Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Χίος / Δικάζουν πρόσφυγα επειδή έδωσε νερό και τροφή σε συνανθρώπους του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χίος / Δικάζουν πρόσφυγα επειδή έδωσε νερό και τροφή σε συνανθρώπους του

Juma προσφυγας δικηγόρος
Ο Juma μαζί με το δικηγόρο του, Αλέξη Γεωργούλη

Ποιός τον δικάζει; Η ελληνική πολιτεία. Ποιόν δικάζει; Τον 22 χρονο Σύρο Juma Jala του Saeed, ο οποίος ζει και εργάζεται ως εργάτης γης στα μαστιχοχώραφα της Χίου από το 2019. Με ποιά κατηγορία; Ότι διευκόλυνε την παράνομη διαμονή στην Ελλάδα πολιτών από τρίτες χώρες, παρεμποδίζοντας το έργο της αστυνομίας.

Ηταν μεσάνυχτα  στις 4 Ιουνίου όταν ο Juma σήκωσε το κινητό του τηλέφωνο και τότε άκουσε τον Αμπού Ιμπραήμ -κάτοικο Γερμανίας- να του λέει ότι εδώ και δύο ημέρες ήρθαν στην Χίο από τα τουρκικά παράλια με πλαστική βάρκα πρόσφυγες από την Σομαλία και την Υεμένη που χρειάζονται βοήθεια: νερό, τροφή και φορτιστές για τα κινητά τους τηλέφωνα. Μεταξύ αυτών και μια έγκυος γυναίκα.

Του είπε σε ποιο σημείο του νησιού βρίσκονται και του έδωσε και τις συντεταγμένες για να τους εντοπίσει. Για τον 22χρονο Juma δεν υπήρξε δίλημμα για να βοηθήσει. Καλεί ένα ταξί και μεταφέρεται στην περιοχή Πάρπαντα της Χίου, όπου συναντά 5 γυναίκες και 6 άνδρες από την Σομαλία και την Υεμένη, οι οποίοι ήθελαν να μεταφερθούν στην ΒΙΑΛ. Τού έδωσαν 100 ευρώ για τις προμήθειες που θα τους έφερνε και για το κόμιστρο του ταξί που πήρε για να τους βρεί.

Ο Juma, όταν έφθασε στην πλατεία των Καρδαμύλλων της Χίου για την τροφοδοσία, συλλαμβάνεται από άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και οδηγείται στο σημείο που περίμεναν την βοήθεια οι πρόσφυγες. Το Λιμενικό συλλαμβάνει και τους πρόσφυγες γιατί δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Αυτή είναι η καθημερινότητα των προσφύγων στα νησιά μας. Χιλιάδες προσχήματα  της ελληνικής δικαιοσύνης και του ελληνικού κράτους για να αποτρέψουν την είσοδο και την παραμονή στην χώρα μας αλλοδαπών προσφύγων. Παράνομες επαναπροωθήσεις, πολυετείς φυλακίσεις με την κατηγορία του διακινητή ενώ είναι ναυαγοί, εκδικητική λογική για αυτόν που αποζητά την ελευθερία, την ασφάλεια και την ζωή. Και την ίδια ώρα λάσπη  στον ανεμιστήρα για όσους αλληλέγγυους (βλέπε Ιάσονα Αποστολόπουλο), για όσους πολιτικούς (βλέπε Γιάννη Μπουρνού), λένε τα πράγματα με το όνομα τους και καταδικάζουν την κυβερνητική πολιτική του Μητσοτάκη που τίποτε το ανθρώπινο δεν του είναι οικείο.

Η Μεσόγειος και οι θάλασσες είναι γέφυρες που ενώνουν και όχι πλωτά νεκροταφεία  προσφύγων. Η αλληλεγγύη είναι σανίδα σωτηρίας και όχι έγκλημα για τιμωρία. Οι πρόσφυγες  θέλησαν νερό και τροφή για να ζήσουν. Ο Juma  τους το πρόσφερε γιατί  και ό ίδιος είναι πρόσφυγας  με αντίστοιχες βασανιστικές διαδρομές . Ως πότε θα ποινικοποιείται η διάσωση, η αλληλεγγύη και η προσφυγιά.

Δήλωση συνηγόρου του πρόσφυγα Αλέξη Γεωργούλη

«Την Πέμπτη στις 16 Ιουνίου ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χίου εκδικάζεται άλλη μια υπόθεση ποινικοποίησης ενός ταλαίπωρου ανθρώπου από τη Συρία που διώκεται γιατί προμήθευσε νερό και φαγητό σε ανθρώπους που κρύβονταν φοβούμενοι επαναπροώθηση.

Μια κίνηση ανθρωπιάς και αλτρουισμού για την οποία απειλείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Μένει να δούμε τι θα αποφανθεί το δικαστήριο σε σχέση με το αν τελικά η αρωγή στον πλησίον τιμωρείται όταν έχει αποδέκτη κάποιον πρόσφυγα.

Όταν μια χώρα φθάνει στο σημείο να ποινικοποιεί την αλληλεγγύη αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL