Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Λογαριασμοί ρεύματος / Η ρήτρα Μητσοτάκη απειλεί με κόψιμο του ρεύματος ακόμα και σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Η ρήτρα Μητσοτάκη απειλεί με κόψιμο του ρεύματος ακόμα και σχολεία

ΣΧΟΛΕΙΟ
(ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)

Ο Γιώργος Μακρίδης γνωρίζει από πρώτο χέρι τις γειτονιές της Β’ Πειραιά, με το έντονο προσφυγικό στοιχείο και την πλούσια ιστορία, αλλά και τη μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση. Είναι εδώ και 11 περίπου χρόνια διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου - τα χρόνια δηλαδή που κορυφώθηκε η οικονομική κρίση και εκτινάχτηκαν οι ανισότητες. Πιάνει τον σφυγμό της υπόκωφης απελπισίας, η οποία κάνει ξανά την εμφάνισή της. Αν έφυγε ποτέ.

«Το τελευταίο διάστημα είναι βαρύ το κλίμα, στο σχολείο αντιμετωπίζουμε προβλήματα λόγω της καραντίνας αλλά και της ακρίβειας, τα οποία είναι έντονα σε περιοχές με ανισότητες. Διαπιστώνω ότι υπάρχει ακόμα και κίνδυνος εγκατάλειψης του σχολείου από παιδιά οικογενειών οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα απαραίτητα. Έτσι υποβαθμίζεται συνολικά η ποιότητα ζωής σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα», αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Δίνει, μαζί με όλους τους συναδέλφους του στο σχολείο, «αγώνα έστω για ισοτιμία, γιατί πραγματική ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτές τις συνθήκες - οι ανισότητες στη μάθηση διευρύνονται διαρκώς». «Με δικά μας έξοδα πήραμε 28-30 τάμπλετ για να συμμετάσχουν τα παιδιά των χαμηλότερων στρωμάτων στην τηλεκπαίδευση».

Μέχρι που είδε ότι η ίδια η λειτουργία του σχολείου τίθεται εν αμφιβόλω: «ο πρώτος λογαριασμός της ΔΕΗ για το 2022 (από Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο) υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς να αυξήσουμε την κατανάλωση ρεύματος. Όλη την προηγούμενη χρονιά το συνολικό κόστος, μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις, κυμαινόταν μηνιαίως μεταξύ 500 και 700 ευρώ, δηλαδή καταβάλαμε στη ΔΕΗ 6.489,60 ευρώ, ποσό που δεν ξεπερνούσε το 1/3 των συνολικών εξόδων του σχολείου». Πλέον,  προστέθηκε «ρήτρα αναπροσαρμογής» από 600 έως 800 ευρώ, «κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τα έξοδα του σχολείου για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να φτάνουν στο 75% των εξόδων (από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2022)». Σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σε κάθε λογαριασμό το σχολείο έχει... έκπτωση συνέπειας.

Δίνει έναντι για να έχει ρεύμα το σχολείο

«Το αποθεματικό του σχολείου έχει μειωθεί, τα έσοδά μας είναι 1.000 ευρώ περίπου τον μήνα και ο λογαριασμός ξεπερνάει τα 1.400 ευρώ κάθε μήνα, δίνω έναντι για να μην μας κοπεί το ρεύμα». Όταν ο Γ. Μακρίδης επικοινώνησε με τη ΔΕΗ, έλαβε την απάντηση ότι η αύξηση οφείλεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ότι «η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, αφού η απόφαση είναι πολιτική»...

Αποφάσισε να στείλει, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, απεγνωσμένη επιστολή για να καταδείξει την οικονομική δυσπραγία, όχι μόνο στο 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, το οποίο στεγάζει τις αγωνίες 350 μαθητών/τριών, 35 εκπαιδευτικών και 6 υπαλλήλων, αλλά συνολικά για τις σχολικές μονάδες. «Αφού δεν έγινε καμία ενέργεια, κοινοποίησα την επιστολή σε όλους τους βουλευτές της Β’ Πειραιά και το θέμα έφεραν τελικά στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΚΚΕ».

Δύο μήνες μετά, ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ περιμένει ακόμα απάντηση. Επιμένει ότι μια ρύθμιση είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, «δεν είναι δυνατόν το ίδιο το Δημόσιο να δίνει χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες ενός σχολείου (φωτοτυπικά μηχανήματα, συντήρηση ασανσέρ, θέρμανση κ.λπ.) και μετά να τα παίρνει πίσω, είναι τραγελαφικό να μην μπορεί να στηριχθεί ένα δημόσιο σχολείο. Ακόμα και να μην σταματήσει η λειτουργία, θα υποβαθμιστεί δραματικά η ποιότητά της».

Αφού οι αρμόδιοι υπουργοί αδιαφόρησαν στην κοινοβουλευτική αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (30.3.22), ο βουλευτής Β’ Πειραιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τρύφωνας Αλεξιάδης κατέθεσε, την περασμένη Τρίτη, επίκαιρη ερώτηση, ζητώντας εκ νέου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «να δοθεί λύση στο πρόβλημα εξόφλησης των υπέρογκων λογαριασμών που καταφθάνουν στις σχολικές μονάδες του Πειραιά». «Θεωρώ ότι κάνουμε με φιλότιμο μια προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο, αλλά δεν γίνεται να παλεύουμε για τα αυτονόητα», το μήνυμα του Γ. Μακρίδη.

Χρήστος Βρεττάκος

Ούτε να το διανοηθούν να κόψουν το ρεύμα σε σχολείο

Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση απευθύνουν μέσω της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής Βρεττάκος και Λαγουδάκης, δήμαρχοι Κερατσινίου και Περάματος, αντίστοιχα. Να προστατευτούν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της  Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης

Οι προειδοποιήσεις του Γ. Μακρίδη επιβεβαιώθηκαν: ειδοποιητήρια διακοπών ρεύματος έφτασαν πρόσφατα σε σχολεία της πόλης, το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 26ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου, ενώ διευθυντής σχολείου του γειτονικού Περάματος κατήγγειλε ότι «εργαζόμενος της ΔΕΗ ήρθε με εντολή να κόψει το ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών». Το θέμα (και τα ειδοποιητήρια) έφερε αμέσως στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Ραγκούσης με αναφορά προς τους αρμόδιους υπουργούς (20.5.22).

Οι πρωτοφανείς απειλές της ΔΕΗ για διακοπές ρεύματος (ακόμα και) σε σχολεία είναι η κορυφή του παγόβουνου, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη, οι εντολές διακοπής ρεύματος σε όλη τη χώρα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έχουν φτάσει τις 182.000 και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν τις 400.000, όταν για όλο το 2021 υπολογίζονται σε 167.500. «Πρέπει να προστατευτούν αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν - εκτός από τις σχολικές μονάδες υπάρχουν και οικογένειες που πληρώνουν φροντιστήρια, πρέπει όλα αυτά τα παιδιά να δώσουν απρόσκοπτα εξετάσεις», δηλώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.

Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Τριάντα χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης και της Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος δεν θυμάται να έχουν έρθει ποτέ ειδοποιητήρια σε σχολεία: «φαίνεται ότι η “Δ”ΕΗ αδιαφορεί για την οργή που συσσωρεύεται στους ανθρώπους». Ομόφωνα το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (23.5) αποφάσισε ότι «όποιος τολμήσει να κόψει ρεύμα σχολείου θα του κοπεί το χέρι και το ρεύμα θα επανασυνδεθεί αμέσως, το έχουμε ξανακάνει κινηματικά, σε σπίτια, στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων», στέλνει μήνυμα μέσω της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής. Ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας δεν θα ανεχτεί απειλητικά έγγραφα, «σε μια εποχή μάλιστα που οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία είναι μειωμένες και πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε για τους λογαριασμούς». Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΚΕΔΕ για κοινωνικό τιμολόγιο σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά ιατρεία και αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

Γιάννης Λαγουδάκης

Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση

Η ασφυξία στους δήμους -και άρα ο κίνδυνος αναγκαστικής αύξησης των δημοτικών τελών από το επόμενο κιόλας φθινόπωρο, σε πάνω από 250 δήμους της χώρας- είναι κοινός τόπος για όλους τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους απευθύνθηκε η ΑΥΓΗ της Κυριακής προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και αλλού σχολεία που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος. Για την ώρα, δεν υπάρχει ανάλογη καταγγελία.

«Από τη στιγμή που έγινε σε ένα σχολείο, το φαινόμενο θα διευρυνθεί, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε», επισημαίνει ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Θέτει δύο ζητήματα μέσω της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής: α) τη δεδομένη υποχρηματόδοτηση των δήμων και των σχολείων, η οποία οδηγεί σε κατάρρευση ένα ολόκληρο σύστημα και μπορεί να φτάσει μέχρι τη στέρηση ενός βασικού αγαθού - «άρα πρέπει να αυξηθούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των σχολείων» και β) την ανάγκη, τουλάχιστον κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, να εφαρμοστεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις σχολικές μονάδες και η πολιτεία να αναλάβει την ενεργειακή δαπάνη των σχολείων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL