Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Φωτιά στη βορειανατολική Αττική / Τεράστια η καταστροφή - Πού παραμένουν ενεργές εστίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στη βορειανατολική Αττική / Τεράστια η καταστροφή - Πού παραμένουν ενεργές εστίες

Μάχη με τη φωτιά
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη βορειοανατολική Αττική με πολλά και μεγάλα ενεργά μέτωπα. Η φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή, στην πυρκαγιά της Πεντέλης δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες αντιμετωπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση της κατάσβεσης, κάνοντας λόγο ακόμα και για έλλειψη νερού.

Συνεχής βελτίωση παρατηρείται, σύμφωνα με την πυροσβεστική στη βορειοανατολική, στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εκεί ενεργό μέτωπο.

 

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, έχουν διακομισθεί συνολικά 34 ασθενείς σε νοσοκομεία ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 άτομα.

Οι διακομιδές του ΕΚΑΒ έγινανα ως εξής

  • 1 στο Γ. Γεννηματάς,
  • 5 στο Ιπποκράτειο,
  • 23 στον Ερυθρό Σταυρό,
  • 1 στο Σωτηρία,
  • 1 στο ΚΑΤ ενώ 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ

Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες με τον αριθμό και τον μέγεθος των ζημιών να είναι άγνωστος καθώς αυτή τη στιγμή μοναδική μέριμνα είναι να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Είκοσι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ανάμεσά τους και πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, τα μεγαλύτερα προβλήματα από το πύρινο μέτωπο εντοπίζονται στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος.

Η πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται το πύρινο μέτωπο ώρες μετά το πρώτο ξέσπασμα της φωτιάς στην Πεντέλη. Χάρτης ο οποίος καταδεικνύει ότι η πύρινη λαίλαπα ξέφυγε τελείως από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

photo ΠΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη φωτιά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης ενώ χωρίς προβλήματα λειτουργεί το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, έχουν εκκενωθεί οι Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), που φιλοξενούσε 46 άτομα. Έξι άτομα μεταφέρθηκαν με φορείο και ακόμα 3 άτομα με καρέκλα, οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος). Τα 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκενώθηκε το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), που φιλοξενούσε 57 άτομα. Ένα άτομο διακομίσθηκε προς το Ιπποκράτειο. Εκκενώθηκε και η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), που φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφέρθηκαν 10 άτομα, εκ των οποίων τα 2 στον Ερυθρό Σταυρό, 2 στο Ιπποκράτειο, τα υπόλοιπα 6 σε Ερυθρό Σταυρό.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με εντολή της αστυνομίας. 

Νωρίτερα ,τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δυσκολεύονταν να προχωρήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς εξαιτίας του πολύ πυκνού καπνού που έχει καλύψει όλη την περιοχή αλλά και των ανέμων που πνέουν.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου στον λόφο Έντισον, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής περισσότερα δεδομένα. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής που έγινε στις 06:40 κατά τη διάρκεια της νύχτας, απεστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στις 02.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης, στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, βρίσκονταν και παραμένουν όλοι στο πεδίο, με πρώτο, τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές του, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή την ώρα στις φλόγες είναι η Παλλήνη, το Πικέρμι, ο Γέρακας, το Ντράφι, η Ανθούσα ενώ με μικρότερη ένταση καίει ακόμα η φωτιά στην Πεντέλη.

Σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα 112 προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι - Ραφήνα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι - Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. 

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL