Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Κωστής Χατζηδάκης / Με νέα διάταξη «στήνει» βιομηχανία απόρριψης συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωστής Χατζηδάκης / Με νέα διάταξη «στήνει» βιομηχανία απόρριψης συντάξεων

Χατζηδάκης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώτα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης με διάταξη επέβαλε με fast track διαδικασίες να εκδίδονται συντάξεις (τις οποίες βάφτισε ...«συντάξεις εμπιστοσύνης») στο ...περίπου, τώρα με την ίδια διαδικασία ανοίγει νέα «φάμπρικα», αυτή τη φορά απόρριψης χιλιάδων συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και στην έκδοση και στην απόρριψη οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των ασφαλισμένων που θα αιτούνται συνταξιοδότησης θα υπόκεινται σε πλημμελή έλεγχο, προκειμένου να απονεμηθούν ή να απορριφθούν όπως - όπως. Και παρά το γεγονός ότι οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι περιμένουν στην... ουρά για να τους απονεμηθεί η σύνταξη που δικαιούνται για χρόνια, τώρα θα χάσουν και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ακρόασης...

Συγκεκριμένα, με νέα διάταξη του υπουργού Εργασίας καλούνται οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να απορρίπτουν την αίτηση συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, αν τα στοιχεία που προσκομίζει είναι ελλιπή ή αμφισβητούνται, χωρίς όμως ο ασφαλισμένος να έχει το δικαίωμα της ακρόασης προκειμένου να αποδείξει με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ότι δικαιούται (βάση του χρόνου ασφάλισης, των ενσήμων και των ηλικιακών ορίων) σύνταξη.

Αντισυνταγματική διάταξη

«Η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος όσον αφορά το δικαίωμα  προηγούμενης ακρόασης πριν την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης», τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. προσθέτοντας:

«Στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων η ανάγκη της προηγούμενης ακρόασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η διοίκηση δεν έχει το ασφαλιστικό ιστορικό για να εκδώσει την πράξη με ασφάλεια. Ο προβλεπόμενος μεταγενέστερος έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα του διοικούμενου, αφού μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πολύ περισσότερο που οι συνταξιούχοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνονται με ασφάλεια».

Όπως σημειώνει, ακόμα η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. μπροστά στην αποτυχία αντιμετώπισης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης προχωρά τώρα στη θέσπιση διάταξης που προβλέπει τις fast track απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων καλώντας τον υπουργό να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους

Απόρριψη συντάξεων

Να σημειώσουμε ότι η «ΑΥΓΗ της Κυριακής» στις 15 Μαΐου μεταφέροντας εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΚΑ, είχε επισημάνει ότι όχι μόνο είναι ανέφικτο να βγουν εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις μέσα σε διάστημα 3 μηνών όπως ορίζει ο νέος νόμος (δηλαδή η εφαρμογή της εγκυκλίου Χατζηδάκη για απονομή συντάξεων fast track ή «εμπιστοσύνης») αλλά προκύπτουν και μια σειρά νέων προβλημάτων, όπως το ενδεχόμενο να απορρίπτονται καθ' όλα πραγματικές και έγκυρες αιτήσεις συνταξιοδότησης, πέρα από τον κίνδυνο να αποδίδονται λάθος ποσά συντάξεων στους ασφαλισμένους.

«Οι εισηγητές του ΕΦΚΑ που διαπιστώνουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο να εκδώσουν απορριπτικές αποφάσεις. Όμως αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αλληλογραφίες και οι αναζητήσεις των ασφαλιστικών χρόνων, υπάρχει ο κίνδυνος να απορριφθεί μια αίτηση που είναι καθόλα νόμιμη…»

Τώρα με την νέα διάταξη ο υπουργός καταργεί την ακρόαση του ασφαλισμένου και την πιθανή προσκόμιση νέων επιπλέον στοιχείων και με διαδικασίες fast track θα απορρίπτει χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL