Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Μίνι νομοσχέδια ατέλειωτων τροπολογιών πάνω στον κλιματικό νόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Μίνι νομοσχέδια ατέλειωτων τροπολογιών πάνω στον κλιματικό νόμο

ΣΚΡΕΚΑΣ

Ένα μίνι νομοσχέδιο μεταμεσονύκτιων τροπολογιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προστέθηκε σ’ αυτό του κλιματικού νόμου, πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση, με άσχετες μεταξύ τους διατάξεις και ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ανακύκλωσης έως την εκχώρηση και άλλων αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΝ στο ΤΕΕ. Στο πρώτο άρθρο προβλέπεται υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων εκείνων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αλλά στους κυρωμένους δασικούς χάρτες εμφανίζονται να μην έχουν χαρακτήρα και μορφή δασικών εκτάσεων και η διαγραφή από αυτούς. Ορίζεται ότι Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών, ενώ ανακαλούνται τα σχετικά πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής.

Σμπαράλια το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου

Μετά την ψηφοθηρική διάταξη για του δασωθέντες αγρούς (εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα) του άρθρου 93 του Ν. 4915/2022 (24.3.2022), βάσει της οποίας το Δημόσιο απεμπολεί δικαιώματα κυριότητας αν δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας και πριμοδοτείται η εκχέρσωσή τους, η κυβέρνηση βιάζεται να την εφαρμόσει οριζόντια.  

Έτσι ο φορέας Εθνικό Κτηματολόγιο κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης απορρίπτει τις δηλώσεις ιδιοκτησίας που έχουν υποβληθεί από το Δημόσιο για τους δασωθέντες αγρούς και ανακαλούνται οι σχετικές αποφάσεις των επιτροπών ενστάσεων που προέκριναν τα δικαιώματα του Δημοσίου λόγω δασικού χαρακτήρα της έκτασης. Ορίζεται μάλιστα ότι το γραφείο κτηματογράφησης διορθώνει «οίκοθεν» τους κτηματογραφικούς πίνακες καταχωρίζοντας ως κυρίους των δασωμένων αγρών τους ιδιώτες που έχουν υποβάλει σχετική δήλωση και το Δημόσιο παραιτείται από τις αγωγές και τις αιτήσεις που έχει ασκήσει για τη διόρθωση των σχετικών ανακριβών πρώτων εγγραφών.

Περίεργες αλλαγές

Πριν συμπληρωθεί χρόνος από την ψήφιση του Νόμου 4819/2021 για τη διαχείριση των αποβλήτων, με δύο άρθρα έρχονται περίεργες αλλαγές. Με την ανακύκλωση να υπονομεύεται σταθερά από την κυβέρνηση, αφού προκρίνει την καύση των σύμμεικτων αποβλήτων, χέρι-χέρι με ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα μέχρι σήμερα, εφεξής οι ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) μπαίνουν στη διαχείριση της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας στους ΟΤΑ.  

Έτσι τροποποιούνται οι προϋποθέσεις συνεργασίας των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού για οργάνωση εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών. Εκτιμάται πως αυτό γίνεται για να καλυφθούν οι παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προμήθεια εξοπλισμού (κάδοι κ.λπ.), που όφειλαν να καλύπτουν τα συλλογικά συστήματα προς τους ΟΤΑ μέσω ΦΟΣΔΑ. Με το άρθρο 5 σε ορισμένες περιπτώσεις παραβίασης νομοθεσίας είναι δυνατή η αφαίρεση της έγκρισης οργάνωσης και λειτουργίας ΣΕΔ από τον ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), π.χ. προστίθεται ποινή σε υπόχρεους παραγωγούς που δεν καταβάλλουν τις απαιτούμενες εισφορές στο ΣΣΕΔ που έχουν συμβληθεί. Βέβαια, το μέγα θέμα είναι ότι ο οργανισμός παραμένει τραγικά υποστελεχωμένος…

ΤΕΕ υπερπουργείο

Στο δεύτερο σώμα τροπολογιών του ΥΠΕΝ, με το άρθρο 4 το ΤΕΕ υφαρπάζει κι άλλες αρμοδιότητες από το ΥΠΕΝ. Ανακηρύσσεται «Φορέας υλοποίησης δράσεων και προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και υδάτων για ψηφιακές δράσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Χωρίς να είναι αυτός ο ρόλος του και χωρίς να διαθέτει τις αντίστοιχες υποδομές, με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ το ΤΕΕ «κλέβει» αντικείμενο από τις καθ’ ύλην δημόσιες υπηρεσίες. Ενδεικτικά, έχει οριστεί αναθέτουσα αρχή για την εκπόνηση των μελετών του ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το πυρόπληκτο Μάτι αλλά και για τη μελέτη εφραμογής, τις μελέτες Τοπικών Πολεοδομιών Σχεδίων, καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, του ψηφιακού χάρτη κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL