Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Συνέδριο ΝΔ / Προεκλογική επιχείρηση υγειονομικής διάσωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο ΝΔ / Προεκλογική επιχείρηση υγειονομικής διάσωσης

Θάνος Πλεύρης
Θάνος Πλεύρης

Αν έπρεπε να μπει τίτλος στον απολογισμό των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσφατο συνέδριό τους αναφορικά με την πανδημία, θα ήταν «τα κάναμε όλα τέλεια». Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τους καθ’ ύλην αρμόδιους, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία των δύο τελευταίων ετών. Αντιθέτως, ακούστηκε ότι έγιναν αλλαγές που δεν έχουν ξαναγίνει, ενώ το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον ΕΟΠΥΥ παρουσιάστηκε ως... ευλογία.

Παρότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τα γαλάζια στελέχη να μην έχουν έπαρση και να παραδεχτούν τις αστοχίες, οι «υγειονομικοί» της Ν.Δ. επιδόθηκαν σε έναν... γύρο του θριάμβου. Η πρωτοφανής συσπείρωση γύρω από ένα επίπλαστο success story και η αποποίηση ευθυνών έχει έναν βασικό στόχο: Όταν ο πολίτης κληθεί να στηρίξει με την ψήφο του κάποιο κόμμα στις επόμενες εκλογές (πρόωρες ή μη), δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι συνέπειες της πανδημίας βαραίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μίνα Γκάγκα
Μίνα Γκάγκα

Έτσι, φτάσαμε να ακούμε από τον Θάνο Πλεύρη και τη Μίνα Γκάγκα πως «μείναμε όρθιοι» και έγινε έργο στο ΕΣΥ που δεν έχει ξαναγίνει. Τον Μάριο Θεμιστοκλέους να καλεί να εξεταστούν τα αρνητικά, αλλά να μην επισημαίνει κανένα. Τον Άδωνι Γεωργιάδη να τονίζει ότι «ήμασταν τυχεροί που είχαμε στις κρίσεις (μεταξύ αυτών και την πανδημία) τον Μητσοτάκη». Τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μη βλέπει ψεγάδι. Και τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να λέει πως δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά η «άθλια αντιπολίτευση» και οι πολίτες.

Μάριος Θεμιστοκλέους

Ιδεολογικό μανιφέστο Εξαδάκτυλου

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέλαβε τον ρόλο του... υγειονομικού ινστρούχτορα της Δεξιάς, καθώς η τοποθέτησή του έδωσε το ιδεολογικό στίγμα του νεοφιλελευθερισμού στην Υγεία. Μίλησε για «ηλικίες γαλουχημένες από τη σοσιαλιστική ευωχία, που απαιτούσαν από το κράτος τα πάντα, ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς τους». Έκανε λόγο για μύθους στην Υγεία, όπως ότι «δαιμονοποιείται οτιδήποτε ιδιωτικό», αντίληψη που -σύμφωνα με τον ίδιο- αποτελεί παράγοντα αναστολής της προόδου! Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας ότι η Δεξιά υπερέχει στην Υγεία, «παρά τον αριστερό προπαγανδιστικό μύθο».

Τα λόγια του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου αποτελούν ένα ιδεολογικό «μανιφέστο» της Ν.Δ. για την Υγεία. Αρχικά επιχειρεί να διώξει οποιαδήποτε αμφιβολία -η οποία ήταν έντονη- από την ίδια την κομματική βάση. Έπειτα, επιδιώκει αυτή η αντίληψη, μέσα από τη δουλειά βάσης, να φτάσει στην κοινωνία. Επομένως, όχι μόνο η κυβέρνηση είναι επιτυχημένη, αλλά οι όποιες αστοχίες βαραίνουν την αντιπολίτευση και τον... σοσιαλισμό.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Οι ξεχασμένες δεξιές γκρίνιες

Ωστόσο, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έχει κριτικάρει αρκετές φορές την κυβέρνηση. Έχει διαφωνήσει με την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, ενώ έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επίσης, η πρότασή του να πληρώνουν μέρος των νοσηλίων οι ανεμβολίαστοι προκάλεσε την αντίδραση της -επίσης γαλάζιας και παρούσας στο συνέδριο της Ν.Δ.- Ματίνας Παγώνη.

Τέλος, αρκετοί υγειονομικοί που συνδέονται με τη Ν.Δ. (Παγώνη, Πατούλης, Γώγος, Μαγιορκίνης, Παπαευαγγέλου κ.ά.) έχουν διαφωνήσει ή έχουν «αδειάσει» την κυβέρνηση στο παρελθόν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL