Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Θεσσαλονίκη / Αστυνομοκρατία για τους φοιτητές, όχι για τους ντίλερ στο ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Αστυνομοκρατία για τους φοιτητές, όχι για τους ντίλερ στο ΑΠΘ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποχωρήσουν οριστικά οι αστυνομικές δυνάμεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για τη λεγόμενη «πανεπιστημιακή αστυνομία» εμφανίζονται οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινές τόσο εντός του ΑΠΘ όσο και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ η δυσφορία της πανεπιστημιακής κοινότητας μέρα με τη μέρα αυξάνει από τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ εντός της πανεπιστημιούπολης.

Χθες είχαμε διαμαρτυρίες φοιτητών έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου έχουν στρατοπεδεύσει οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και παρέμβαση εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων στην πρυτανεία για την υποκριτική της στάση, καθώς υποστηρίζει ότι η παρουσία της αστυνομίας είναι απαραίτητη για λόγους ασφάλειας φοιτητών και διδακτικού προσωπικού και, την ίδια ώρα, οι «ναρκέμποροι» συνεχίζουν κανονικά τη δράση τους εντός του πανεπιστημίου.

Στη Σχολή Θετικών Επιστημών συγκεντρώθηκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων στον χώρο όπου στο παρελθόν λειτουργούσε η κατάληψη «Στέκι του Βιολογικού» και τώρα κατασκευάζεται μια νέα βιβλιοθήκη. Με πανό και συνθήματα ζητούσαν να φύγουν τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ, ενώ αυτή τη φορά δεν σημειώθηκαν εντάσεις. Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων πήγαν στο κτήριο της διοίκησης, για να διαμαρτυρηθούν, όχι μόνο για την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ, αλλά και για ένα άλλο μόνιμο πρόβλημα που είναι η διακίνηση παντός τύπου ψυχοτρόπων ουσιών εντός της πανεπιστημιούπολης.

«Βλέπουμε μια υποκριτική στάση του υπουργείου Παιδείας, καθώς, τη στιγμή που φέρνουν αστυνομία προσχηματικά για την κατασκευή της βιβλιοθήκης, την ίδια ώρα γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Πρυπασόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού. Μάλιστα κάλεσε την πρυτανεία «εδώ και τώρα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να απομακρύνουν από τους χώρους του campus τους ναρκέμπορους».

Υποτίθεται ότι η μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ κρίθηκε αναγκαία από τις πρυτανικές αρχές και την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι επιθέσεις αγνώστων ατόμων κατά της βιβλιοθήκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξάλλου διατύπωσε το δήθεν δίλημμα «ή με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλες». Μόνο που, μέχρι στιγμής, σε όλες τις βίαιες αστυνομικές επιθέσεις κατά των φοιτητών δεν συνελήφθησαν οι άγνωστοι με τις βαριοπούλες, αλλά φοιτητές που αντιστέκονται στα κυβερνητικά σχέδια με ξεσκέπαστα πρόσωπα και έρχονται αντιμέτωποι με χημικά και με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, που αστυνομικοί τούς πετάνε σε ευθεία βολή…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL