Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Πανεπιστημιακή αστυνομία / Κινητοποιήσεις-ανάχωμα στην αστυνομοκρατία των πανεπιστημίων (φωτογραφίες και βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστημιακή αστυνομία / Κινητοποιήσεις-ανάχωμα στην αστυνομοκρατία των πανεπιστημίων (φωτογραφίες και βίντεο)

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΡΕΙΑ
Avgi.gr

Δυναμική και μαζική φοιτητική πορεία κατά του νέου νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ και της εισόδου της Αστυνομίας στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα. Οι φοιτητές με αφετηρία τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ έφτασαν τελικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στο ΑΠΘ, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη πορεία στο κέντρο της πόλης το απόγευμα.

https://youtu.be/S_9JMmHaK1k

Tο φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε συναγερμό από τα ξημερώματα, προκειμένου να αποτρέψει την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, κάτι που όπως είχε επιβεβαιώσει η ίδια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχεδιαζόταν να γίνει «μέσα στον Ιούνιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συνεχείς κυβερνητικές δηλώσεις και τα δημοσιεύματα στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είχαν ήδη καλλιεργήσει την ένταση εντός των πανεπιστημίων. Ο σοβαρός τραυματισμός φοιτητή από αστυνομικούς στην Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια αντίστοιχης διαμαρτυρίας, αύξησε την μαζικότητα των αντιδράσεων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

ΕΚΠΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Avgi.gr

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, εκατοντάδες φοιτητές, μαζί με εργαζόμενους και άλλους πολίτες, βρέθηκαν στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου, εντός του Πολυτεχνείου, αλλά και στα άλλα ΑΕΙ όπου σχεδιάζεται παρουσία των ΟΠΠΙ (Πολυτεχνειούπολη, ΑΣΟΕΕ και ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη).

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (είσοδος επί της Ούλοφ Πάλμε)

Η συγκέντρωση στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης ενισχύθηκε σε όγκο, παλμό και συνθήματα, όπως «Το αίμα φοιτητή που χύθηκε στο χώμα, θα ρίξει την κυβέρνηση μ' ενότητα κι αγώνα», «η νέα γενια έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά», «Νίκη Κεραμέως δεν βάζουμε μυαλό το άσυλο για σένα θα γίνει Βατερλώ», «Αυτή η κρότου λάμψης δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», «Ο Γιάννης Ντουσάκης είμαστε όλοι εμείς, να γίνει η οργή μας ποτάμι ανατροπής».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΦΥΛΛΑΔΙΑ
Avgi.gr
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΝΟ
Avgi.gr

ΑΣΟΕΕ (Πατησίων)

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΣΟΕΕ
Avgi.gr

Στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι φοιτητές μπροστά από την είσοδο του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Απτόητοι από τη βροχή, οι φοιτητές απαίτησαν την αποχώρηση από το campus των αστυνομικών δυνάμεων, που περιφρουρούν το έργο κατασκευής βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή και την παρουσία του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα της εισόδου αστυνομικών στα ΑΕΙ από την επικαιρότητα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι «οι ΟΠΠΙ έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία αλλά προφανώς ο Ιούνιος δεν είναι μήνας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αφού οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησής τους».

Οι δηλώσεις αυτές δεν απέτρεψαν τους φοιτητές, καθώς πολλοί περιμένουν αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντωμεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα οι προσαχθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων φοιτητών, ενάντια στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την παρουσία αστυνομικών στα Πανεπιστήμια. Σε βάρος των έξι προσαχθέντων δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους συνδέουν με τα επεισόδια.

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Κώστας Παπαντωνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL