη με δικαστική απόφαση η ομαδική απόλυση των 133 εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιπάσματα Καβάλας / Άκυρη με δικαστική απόφαση η ομαδική απόλυση των 133 εργαζομένων

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Άκυρες και καταχρηστικές κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο οι 133 ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας που ξεκίνησαν από την εργοδοσία του εργοστασίου στις 10 Αυγούστου και ήταν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με τον νόμο Χατζηδάκη.

Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη δικαστική νίκη και δικαίωση για τους εργαζομένους των Λιπασμάτων η σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας το οποίο έκρινε ως παράνομη τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων που ακολούθησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη, μετά την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου κρίνονται άκυρες όλες οι απολύσεις των εργαζομένων, και η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

Αναγνωρίζει επίσης ότι πίσω από τη διαχείριση των παρένθετων εταιριών είναι ο όμιλος Λαυρεντιάδη και ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τέλεση απάτης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία κακουργηματικού χαρακτήρα. 

Πρόκειται για μια υπόθεση που κρατά χρόνια, καθώς εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είχαν απολυθεί το 2016 με μηνύσεις εναντίον τους, όταν είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας αποκαλύφθηκαν και τα κατηγορητήρια κατέπεσαν στη Δικαιοσύνη και το 2017, υπεγράφη Πρακτικό στο υπουργείο Εργασίας που συμπεριλάμβανε την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους και τη δέσμευση της ELFE και κάθε άλλης εταιρείας που θα δραστηριοποιούνταν στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, να σεβαστούν την εργασιακή σχέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Τον Αύγουστο του 2021, η εργοδοσία πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης, σημείωσε σε δήλωση του ότι η απόφαση αποτελεί ράπισμα για το Υπουργείο Εργασίας που ανέλαβε ρόλο συγκάλυψης και στήριξης των πρακτικών της εργοδοσίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου, «η απόφαση αποτελεί νίκη όλων των εργαζομένων. Ο αγώνας μας είναι πολύχρονος καθώς ξεπερνάει τα 6 χρόνια. Είμαστε για πολλοστή φορά δικαιωμένοι στα δικαστήρια. Με αυτή την απόφαση ακυρώνονται στην πράξη οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με το νόμο Χατζηδάκη. Με τον αγώνα μας αναδείξαμε τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε το Υπουργείο εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η αδικία σε βάρος όλων των οικογενειών που έχουν υποστεί αυτή τη βάναυση συμπεριφορά από την εργοδοσία. Στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να υπερασπίσουν και να εδραιώσουν τα εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Νάσος Ηλιόπουλος: «Οι συλλογικοί αγώνες φέρνουν νίκες»

Για ήττα της κυβερνητικής πολιτικής Μητσοτάκη-Χατζηδάκη που διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα κάνει λόγο σε ανάρτηση του στο Facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος για τη μεγάλη νίκη των απολυμένων του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας, «οι συλλογικοί αγώνες φέρνουν νίκες!». Σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχει έρθει η ώρα για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της εργασίας, με συλλογικές συμβάσεις, αυξημένους μισθούς και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ασφάλεια στην εργασία και αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου:

«Οι συλλογικοί αγώνες φέρνουν νίκες!
Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη θα είναι από τους πρώτους που θα καταργήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Σήμερα όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, μια μεγάλη νίκη των απολυμένων του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας.
Οι ομαδικές απολύσεις κρίθηκαν άκυρες από το δικαστήριο.
Η δικαστική απόφαση δικαιώνει των αγώνα των απολυμένων. Πρόκειται για τεράστια ήττα της κυβερνητικής πολιτικής Μητσοτάκη-Χατζηδάκη που διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Η αντεργατική πολιτική θα ξηλωθεί με δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Έχει έρθει η ώρα για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της εργασίας, με συλλογικές συμβάσεις, αυξημένους μισθούς και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ασφάλεια στην εργασία και αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο»

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο υπουργείο Εργασίας

Η δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας αποτελεί ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασία τονίζει σε δήλωση της η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφερόμενη στη δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη την ομαδική απόλυση των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας.

Όπως υπογραμμίζει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η απόφαση κρίνει ως παράνομη τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων που ακολούθησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη, μετά την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας από την Γ.Γ. Εργασίας Άννα Στρατινάκη».

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα δικαίωσης για τους εργαζόμενους. Ο αγώνας του κόσμου της εργασίας συνεχίζεται για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη!» τονίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησε στην ομαδική απόλυση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL