Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Ο Πλεύρης έριξε τις μάσκες για χάρη του τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ο Πλεύρης έριξε τις μάσκες για χάρη του τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προλαβαίνοντας για ακόμα μία φορά τους επιστήμονες, ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Μιλώντας σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αποφασίσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, τονίζοντας ότι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που θεωρεί ότι είναι απαραίτητη.

Για του λόγου το αληθές, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση που προβλέπει την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό αφορά και τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους χώρους. Εξαίρεση αποτελούν οι μονάδες Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγειάς κ.τ.λ.), οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα ΜΜΜ αστικού τύπου (λεωφορεία, ηλεκτρικός, μετρό, τρόλεϊ, τραμ). Στα μέσα μαζικής μεταφοράς με αριθμημένες θέσεις (αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ) η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική. Για τα πλοία, όπως και τα σχολεία, θα υπάρξει νεότερη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Εναρμόνιση με τις διεθνείς οδηγίες

Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει διαχωρισμός στη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό κυρίως αποφασίστηκε για να εναρμονιστούν οι εγχώριες συνθήκες με τις διεθνείς οδηγίες. Θυμίζουμε ότι από τις 16 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) κατάργησαν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και πτήσεις. Από τη στιγμή, όμως, που δεν υπήρχε οδηγία στην Ελλάδα, υπήρχαν αρκετοί πολίτες -κυρίως τουρίστες- που τις τελευταίες ημέρες δεν φόραγαν μάσκα στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να κάνουν συνέχεια συστάσεις.

Στο ίδιο έργο θεατές

Παρ' όλα αυτά, ο Θάνος Πλεύρης παραδέχτηκε στον ΣΚΑΪ ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από τον Σεπτέμβριο. Όπως εξήγησε, ακόμα και το πιο θετικό σενάριο να πάρουμε, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πάλι πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Άρα θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες από τώρα ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα, προφανώς έχει μπει σε μια άλλη φάση αλλά δεν έχει εξαλειφθεί κι επομένως είναι βέβαιο ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι ενδέχεται να επιστρέψουν και κάποια μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας, με τα όσα είπε και σε συνδυασμό με τις αποφάσεις, αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα και μόνο στραμμένο το βλέμμα στον τουρισμό. Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν η χώρα κλήθηκε να υποδεχτεί τους τουρίστες, τα μέτρα άρθηκαν όπως - όπως, χωρίς κανένα υγειονομικό κριτήριο και δίχως υγειονομικά πρωτόκολλα που θα καλλιεργούσαν ένα κλίμα ασφάλειας.

Έτσι και φέτος, ο Θάνος Πλεύρης, αφού προετοίμασε το έδαφος με τις προαναγγελίες του, ανακοίνωσε την... καλοκαιρινή λήξη της πανδημίας, μέχρι βέβαια να φύγουν οι τουρίστες και το πορτοφόλι τους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL