Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου / Η ανομία ζει και βασιλεύει στο Πάπιγκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου / Η ανομία ζει και βασιλεύει στο Πάπιγκο

ΠΑΠΙΓΚΟ

Η ανομία ζει και βασιλεύει στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στην περιοχή του Μεγάλου Πάπιγκου, παρότι έχουν παρέλθει πάνω από τέσσερις μήνες μετά τις πρώτες δημόσιες καταγγελίες, με τις αρμόδιες Αρχές σε ρόλο θεατή. Ήτοι την παράνομη χρήση αγροτικού δρόμου, στην απόληξη του οποίου ανεγείρονται δύο κατοικίες εντός της Ζώνης Ια-πυρήνα Βίκου, ζώνη απολύτου προστασίας, με το παράτυπο τρικ «επέκτασης» των νόμιμων ορίων του παραδοσιακού οικισμού.

Επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις επανέρχονται αναδεικνύοντας την αδράνεια όλων, ανεξαιρέτως των Αρχών. Εξηγούν πως, αν και υποχρεούνται, καμία δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη διακοπή της συνεχιζόμενης, παράνομης χρήσης του υποτιθέμενου δρόμου. Μέσα σε μία περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται η κατασκευή, βελτίωση, διαπλάτυνση κ.λπ. δρόμων (πράγμα το οποίο όμως έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου), ούτε η χρήση υφιστάμενων δρόμων, παρά μόνο για εργασίες προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και για τη μεταφορά κοπαδιών και σίγουρα όχι για την εξυπηρέτηση οικοδομικών εργασιών.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις μας, οι Αρχές κοιτάνε αλλού. Η Ελληνική Αστυνομία έλεγξε για λίγες ημέρες τη χρήση του δρόμου, γρήγορα όμως αποχώρησε ‘διακριτικά’». Αποκαλύπτουν, μέσω διαγράμματος που συνοδεύει τη χθεσινή ανακοίνωσή τους, ότι στις 8 Ιουνίου ο εργολάβος προσπάθησε να ανοίξει παράνομα κι άλλον δρόμο για να συνεχίσει ανενόχλητος τις οικοδομικές εργασίες του!

Έλεγχος νομιμότητας

Οι οργανώσεις, ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, Ροή, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων εστιάζουν και στην αδιαφορία ως προς τον έλεγχο νομιμότητας των δύο οικοδομικών αδειών. Όπως επισημαίνουν, «η Υπηρεσία Δόμησης έλαβε υπόψιν της ένα, επίσης ‘υποτιθέμενο’, όριο, διαφορετικό από το νόμιμο όριο του οικισμού (διευρυμένο), άρα ανύπαρκτο νομικά. Ένα δήθεν ‘όριο’, το οποίο μάλιστα συμπίπτει με εκείνο που ο Δήμος Ζαγορίου έδωσε κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη της περιοχής, μια διαδικασία όμως που δεν δικαιούται να μεταβάλλει το πολεοδομικό καθεστώς! Κι αυτό παρά το ότι η περιοχή του έργου βρίσκεται δίπλα στον θαυμάσιο παραδοσιακό οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου, μέσα σε τόπο χαρακτηρισμένο ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μέσα στην κορωνίδα των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας».

Νέα προσφυγή

Οι επτά οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι η παράνομη χρήση του δρόμου έχει διαπιστωθεί τόσο από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΝ όσο και από τους επιθεωρητές της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην οριστική έκθεση ελέγχου, της τελευταίας, με ημερομηνία 17.5, και στη συμπληρωματική προσθήκη δέκα μέρες αργότερα, μετά από αναφορά που κατέθεσε η Καλλιστώ, πιστοποιείται η παράβαση και ζητείται να απαγορευτεί η διέλευση των μηχανημάτων δομικών έργων και λοιπών βαρέων οχημάτων «από τον εν λόγω αγροτικό δρόμο μέχρι να καταστεί δυνατή η έκδοση άδειας», απαιτώντας από τον «ελεγχόμενο φορέα», να συμμορφωθεί εντός δέκα ημερών... Κατά την έκθεση και σύμφωνα με την αυτοψία η οποία έγινε στις 8 Μαρτίου, στο εργοτάξιο βρισκόταν ο επιβλέπων και «υπεύθυνος μηχανικός του εργοταξίου ανέγερσης κατοικιών, που ενημέρωσε ότι εντός του εργοταξίου θα ανεγερθεί ιδιωτική κατοικία των κ.κ Αντώνιου και Φίλιππου Λαιμού»...

Οι επτά οργανώσεις δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ώστε να αποτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος του προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η Καλλιστώ ήδη προσέφυγε στον Δήμο Ιωαννιτών με αίτημα να ελεγχθεί η νομιμότητα έκδοσης των δύο οικοδομικών αδειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL