Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ανοιχτή Πόλη για Ελαιώνα / «Οι πρόσφυγες χρειάζονται πολιτικές στέγασης και ένταξης, όχι ξύλο από τα ΜΑΤ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτή Πόλη για Ελαιώνα / «Οι πρόσφυγες χρειάζονται πολιτικές στέγασης και ένταξης, όχι ξύλο από τα ΜΑΤ»

Ελαιώνας πρόσφυγες μετανάστες ΜΑΤ
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να προσποιείται ότι το θέμα δεν την αφορά και τουλάχιστον πρέπει να απαιτήσει από τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσει τώρα η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων σε μια δομή που ακόμα υπάγεται στην ευθύνη της, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση με ΜΑΤ και χημικά που έγινε τα ξημερώματα για την απομάκρυνση των προσφύγων από τη δομή του Ελαιώνα.

Η Ανοιχτή Πόλη επικρίνει το γεγονός ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων έγινε κάτω από τη βία και τα χημικά των δυνάμεων καταστολής που, για μια ακόμα φορά, «καταπάτησαν κάθε έννοια ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, επιτιθέμενες ακόμα και σε παιδιά και εγκύους, σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν» ενώ επισημαίνει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής δεν χρησιμοποιήθηκαν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και γιατροί που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν έστω σε μια ομαλή και ασφαλή διαδικασία μετεγκατάστασης.

«Εδώ και μήνες, η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη μεθοδεύει την αποποίηση κάθε ευθύνης της για την υποδοχή και ένταξη του προσφυγικού πληθυσμού. Η δημοτική αρχή υποβάθμισε συστηματικά τη λειτουργία και τις δυνατότητες του Κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, επικαλέστηκε παραπλανητικά την προοπτική για μετατροπή της δομής σε ενταξιακή και σήμερα τελικά την κλείνει, εναρμονιζόμενη με την κυβερνητική πολιτική και με τις ακροδεξιές νοοτροπίες που καλούν σε σκόπιμη επιδείνωση των όρων διαβίωσης των προσφύγων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ανοιχτή Πόλη από την αρχή έχει επισημάνει ότι το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, με δεδομένο το κενό σε πολιτικές στέγασης και ένταξης, αποτελεί κίνηση εχθρική προς τους εκεί φιλοξενούμενους πρόσφυγες, η οποία δεν σέβεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους. Ήταν μετά από πίεση της Ανοιχτής Πόλης και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έγινε κατορθωτή την προηγούμενη άνοιξη η παράταση της λειτουργίας του camp, ώστε τουλάχιστον να μην διακοπεί βίαια η φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής.

Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να προσποιείται ότι το θέμα δεν την αφορά. Τουλάχιστον πρέπει να απαιτήσει από τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσει τώρα η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων σε μια δομή που ακόμα υπάγεται στην ευθύνη της. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου υποδοχής και ένταξης των προσφύγων δεν απαντιέται με την κακοποίηση, τη βίαιη μετακίνηση και την αποδόμηση της δύσκολης καθημερινότητάς τους. Σε αντίθεση με την κοντόθωρη και ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να διεκδικήσει από την πολιτεία την αναγκαία συνδρομή για ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης, στέγασης και ένταξης, όπως επιβάλλεται από τις διεθνείς συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL