Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Νύχτα στη Βουλή ο καταστροφέας του περιβάλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Νύχτα στη Βουλή ο καταστροφέας του περιβάλλοντος

132006710a.jpg

Παρά τη γενική κατακραυγή και το καθολικό αίτημα για την απόσυρσή του, κατατέθηκε στη Βουλή τη νύχτα της Πέμπτης το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο καταστρέφει το φυσικό κεφάλαιο της χώρας με ασύμβατες και επιβαρυντικές χρήσεις, απαξιώνει περαιτέρω την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ευτελίζει τον σχεδιασμό και επιβραβεύει το διαπιστωμένο περιβαλλοντικό έγκλημα διά της διαγραφής του… Το νομοσχέδιο, από 97 άρθρα αρχικά, αυγάτισε σε 117, με προσθήκη κι άλλων παρεκκλίσεων-εξυπηρετήσεων και συνολικά αριθμεί 178 άρθρα, καθώς προστέθηκαν ρυθμίσεις και άλλων 11 υπουργείων! Ξεχωρίζουν τα άρθρα με τα οποία η κυβέρνηση περιφρονεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και αρνείται να επιστρέψει τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο…

Στο κεφάλαιο Γ για τις χρήσεις στις προστατευόμενενες περιοχές επιφέρει κάποιες αλλαγές αφαιρώντας δραστηριότητες ίσα-ίσα για να μην διασυρθεί η χώρα… σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τις Ζώνες Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, την καρδιά των προστατευόμενων περιοχών, που η έκτασή τους είναι απειροελάχιστη συγκριτικά με τις άλλες τρεις Ζώνες Προστασίας, διαγράφονται οι δρόμοι και οι διάφορες εγκαταστάσεις και έργα. Από τις Ζώνες Προστασίας της Φύσης, αυστηρής προστασίας, αφαιρούνται μόνο τα τουριστικά καταλύματα-εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και εξορύξεις. Παραμένει όμως το πλήθος άλλων δραστηριοτήτων και έργων, π.χ. ΑΠΕ, πλωτές υποδομές, αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ. Παρομοίως και οι χίλιες μύριες χρήσεις και δραστηριότητες που δεν συνάδουν με καμιά έννοια προστασίας στις Ζώνες Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών όπως και στις Ζώνες Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.

Λατρεία στις απευθείας αναθέσεις

Στα 20 νέα άρθρα, εκτός διαβούλευσης, περιλαμβάνονται και άλλες τακτοποιήσεις πολεοδομικού χαρακτήρα, διευκολύνσεις και παρεκκλίσεις. Ενδεικτικά, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων το ΥΠΕΝ μπορεί να υπογράφει προγραμματική σύμβαση με τη Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Αττικής (συστάθηκε το 2020), για την απευθείας ανάθεση έργων στο πυρόπληκτο Μάτι και υλοποίησή τους με άρμεγμα του ειδικού λογαριασμού Αρωγής Πυρόπληκτων για την υλοποίησή τους. Μεταξύ αυτών η διαμόρφωση παραρεμάτιας περιοχής, ενεργειακή αυτονομία-αναβάθμιση χώρου δασικής αναψυχής, αποκατάσταση κτηρίων εντός ΝΑΤ, δημιουργία παραλιακού περιπάτου, δίκτυο πυρόσβεσης πόλης... Καταργείται η άδεια περιφερειάρχη για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των συνοδών αυτών έργων, καθώς και για εργασίες διάνοιξης δρόμων και εγκατάστασης εξοπλισμών προκειμένου για τη σύναψη μίσθωσης διάρκειας κατ’ ελάχιστον 6 ετών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.  Όπως αναγράφεται, «σε ακίνητα των περιοχών που καλύπτουν τους ορεινούς όγκους Καμβουνίων, Πιερίων, Ολύμπου, Βερμίου, Δυσσόρου, Βερτίσκου, Κερδυλλίων, Μενικίου, Παγγαίου και Ορέων Λεκάνης...». Για πολλοστή φορά στον ορεινό όγκο του Υμηττού παρατείνεται η αναστολή της έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και της εκτέλεσης κάθε οικοδομικής εργασίας έως στις 15 Μαρτίου2023.

Παράκαμψη του ΣτΕ

Εδώ και πέντε μήνες το υπουργείο Οικονομικών και του Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) που κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των δύο δημόσιων εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης αρνούνται να συμμορφωθούν στις αποφάσεις 190 και 191/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διέταξε την επιστροφή των μετοχών στο Δημόσιο. Τώρα παρακάμπτουν τις αποφάσεις με δύο άρθρα (118-119) τα οποία προβλέπουν ότι η μεταβίβαση προς την ΕΕΣΥΠ Α.Ε. των μετοχών των εταιρειών ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε., κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, θεωρείται από της ισχύος του παρόντος σύννομη και ισχυρή ως προς όλες τις συνέπειες. Επιπλέον, «αναγνωρίζονται ως έγκυρες και σύννομες όλες οι πράξεις και αποφάσεις οι οποίες έλαβαν χώρα μετά τη μεταβίβαση προς την ΕΕΣΥΠ Α.Ε. των μετοχών των εταιρειών ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε. κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, των εταιρειών ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε., της εταιρείας ΕΕΣΥΠ Α.Ε. σχετικά με τη διοίκηση και διαχείριση των δύο εταιρειών, καθώς και την είσπραξη και διανομή εκ μέρους της των κερδών που αντιστοιχούν στο χαρτοφυλάκιο μετοχών των εταιρειών ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑ. Α.Ε.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL