Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Πειραιάς / Τραγελαφικές σκηνές - Πώς η αυθαιρεσία εργολάβου απέκλεισε μία ολόκληρη περιοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πειραιάς / Τραγελαφικές σκηνές - Πώς η αυθαιρεσία εργολάβου απέκλεισε μία ολόκληρη περιοχή

έργα οδός Τσαμαδού Πειραιάς
facebook/nikos.belavilas (Η αποκλεισμένη οδός Τσαμαδού στον Πειραιά)

Την Οδύσσεια ενός πεζού στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά και τις αυθαιρεσίες που εργολάβων, ελλείψει ελέγχου από τις δημοτικές αρχές, περιγράφει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για όλους», Νίκος Μπελαβίλας.

Ο καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ αναφέρει αναλυτικά το πως λόγω των έργων που γίνονται στον Πειραιά έχουν αποκλειστεί τα πεζοδρόμια καθώς η ανάδοχος εταιρία δεν μερίμνησε ώστε να υπάρχουν εργοταξιακές δίοδοι για τους πεζούς σε κοντινά διαστήματα. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καταστηματάρχες οι οποίοι λόγω της ταλαιπωρίας των πεζών καταγράφουν μειωμένη πελατεία.

Σύμφωνα με την ίδια περιγραφή, χρειάστηκαν δύο ώρες, ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και δύο τηλέφωνα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο που δεν έδωσε αμέσως τη λύση ως όφειλε, για να έρθει ο ανάδοχος ο οποίος προκειμένου να μην μπλέξει έφτιαξε τη διάβαση στη στιγμή.

Παράλληλα ο Νίκος Μπελαβίλας σχολιάζει ότι η οδός Τσαμαδού σκάβεται καλοκαιριάτικα με κατάμεστη την αγορά και όχι τους μήνες που είχε ίσχυε η καραντίνα «διότι ο προηγούμενος ανάδοχος, κορόιδεψε τον Δήμο Πειραιά, έβαλε σκάρτο υπόστρωμα στην άσφαλτο και έκατσε ο δρόμος από το βάρος των λεωφορείων».

Αναλυτικά η περιγραφή του Ν. Μπελαβίλα:

«Γωνία Τσαμαδού και Φίλωνος σε ένα από τα πιο εμπορικά σταυροδρόμια του Πειραιά. Προσπαθώ να φτάσω με τα πόδια στο Ταχυδρομείο για να παραλάβω έναν συστημένο φάκελο καταμεσήμερο, σήμερα.

Η Τσαμαδού είναι σκαμμένη σε μεγάλο μήκος. Τα πεζοδρόμια είναι αποκλεισμένα με απαγορευτικό πλέγμα από τη γωνία της Εθνικής Αντιστάσεως έως τη γωνία της Νοταρά, 100 μέτρα διπλά φράγματα σε δύο οικοδομικά τετράγωνα. Αποκλεισμένη και η Φίλωνος.

Ο κόσμος πηδάει σαν τα κατσίκια επάνω από τα πλέγματα, ή περπατά αναζητώντας δίοδο για να τα παρακάμψει. Χάος. Κάτι ταλαίπωροι με βαλίτσες προς το λιμάνι, άλλες ταλαίπωρες μανάδες με καροτσάκια στέκουν αποσβολωμένοι στη γωνία του Ταχυδρομείου και αναρωτιούνται από που θα ξεφύγουν. Ρωτάω έναν νέο μηχανικό με κίτρινο γιλέκο της εταιρείας του αναδόχου:

-Γιατί δεν ανοίγετε διόδους για τους πεζούς;

- Να πάτε γύρω-γύρω.

- Ο νόμος λέει ότι πρέπει να αφήνουμε εργοταξιακές διόδους για τους πεζούς σε κοντινά διαστήματα και σίγουρα σε ένα τέτοιο πολυσύχναστο σταυροδρόμι.

Τότε έρχεται η πασίγνωστη ερώτηση της κάθε εξουσίας προς τον κάθε πολίτη.

- Τι είστε εσείς:

- Πολίτης που τυχαίνει να είμαι μηχανικός.

- Έχουμε άδεια.

- Παρακαλώ να τη δω.

- Δεν έχω υποχρέωση.

Εκεί όπως αντιλαμβάνεστε το πράγμα χόντρυνε. Εξηγώ την ιδιότητα μου και απαιτώ να δω την άδεια. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι έχει πρόβλημα, εξαφανίζεται λέγοντας ότι πάει να ειδοποιήσει τον υπεύθυνο και καλεί την αστυνομία.

Φθάνει η αστυνομία και ρωτάει ποιος κάνει επεισόδια. Ο εργοταξιάρχης είχε ειδοποιήσει ότι γίνονται ταραχές! Ο αστυνομικός ευγενικός και ξύπνιος καταλαβαίνει αμέσως τι συμβαίνει.

Ζητάει την άδεια και ο άλλος του δίνει όχι τεχνική άδεια με τα μέτρα ασφαλείας αλλά άδεια σε ένα απλό χαρτί με εντολή δημάρχου και αντ’ αυτού του αρμόδιου αντιδημάρχου. Καλώ τον αρμόδιο ο οποίος προσπαθεί να μου εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Είμαστε δύο ώρες στο σταυροδρόμι, οι έμποροι γύρω μας οι οποίοι έχουν χάσει τη μισή τουλάχιστον πελατεία τους με τον αποκλεισμό, οι περαστικοί που βρίζουν και άλλοι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του "Πειραιάς για Όλους", η Μελά, ο Βουτυράκος και ο Αναστασάκος οι οποίοι έχουν προστρέξει καθώς φαίνεται ότι θα καταλήξουμε στο αυτόφωρο.

Κάπου εκεί πλησιάζει απόγευμα, εμφανίζεται ο εργολάβος, δίνει εντολή και ανοίγει αμέσως μία πρόχειρη διάβαση για τους πεζούς.

οδός Τσαμαδού Πειραιάς έργα
facebook/nikos.belavilas (Η οδός Τσαμαδού και η πρόχειρη διάβαση που άνοιξε τελικά στο σταυροδρόμι με τη Φίλωνος)

Χρειάστηκαν δύο ώρες, ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς, τέσσερις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και δύο τηλέφωνα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο – που δεν έδωσε αμέσως τη λύση ως όφειλε, για να έρθει ο ανάδοχος ο οποίος προκειμένου να μην μπλέξει έφτιαξε τη διάβαση στη στιγμή.

Γιατί σκάβεται η οδός Τσαμαδού καλοκαιριάτικα με κατάμεστη την αγορά και δεν σκάφτηκε στις καραντίνες;  Διότι ο προηγούμενος ανάδοχος, κορόιδεψε τον Δήμο Πειραιά, έβαλε σκάρτο υπόστρωμα στην άσφαλτο και έκατσε ο δρόμος από το βάρος των λεωφορείων. 

Θα το πω με λαϊκό τρόπο για να το καταλάβουμε. Στην πόλη σχεδιάζει και κάνει κουμάντο ο Δήμος. Οι εργολάβοι εκτελούν παίρνοντας τα χρήματα τους αν κάνουν καλά τη δουλειά τους.  Έτσι γίνονται οι σωστές δουλειές, όχι ανάποδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL