Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Θεσσαλονίκη / Το μάτι στον Χρυσοχόου κλείνει ο Ζέρβας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Το μάτι στον Χρυσοχόου κλείνει ο Ζέρβας

ΖΕΡΒΑΣ

Η διοίκηση Ζέρβα, που κατέβηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης με τη σημαία της «ανεξάρτητης» και με το «καλημέρα» έδωσε τα διαπιστευτήριά της στη Ν.Δ., κλείνει για μια ακόμη φορά το μάτι στις πλέον αντιδραστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις, ανοίγοντας τον δρόμο στο να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣΘ) για τη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου, που ήταν ο κατοχικός φρούραρχος Θεσσαλονίκης, σε Αλμπέρτου Ναρ, που ήταν συγγραφέας και ερευνητής της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και τέκνο επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Αντί να προσφύγει στο ΣτΕ, έσπευσε να «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις» του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, που ακύρωσε την ιστορικά τεκμηριωμένη απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, και η πλειοψηφία του ΔΣΘ ψήφισε προχθές το βράδυ την πρόταση της διοίκησης του δήμου να επαναληφθεί η όλη διαδικασία, όπως και να ζητηθούν γνωμοδοτήσεις από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών , η οποία, σημειωτέον, έχει εκδώσει το πεντάτομο αντικομμουνιστικό «πόνημα» του Χρυσοχόου «Κατοχή εν Μακεδονία», και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (!).

Νομιμοποίηση απόφασης του χουντικού ΔΣΘ

Έτσι η πλειοψηφία του ΔΣΘ αναίρεσε επί της ουσίας τον αυτοδιοικητικό - αποφασιστικό ρόδο του δήμου. Και όχι μόνο αυτό… Όπως σχολίασε στην ΑΥΓΗ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που διώκεται μαζί με άλλους δύο αντιστασιακούς από τους απογόνους του Αθ. Χρυσοχόου για αυτήν την υπόθεση, το Δημοτικό Συμβούλιο «ταυτόχρονα νομιμοποίησε, αντικειμενικά, την απόφαση του παράνομου, διορισμένου από τη δικτατορία Δημοτικού Συμβουλίου να τιμήσει με δρόμο τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του δωσιλογικού κατοχικού καθεστώτος».

«Η παραπομπή του ζητήματος της μετονομασίας της οδού στο Συμβούλιο της 5ης Δημοτικής Κοινότητας προς “κρείσσονες” αποδείξεις, που θα παρασχεθούν, υποτίθεται, από το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα (!) και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδώνκαι όχι από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια υπεκφυγή της διοίκησης του Δήμου από το να προσφύγει, ως όφειλε, στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, που υπερβαίνοντας τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές του ανέλαβε να ξαναγράψει την Ιστορία, αγνοώντας το πλήθος των επιβαρυντικών κατά του Αθ. Χρυσοχόου στοιχείων που προσκομίσαμε οι τρεις εναγόμενοι από τους απογόνους του στρατηγού για την, κατά την άποψή τους, “προσβολή της μνήμης του”» τονίζει .

Απόφαση «παρανάγνωσης» της Ιστορίας

Να θυμίσουμε ότι ο ΣΦΕΑ 1967 -1974 σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το Διοικητικό Εφετείο «αξιολόγησε την κρίση της διοίκησης για τα ιστορικά γεγονότα, υπερβαίνοντας τα όρια της εξουσίας που του απονέμουν οι δικονομικοί κανόνες». Και γι' αυτόν τον λόγο «είναι επείγον ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να αποτραπεί ο δικαστικός έλεγχος των πορισμάτων της Ιστορίας».

Μερικές από τις «παραλείψεις» που επικαλείται ο ΣΦΕΑ είναι ότι το Διοικητικό Εφετείο αναφέρεται στο έργο του ομότιμου καθηγητή - ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ για να στηρίξει την άποψη ότι ο στρατηγός Αθ. Χρυσοχόου θεωρούνταν από βρετανικές και ελληνικές υπηρεσίες της Μέσης Ανατολής αναξιόπιστος μεν αλλά πατριώτης (!) και συγχρόνως «παρέβλεψε» να διαβάσει και να συμπεριλάβει τα στοιχεία που οδήγησαν τον καθηγητή Φλάισερ να χαρακτηρίσει τον στρατηγό Χρυσοχόου ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις του ελληνικού δωσιλογισμού, δείχνοντας την αγαστή συνεργασία του με τις κατοχικές αρχές και τον καίριο ρόλο που έπαιξε στον εξανδραποδισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Το ίδιο επιλεκτικά χρησιμοποιήθηκε και η έκθεση του ιστορικού στελέχους του ΚΙΘ Θεοδόση Τσιρώνη, από την οποία το δικαστήριο «παρέβλεψε» τα όσα αποτυπώνει για τη δράση του Αθ. Χρυσοχόου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τη συνεργασία του με τους ναζί κατακτητές και τον ρόλο του στον διωγμό των Εβραίων. Κατά τον ΣΦΕΑ, η απόφαση αυτή αποτελεί μια «παρανάγνωση της βιβλιογραφίας, που αλλοιώνει εξόφθαλμα τα πορίσματα καταξιωμένων επιστημόνων» και γι' αυτό «μαρτυρεί για την ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL