Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ελαιώνας της Άμφισσας / Οι Πελασγοί πρωτοφύτεψαν τις ελιές που κάηκαν επί Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελαιώνας της Άμφισσας / Οι Πελασγοί πρωτοφύτεψαν τις ελιές που κάηκαν επί Μητσοτάκη

ΑΜΦΙΣΣΑ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
fokidanews

Τα πύρινα μέτωπα που χτες σάρωσαν την βόρεια Ιτέα και ακόμη καίνε εκτάσεις κινούμενα προς τους Δελφούς στα ανατολικά και το Γαλαξίδι στα νότια, τραυμάτισαν όχι μόνο την Φωκίδα αλλά και την ίδια την ελληνική ιστορία και ταυτότητα σε ένα από τα πλέον ιερά της σημεία.

Ο ελαιώνας της Άμφισσας που βρίσκεται μέσα στο νοητό τρίγωνο μεταξύ της ομώνυμης πόλης, του μαντείου των Δελφών και του λιμανιού της Ιτέας, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας της περιοχής, που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία και εξέλιξη του ελληνισμού στα προχριστιανικά χρόνια.

Η έκταση ξεκίνησε να καλλιεργείται ήδη από τους Πελασγούς στα προϊστορικά χρόνια, αναπτύσσοντας ήδη 3.000 χρόνια πριν τις ιδιαίτερες τεχνικές της περιοχής. Την κλασική περίοδο ήταν παγίως αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ της πόλης της Άμφισσας και του Μαντείου. Επανήλθε στο προσκήνιο μετά την υποχώρηση της ισχύος του Βυζαντίου, όταν στην περιοχή κυριάρχησαν οι Ενετοί. Σήμερα, εκτιμάται ότι στα 55.000 στρέμματά του υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Μοναδικός παγκοσμίως είναι ο τρόπος διαμόρφωσης του εδάφους, με τα «λαχίδια» και τους «τράφους» για την καλύτερη άρδευση των δέντρων. Το 1981 με ψήφισμα χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός και προστατευόμενος, με απαγόρευση ανάπτυξης τουριστικών μονάδων εκτός των αστικών περιοχών.

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι κάθε άλλο παρά μπορούν να πουν ότι αιφνιδιάστηκαν. Τον Αύγουστο του 2013 είχε προηγηθεί άλλη μεγάλη πυρκαγιά, που έκαψε 50.000 - 60.000 ελιές, οι περισσότερες εξ αυτών αιωνόβιες. Ήδη από τότε καταγράφονται προσπάθειες να αποχαρακτηριστεί η περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.

ΙΤΕΑ ΕΛΑΙΩΝΑΣ
ΑΡΙΑΝΑ

Είναι χαρακτηριστική για την σημασία του ελαιώνα της Άμφισσας σε σχέση με τους Δελφούς η αναφορά του κορυφαίου Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, που το 1960 αναμόρφωσε τον αρχαιολογικό χώρο. Η θέα από το τουριστικό περίπτερο που χοροθέτησε αφορά ακριβώς τον αρχαίο ελαιώνα: «Η μοναδική ποιότητα του μνημείου γεννάται από την οικεία αρμονία ανάμεσα στα ερείπια του ιερού και το ανέπαφο περιβάλλον. Πρέπει να αφήσει κανείς το βλέμμα του να περιπλανηθεί στη γκρίζα θάλασσα των ελαιόδεντρων, στην κοιλάδα του Πλείστου και κάτω στην σπινθηρίζουσα θάλασσα του κόλπου της Ιτέας», έλεγε τότε ο Πικιώνης. Η εικόνα που αντικρύζουν σήμερα και θα αντικρύζουν στο μέλλον οι επισκέπτες των Δελφών, θα έχει χρώμα μαύρο. Εκτός αν μετά την καταστροφή της φωτιάς έρθει η λαίλαπα της ανάπτυξης, οπότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL