Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ευλογιά των πιθήκων / Σε επιφυλακή τα ελληνικά νοσοκομεία – Τα ύποπτα συμπτώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευλογιά των πιθήκων / Σε επιφυλακή τα ελληνικά νοσοκομεία – Τα ύποπτα συμπτώματα

EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μετά τα κρούσματα και τα δεκάδες ύποπτα κρούσματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σημάνει συναγερμός τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα. Σχετική εγκύκλιο έστειλε σήμερα ο ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία για την μολυσματική ασθένεια η οποία μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική, καταλήγουν.

Στην Ιταλία, συμπτώματα κατέγραψε ένας νεαρός άνδρας ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Παράλληλα δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.

Οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας, όπως μεταδίδει το Reuters, ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει 9 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 14, ενώ στην Ισπανία οι αρχές ανέφεραν την Πέμπτη τα πρώτα επτά κρούσματα.

Οι εννέα ασθενείς που επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία είναι σταθεροί και παρακολουθούνται στενά, ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη η πορτογαλική υγειονομική αρχή DGS, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί προσπαθούν να «εντοπίσουν αλυσίδες μετάδοσης και πιθανά νέα κρούσματα». Τα περισσότερα κρούσματα στην Πορτογαλία αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Λισαβόνα και γύρω από αυτήν, δήλωσε η DGS.

Η Ισπανία ανέφερε τα πρώτα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 πιθανά κρούσματα, όλα στην κεντρική περιοχή της Μαδρίτης. «Είναι πιθανό να έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της δημόσιας υγείας της περιφέρειας της Μαδρίτης, Αντόνιο Ζαπατέρο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε το πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο Παρίσι. Πρόκειται για το πρώτο πιθανό κρούσμα που εντοπίζεται στη Γαλλία.

Συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Παρά το ότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL