Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Προσοχή στις λεπτομέρειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσοχή στις λεπτομέρειες

ΔΕΗ

Από χθες ισχύει η αύξηση των 50 ευρώ μηνιαίως για τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή, 10% επί του μέχρι τώρα ποσού, που είναι τα 713 ευρώ, σύνολο 763. Θα ήταν μια συμπαθητική είδηση, όχι εξαιρετική, όχι καλή, μα συμπαθητική, αν τα 763 ευρώ δεν ήσαν περίπου το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του ρεύματος.

Και πάει λέγοντας… Η αύξηση των μισθών έρχεται παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού στο -τρομακτικό- 10,7%. Εν ολίγοις, ένα κιλό φέτα κοστίζει 12 ευρώ. Από την άλλη, η ολιστική προσέγγιση της ζωής απαιτεί συμπαντική ισορροπία: με 50 ευρώ επιπλέον τον μήνα, ποιος ξέρει τι τρέλες θα κάναμε. Ποιες σειρήνες θα μας ξεμυάλιζαν. Ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μικρότερη από αυτήν του πληθωρισμού κι έτσι δεν μας εκμαυλίζει ο υλισμός. Παραμένουμε όπως ήμασταν πριν: εγκλωβισμένοι στο παιδικό δωμάτιο, ή στα χρέη, ή στην πείνα. Εγκλωβισμένοι, πάντως.

Είναι ένα από τα γνωστά παιχνίδια του διαβόλου να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ας πούμε τώρα, με την αύξηση των 50 ευρώ, μπορεί να λογάριαζέ τις εξ υμών να πάρει περισσότερη φέτα τον κάθε μήνα. Αλλά έρχεται ο πληθωρισμός και σε κάνει vegan. Τρως πατάτες, εν ολίγοις, όπως έκαναν οι Ιρλανδοί στον λιμό.

Παράλληλα, μικραίνουμε. Εμείς οι νέοι, δηλαδή, μικραίνουμε. Τα 30 είναι τα νέα 20. Στα 20 ζεις με τους γονείς, στα 30 θα έπρεπε να μπορείς να φύγεις. Ή θα ήταν αναμενόμενο να κάνεις οικογένεια, ας πούμε, τώρα δεν έχεις ούτε πού να ζήσεις, ούτε και πώς. Ολόκληρη γενιά αλλάζει χαρακτηριστικά και δημιουργεί ντόμινο, το μακροπρόθεσμο του οποίου δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Πριν δέκα χρόνια οι τριαντάρηδες επέστρεφαν στο παιδικό δωμάτιο, ελπίζοντας ότι είναι προσωρινή λύση. Σήμερα, οι τριαντάρηδες δεν διανοούνται καν να φύγουν. Από την άλλη, δεν μπορώ καν να διανοηθώ πώς επιβιώνει μια οικογένεια σήμερα. Δεν ξέρω πώς είναι εφικτό.

Ούτε το μέλλον το γνωρίζω. Το μέλλον του μεσήλικα εργαζόμενου που του ξεριζώνουν τη ζωή, του συνταξιούχου που τον καταδικάζουν στην ακραία φτώχεια και του νέου που δεν έχει μέλλον, δεν έχει και παρελθόν. Δεν έχει τίποτα, ούτε υλικό, ούτε πνευματικό. Κυρίως, δεν έχει ελπίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL