Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Politico / Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει ευρωπαϊκά χρήματα για ακόμη 80 χλμ τείχους στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Politico / Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει ευρωπαϊκά χρήματα για ακόμη 80 χλμ τείχους στον Έβρο

Τοίχος στον Έβρο
(ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται και ζητά ευρωπαϊκά κονδύλια για να επεκτείνει το τοίχος στον Έβρο προχωρά το Politico. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ως «Υπενθύμιση» τα εξής: «Το ερώτημα εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, αφού το "Brussels Playbook" έγραψε ότι 12 χώρες της ΕΕ -κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ζήτησαν χρήματα τον περασμένο Οκτώβριο από την Επιτροπή για να διατεθούν για τείχη και φράχτες.

Αφού η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τοίχους», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε εκφράσει διαφορετική άποψη, δηλώνοντας ότι νόμιμα κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη σήμερα στη Νέα Υόρκη καθώς οι συνομιλίες εντείνονται —και οι δύο βρίσκονται στην πόλη για το Διεθνές Φόρουμ Αναθεώρησης Μετανάστευσης— ενώ Έλληνες αξιωματούχοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις.

«Εδώ είναι Σπάρτη»

Στη συνέχεια, το Politico επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει προκλητική και υποστηρίζει ότι επιτρέπεται νόμιμα να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της ΕΕ που λαμβάνει μέσω του προγράμματος DG Home’s Border Management and Visa Policy (BMVI) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής φυσικών φραχτών.

Τέλος υπενθυμίζει ήδη στον Έβρο υπάρχει ένα φράγμα 28 χιλιομέτρων με την Αθήνα να ζητά χρήματα για ακόμη 80 χιλιόμετρα, αίτημα που έρχεται σε σύγκρουση με τη γραμμή των φον ντερ Λάιεν και Γιόχανσον.

Δημοσίευμα του Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL