Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Ρουφ, μια γειτονιά ανάμεσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρουφ, μια γειτονιά ανάμεσα

ΡΟΥΦ

Το Ρουφ είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ομόνοιας, στην περιοχή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη. Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στον Βαυαρό επιχειρηματία Ρουφ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα, αγόρασε μεγάλες εκτάσεις σε αυτήν την τοποθεσία για να κάνει ένα μεγάλο βουστάσιο.

Το Ρουφ έγινε, στη συνέχεια, βιομηχανική και βιοτεχνική ζώνη, αλλά σταδιακά όλα αυτά απομακρύνθηκαν σε μεγάλο ποσοστό. Όταν ο σιδηρόδρομος πέρασε από αυτή την περιοχή, ο τοπικός σταθμός ονομάστηκε κι αυτός Ρουφ. 

Στην περιοχή υπάρχει το στρατόπεδο του Ρουφ, το οποίο κτίστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για το άλλο μεγάλο στρατόπεδο του Δήμου Αθηναίων μετά από αυτό στου Γουδή. Τώρα εκεί λειτουργεί Στρατολογικό Γραφείο. Ο σιδηρόδρομος του ΟΣΕ, που συνέδεε τον Πειραιά με τον σταθμό Λαρίσης και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το 2007 διαμορφώθηκε και ανακαινίστηκε σε γραμμή και σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Η συνοικία διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα με σημαντική ιστορία, τον ΠΑΟ Ρουφ.

Επί Εθνικού Διχασμού (1915-1917), σημαντικές μάχες έλαβαν χώρα στη συνοικία κατά τη διάρκεια των Νοεμβριανών. 
Γνωστός είναι και ο ναός του Αγίου Βασιλείου, που βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας και γιορτάζει την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Στο σημείο αυτό υπήρχε και ο τερματικός σταθμός για το πράσινο τραμ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρουφ - Ομόνοια μέχρι το 1960.

Τα τελευταία χρόνια (από το 1997) λειτουργεί, μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό, το θεατράκι « Τρένο στο Ρουφ» με ποιοτικές παραστάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι παλιάς αμαξοστοιχίας.

Το μικρό πάρκο, ο σιδηροδρομικός σταθμός, τα σχολεία της περιοχής, ο ανισόπεδος κόμβος με τη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη, τα γήπεδα σε λειτουργία και το Κολυμβητήριο φτιάχνουν ένα μεγάλο «ξέφωτο», ένα φωτεινό άνοιγμα της πόλης, που εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη της περιοχής. Η υπόλοιπη συνοικία είναι τυπικό δείγμα του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας, με τα όμορφα σημεία της και τα προβλήματά της. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL