Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
ΑΠΘ / Με τον φόβο του χωροφύλακα, μαθήματα και εργαστήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΘ / Με τον φόβο του χωροφύλακα, μαθήματα και εργαστήρια

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

«Θέλουμε να είμαστε φοιτητές. Παλέψαμε για να γίνουμε ξανά φοιτητές και να ανοίξουν οι σχολές μας και τώρα βρισκόμαστε εδώ καθημερινά με φόβο μην φάμε χημικά, μην φάμε καμία κρότου - λάμψης στο κεφάλι, αγωνιούμε για το αν θα συνεχιστούν τα μαθήματά μας και τα εργαστήριά μας μετά και τις 12:00 το μεσημέρι, μην τυχόν και δεν προλάβουμε», δήλωσε χθες η πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Χημικού Χριστίνα Σταμούλη, που μαζί με άλλους φοιτητές και φοιτήτριες διαδήλωσαν για μια ακόμη φορά ενάντια στην αστυνομοκρατία που έχει επιβάλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές μέσα στο κάμπους του πανεπιστημίου, με πρόφαση την κατασκευή βιβλιοθήκης σε χώρο όπου λειτουργούσε επί πολλά χρόνια η κατάληψη «Στέκι του Βιολογικού».

Στον χώρο τα ΜΑΤ και η αύρα

Φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν στον χώρο έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και έχοντας απέναντί τους τα ετοιμοπόλεμα ΜΑ φώναζαν συνθήματα ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας μέσα στο ΑΠΘ και κατά της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών.

Στον χώρο είχε σταθμεύσει, πέρα από τις αστυνομικές κλούβες, και η αύρα, κάτι που δείχνει ότι κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές ακολουθούν τακτική όξυνσης, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται για να εγκαταστήσουν εντός των επόμενων ημέρων και παρέα με οπλοφορούντες αστυνομικούς τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία. «Το τελευταίο πράγμα που λείπει αυτή τη στιγμή από τα πανεπιστήμιά μας είναι η αστυνομία.

Παλεύουμε γενικότερα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και για κατάργηση στην πράξη του νόμου Χρυσοχοΐδη - Κεραμέως, του οργανωμένου σχεδίου που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο ΑΠΘ και στόχο έχει τη νομιμοποίηση στη συνείδηση των συμφοιτητών μας της πανεπιστημιακής αστυνομίας» τόνισε ο Τάσος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Νομικής. Φοιτητές/τριες ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι ενάντια στη δημιουργία βιβλιοθήκης στον συγκεκριμένο χώρο, τουναντίον ζητούν αναβάθμιση υποδομών του ΑΠΘ και των σπουδών τους.

Ωστόσο τονίζουν ότι δεν θα αφήσουν να εξελιχθεί το οργανωμένο σχέδιο καταστολής και νομιμοποίησης της παρουσίας της αστυνομίας στους χώρους του πανεπιστημίου και δηλώνουν αποφασισμένοι/ες να παλέψουν για να καταργηθεί στην πράξη τόσο ο νόμος Χρυσοχοΐδη - Κεραμέως όσο και να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η υπουργός Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Αμετανόητοι κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χθες, τα έβαλε και με τη Διεθνή Αμνηστία, που καταδίκασε την αλόγιστη χρήση βίας από τα ΜΑΤ κατά φοιτητών και φοιτητριών στο ΑΠΘ. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, σχολίασε με εμφανή ειρωνική διάθεση: «Για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει εκεί και η Διεθνής Αμνηστία -δεν ξέρω πώς έχει ενημερωθεί-, κάποιοι με το έτσι θέλω για 34 χρόνια είχαν καταλάβει έναν χώρο.

Ο χώρος αυτός με απόφαση της Συγκλήτου αποφασίστηκε να γίνει βιβλιοθήκη. Το επαναλαμβάνω, βιβλιοθήκη, για να τα ακούσει και η Διεθνής Αμνηστία. Δεν επιδιώκουμε καμία ένταση, βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε, όλοι αυτοί οι νοσταλγοί αυτών των μεθόδων δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλουν τις δικές στους συνήθειες». Ξεκαθάρισε δε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στο ΑΠΘ «για να προφυλάσσει την απόφαση της Συγκλήτου».

Αναφορικά με τον τραυματισμό του φοιτητή στα επεισόδια της περασμένης, «ξέπλυνε» τον αστυνομικό που έριξε σε ευθεία βολή την κρότου - λάμψης. «Εξαιτίας της βίαιης αντίδρασης εναντίον της αστυνομίας, δυστυχώς συνέβη ο τραυματισμός ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού» είπε.

«Αμετανόητος» για την καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ μέσα στο ΑΠΘ εμφανίστηκε και χθες ο πρύτανης του πανεπιστημίου Νίκος Παπαϊωάννου, παρουσιάζοντάς την ως απαραίτητη για τη φύλαξη της υπό κατασκευή βιβλιοθήκης. Ανακοίνωσε επίσης ότι εκπονείται μελέτη για το πώς θα «ασφαλιστεί» το ΑΠΘ από την πλευρά όπου βρίσκεται το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ώστε να μην υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από εκεί. 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

«Μόνα όπλα των φοιτητών είναι ένα πανό και οι δυνατές φωνές μας»

Ο Ντουσάκης, που νοσηλεύεται εκ νέου στο «Παπανικολάου», μιλά για απόπειρα ανθωποκτονίας

Ο φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης, που τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα κρότου - λάμψης που έριξε σε ευθεία βολή αστυνομικός, νοσηλεύεται από προχθές εκ νέου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με κάταγμα της άνω γνάθου και ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι έχει αποφύγει το χειρουργείο. Μιλώντας στην «Ελληνοφρένεια» είπε ότι νιώθει τυχερός διότι γλίτωσε από μια «απόπειρα ανθρωποκτονίας» και δεν έκρυψε ότι ένιωσε οργή όταν είδε τους αστυνομικούς να καταφθάνουν στο «Ιπποκράτειο» και να ρωτάνε γι' αυτόν. Για τη δήλωση του Κυρ. Μητστοτάκη «ή με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλες», σχολίασε ότι μόνα «όπλα» των φοιτητών είναι «ένα πανό και οι δυνατές φωνές μας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL