Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.7°C35.2°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.6°C34.9°C
2 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
29.4°C36.5°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.2°C29.9°C
2 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
31 °C
31.2°C31.2°C
1 BF 23%
Ρήτρα αναπροσαρμογής / Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ρεύματος - Ποιους αφορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρήτρα αναπροσαρμογής / Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ρεύματος - Ποιους αφορά

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με απόφαση του Πρωτοδικείου παρατείνεται η ισχύς της προσωρινής εντολής του με την οποία απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου συζητήθηκε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, η προσφυγή καταναλωτικών ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, η εκδίκαση της οποίας είχε αναβληθεί την 1η Ιουνίου ώστε να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος αν για την υπόθεση θα γίνει ή όχι πιλοτική δίκη μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ.

Ωστόσο μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της πιλοτικής δίκης, εξετάστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο, η προσφυγή που κατέθεσαν η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ, συνεπικουρούμενοι από την Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, με αίτημα την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είπαν στο δικαστήριο, ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν οι καταναλωτές, επισημαίνοντας πως με βάση τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα».

Το Πρωτοδικείο μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, ανανέωσε την προσωρινή εντολή του για την απαγόρευση διακοπών ρεύματος έως την έκδοση της απόφασης του επί της αγωγής, την οποία είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή στις 2 Ιουνίου. Το δικαστήριο είχε αποδεχθεί αίτημα των εναγόντων, με την οποία απαγόρευσε τις διακοπές ρεύματος σε οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011 μέχρι σήμερα ενόψει της συζήτησης της αγωγής.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ποιους αφορά η εντολή μη διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος

Η ομάδα καταναλωτών που αφορά η εντολή του Πρωτοδικείου είναι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο:

  • οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία,
  • εκείνοι που οι ίδιοι ή πρόσωπα που συνοικούν μαζί τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας, όπως πρόσωπα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών,
  • ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, και
  • πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL