Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Στους ιδιώτες η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας για οικοδόμηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Στους ιδιώτες η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας για οικοδόμηση

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Τον δημόσιο έλεγχο και για την αρτιότητα των μελετών γεωλογικής καταλληλότητας, βασικών μελετών που διερευνούν την καταλληλότητα των εδαφών κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό όλων των επιπεδων (ρυμοτομικό εφαρμογής, πολεοδομικό σχέδιο κ.λπ.), καθορίζοντας σε ποια τμήματα μπορεί να επιτραπεί ή να απαγορευτεί η δόμηση, καταργεί τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτή κατατέθηκε χθες μόλις ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Έτσι, όπως και με την κατάργηση του δημόσιου ελέγχου στην έκδοση των οικοδομικών αδειών από τις υπηρεσίες δόμησης οι οποίες θα εκδίδονται αυτόματα με ευθύνη του ιδιώτη μηχανικού, με διάταξη στο παραπάνω νομοσχέδιο και για τις γεωλογικές μελέτες ο ιδιώτης μελετητής θα συντάσσει και θα υποβάλει με ευθύνη του τη μελέτη και οι κατά περίπτωση δημόσιες αρχές, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του ΥΠΕΝ δεν θα αξιολογούν, ελέγχουν και εγκρίνουν, αλλά θα θεωρούν, θα βάζουν δηλαδή μόνο τη σφραγίδα.

Με την τροπολογία διαγράφεται το άρθρο 144 του Νόμου 4495/2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος προέβλεπε τον έλεγχο και την έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και για τις πολεοδομικές μελέτες που αφορούν τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Το ΥΠΕΝ καταργεί εαυτόν όταν λόγου χάρη η Διεύθυνση Πολεοδομικού σχολιασμού, όπως αποτυπώνεται σε σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 17.3.2021, στο πλαίσιο εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού για το Μάτι έλεγξε και με αυτοψία τη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, τη συμπλήρωσε και τη βελτίωσε. Μάλιστα, οι παρατηρήσεις της αποτέλεσαν και υποδείξεις του ΣτΕ προς συμμόρφωση, κατά την επεξεργασία του σχεδίου Π.Δ., όπως η απαγόρευση δόμησης σε απόσταση 10 μέτρων από δασικές εκτάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL