Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ευλογιά των πιθήκων / «Σοβαρό ξέσπασμα μιας σοβαρής ασθένειας - Nα την πάρουμε σοβαρά»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευλογιά των πιθήκων / «Σοβαρό ξέσπασμα μιας σοβαρής ασθένειας - Nα την πάρουμε σοβαρά»

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΙΟΣ
Lancet

Το εμβόλιο κατά της «τυπικής» ευλογιάς χορηγεί η Βρετανία σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων στην Υγεία και σε πολίτες που είναι πιθανό να έχουν έρθει σε επαφή με τα περιστατικά της «ευλογιάς των πιθήκων» που καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει το Reuters την Παρασκευή. Για την συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο, αλλά θεωρείται ότι το διαθέσιμο για την ευλογιά παρέχει εν μέρει προστασία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στο παρελθόν η προστασία αυτή έφτανε το 85%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι περισσότερες χώρες της Δύσης διαθέτουν σημαντικές ποσότητες αυτού του εμβολίου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί σε δυτικές χώρες αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεκάδες ακόμη ύποπτα κρούσματα, τόσο στη Βρετανία όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι Αρχές βρίσκονται ήδη σε συναγερμό και στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να στέλνει σχετική εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν θα προκληθεί πανδημία όπως με την COVID ... αλλά είναι μία σοβαρή εμφάνιση μίας σοβαρής ασθένειας -και πρέπει να την πάρουμε σοβαρά» τονίζει ο Τζίμι Γουίτγουορθ, καθηγητής Διεθνούς Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Νόσων του Λονδίνου.

Η ευλογιά των πιθήκων (ονομάζεται έτσι επειδή αρχικά εντοπίστηκε σε αυτούς) είναι ιογενής ασθένεια που προκαλείται από τον ιό MPXV και συνήθως προκαλεί σχετικά ήπια ασθένεια, με πυρετό και εξανθήματα που συνδυάζονται με τοπικά πρηξίματα του δέρματος, που προκαλούν χαρακτηριστική ανωμαλία στην επιφάνειά του. Υπάρχουν δύο κύρια στελέχη του MPXV, αυτό της Δυτικής Αφρικής και αυτό του Κονγκό. Η μετάδοση του MPVX γίνεται μέσω της επαφής, του συγχρωτισμού, κτλ.

Καθώς και τα δύο έχουν καταγραφεί κυρίως σε χώρες της κεντρικής Αφρικής (όπου οι συνθήκες διαβίωσης μεγάλων πληθυσμών είναι δυσμενείς και τα υγειονομικά συστήματα ελλιπή), τα ποσοστά θνησιμότητας που καταγράφονται είναι απειλητικά. Για το στέλεχος του Κονγκό η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει το 10% (που αντιστοιχεί σε 10.000 ανά 100.000 ασθενείς), ενώ για της Δυτικής Αφρικής το 1% (δηλαδή 1.000 ανά 100.000 ασθενείς).

Η ανησυχία των υγειονομικών Αρχών αφορά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η ευλογιά των πιθήκων είχε καταγραφεί να χτυπάει πληθυσμούς της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, με πολύ σπάνια περιστατικά αλλού στον κόσμο. Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά: τουλάχιστον 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία (πρώτο στις 7 Μαΐου σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νιγηρία), 14 στην Πορτογαλία, ένα στην Ιταλία (με δύο ακόμη ύποπτα), ένα στη Σουηδία, καθώς και ένα ακόμη στις ΗΠΑ.

Παρότι οι εκρήξεις περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων είναι συνηθισμένες στην Αφρική (αρκετές καταγράφηκαν την τελευταία διετία και αντιμετωπίστηκαν), «ανησυχούμε για τις πολλές χώρες εκτός Αφρικής -και κυρίως στην Ευρώπη- που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις», είπε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων της Αφρικής Αχμέντ Όγκγουελ Ούμα. «Θα είναι πολύ χρήσιμο να κοινοποιηθούν οι πληροφορίες για την πραγματική πηγή τους».

Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποιας μετάλλαξης που να έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό νέο τρόπο μετάδοσης, όπως τα σωματικά υγρά. Ήδη στη Βρετανία εξετάζεται αν υπάρχει σύνδεση της μετάδοσης με την σεξουαλική δραστηριότητα. «Όλα αυτά μένει να προσδιοριστούν», σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του UCLA Άν Ρίμοϊν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL