Live τώρα    
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βάζουν χέρι στις περιοχές Νatura
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βάζουν χέρι στις περιοχές Νatura

Νέο γιουρούσι στον πολύτιμο φυσικό πλούτο της χώρας απεργάζεται η κυβέρνηση διά του ΥΠΕΝ, επιτρέποντας στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000, χερσαίες και θαλάσσιες, νέες επιβαρυντικές χρήσεις και δραστηριότητες, π.χ. έργων ΑΠΕ, τουριστικών, εξορύξεων, πέραν όσων προέβλεπε ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη. Όλα αυτά σε νομοσχέδιο αχταρμά 96 άρθρων που αναρτήθηκε προς διαβούλευση, προφανώς για το θεαθήναι, στις 10 το βράδυ της Τετάρτης έως μόλις την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπό τον τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» ξανααλλάζει επί τα χείρω κυβερνητικά νομοθετήματα (δασικοί χάρτες, ανακύκλωση), ενώ περιέχει αμέτρητο αριθμό πολεοδομικών διατάξεων κατά παρέκκλιση, φωτογραφικού κυρίως χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα αναδύεται η «επιτελική» ανεπάρκεια των κυβερνώντων και η αδιαφορία τους για τις τραγικά υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες, αφού εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, εκ των υστέρων με σειρά διατάξεων, προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού με εξάμηνες συμβάσεις «για την άμεση ανταπόκριση των δασικών υπηρεσιών στις αυξημένες ανάγκες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών» και δωδεκάμηνη παράταση συμβάσεων εργαζομένων για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις περσινές πυρκαγιές. Άλλο άρθρο έναν χρόνο μετά «ρυθμίζει» την υλοτόμηση των καμένων πευκοδασών στη βόρεια Εύβοια.

Γιούργια σε ξηρά και θάλασσα

Ενώ λοιπόν η χώρα βάσει των κοινοτικών υποχρεώσεων οφείλει έως το 2030 να έχει διασφαλίσει την προστασία του 30% του Δικτύου Natura και το 10% απ’ αυτό σε στεριά και θάλασσα να βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, το νομοσχέδιο θερίζει ό,τι άφησε όρθιο ο νόμος Χατζηδάκη. Αγνοώντας και την πρόσφατη νομοθετική πρόταση κανονισμού Ε.Ε. για αποτελεσματική και χωρικά προσδιορισμένη εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης οικοσυστημάτων που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% της ξηράς και το 20% της θάλασσας της Ε.Ε. μέχρι το 2030, το ΥΠΕΝ ανοίγει τις τέσσερις διαβαθμισμένες Ζώνες Προστασίας σε χίλιες μύριες ασύμβατες δραστηριότητες.

Στη Ζώνη Απολύτου Προστασίας, οι πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών, μαζί με τα πεζοδρόμια και τις πλατείες περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας, επιτρέποντας και τη βόσκηση και την ερασιτεχνική αλιεία. Οι Ζώνες Προστασίας της Φύσης, αυστηρής προστασίας, «ανοίγουν» σε τουριστικά καταλύματα,εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξορυκτικές δραστηριότητες που διενεργούνται υπόγεια με είσοδο εκτός Α και Β ζώνης, κατασκηνώσεις, πλωτές υποδομές, άρα και θαλάσσια αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής. Στις Ζώνες Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών επιτρέπονται όλα τα παραπάνω, με ανεξέλεγκτη την εστίαση και τα αναψυκτήρια αφού καταργείται ο περιορισμός των 200 τ.μ. και των 100 τ.μ. αντίστοιχα. Στις περιοχές που καθορίζονται ως Ζώνες Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων επιτρέπονται τα πάντα όλα, τουλάχιστον 48 αστικές χρήσεις, δραστηριότητες και λειτουργίες εκτός από βιομηχανία-βιοτεχνία υψηλής όχλησης και πίστες αγώνων και μοτοποδηλάτων...

Επίσης, καταργούνται οι περιφερειακές ζώνες που λειτουργούν ως ασπίδα στις προστατευόμενες περιοχές. Όσο για τα Προεδρικά Διατάγματα που θα καθορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες βάσει των Ειδικών Περιβαλλοντικών Περιβαλλοντικών Μελετών που ανατέθηκαν το 2019 και άγνωστο παραμένει αν ποτέ ολοκληρωθούν, «διατάσσονται» να παραλάβουν όσα έργα και δραστηριότητες λειτουργούν νομίμως, αλλά και όσα υλοποιούνται εντός προστατευόμενων περιοχών. Μάλιστα, μπορούν να εκσυγχρονίζονται και να επεκτείνονται!

Μετάλλαξη για ενεργειακούς πόρους

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ, που έχει έως τώρα την αρμοδιότητα για τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων) ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ). Μετονομάζεται δε σε Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. Αυτή με την τεχνική μελέτη θα προτείνει περιοχές εγκατάστασης ΥΑΠ. Κάπου στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ που υποβάλλεται από τον Φορέα ΥΑΠ στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, η χώρα δεν διαθέτει θαλάσσια στρατηγική ούτε και θαλάσσια χωροταξικά σχέδια για την εφαρμογή της που όφειλε να εκπονήσει από πέρυσι τον Μάιο και έχει ήδη ξεκινήσει από την Κομισιόν η διαδικασία επί παραβάσει...

Παρεκκλίσεων το ανάγνωσμα

Μακρύς είναι ο κατάλογος των παρεκκλίσεων και ευτελισμού του σχεδιασμού. Από διευκολύνσεις με προσθήκες νέων χρήσεων στις εγκαταστάσεις του γηπέδου Καραϊσκάκη μέχρι καταργήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών. Π.χ. για τα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την ύδρευση και αποχέτευση, την τηλεθέρμανση δήμων, την άρδευση περιοχών τους, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Κέντρων Υψηλής Τάσης.


Τελευταία ημερομηνία για Μάτι

Επιπρόσθετα, η καταληκτική ημερομηνία της παράδοσης του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής μαζί με τις 6 συνοδευτικές μελέτες στην πυρόπληκτη περιοχή παρατείνεται με τροποποίηση της σχετικής σύμβασης για διάστημα όχι πέραν της 23ης Νοεμβρίου 2022. Η αρχική πρόβλεψη για ολοκλήρωση της μελέτης, με τον αστρονομικό προϋπολογισμό περί τα 5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ήταν το εξωπραγματικό διάστημα των δέκα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης (29.7.2021), ενώ μόλις την Πέμπτη τροποποιήθηκε από το ΤΕΕ, «έως 20.7.2022».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL