Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ανεξάρτητες Αρχές / Εντολείς της κυβέρνησης και των αγορών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεξάρτητες Αρχές / Εντολείς της κυβέρνησης και των αγορών

ΕΣΡ

Κάτι δεν πάει καλά εδώ και χρόνια με τις Ανεξάρτητες Αρχές. Τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο μηνύματα εξυπηρέτησης κυβερνητικών εντολών, συγκάλυψης και υπηρεσιών προς τους ισχυρούς των αγορών, παρά υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Μολονότι έχουν μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς κατ’ εξαίρεση δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο και τα μέλη τους υπόκεινται σε ασυλίες (και ασυμβίβαστα) ώστε να μην υφίστανται κανενός είδους πιέσεις, εντούτοις οι Ανεξάρτητες Αρχές δίνουν την εντύπωση πως διατελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία είτε των αγορών που εποπτεύουν και θεωρητικά ελέγχουν είτε του πολιτικού συστημικού κατεστημένου, δηλαδή των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είτε όλα αυτά μαζί. Πόσο «ανεξάρτητες» είναι;

Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση προς τις Αρχές -τουλάχιστον ενός σεβαστού αριθμού από τις 5 συνταγματικά κατοχυρωμένες συν 25 ακόμη, σύνολο 30- δεν έχει αποφέρει μέχρι σήμερα καρπούς προς όφελος των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν ελέγχονται από τους πολίτες, όπως ελέγχονται για τα πεπραγμένα τους οι κυβερνητικές επιλογές και η δημόσια διοίκηση και δεν δίνουν λόγο παρά μόνο στη Δικαιοσύνη και στοιχειωδώς στη Βουλή. Η λειτουργία τους στην Ελλάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, καθώς συχνά επιδεικνύουν προκαταλήψεις και εύνοιες. Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) πολύ λίγο διαφώτισε τη Βουλή για τα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας την περασμένη Πέμπτη. Η σχετική μελέτη που παρουσίασε συγκέντρωσε σοβαρές ενστάσεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) για μη αποτύπωση των πραγματικών κερδών που αποκόμισαν οι παραγωγοί από τη χονδρεμπορική αγορά. Του καταλογίστηκε επίσης προσπάθεια να καλύψει τα όσα εγκληματικά έχουν προκαλέσει με τις αποφάσεις τους οι Μητσοτάκης-Χατζηδάκης-Σκρέκας στα νοικοκυριά προς όφελος των προμηθευτών ενέργειας.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Kontra, τόνισε ότι η ΡΑΕ οφείλει να λειτουργεί ανεξάρτητα και πέρα και έξω από κυβερνητικές εντολές. Μίλησε μάλιστα για ευθύνες των Ανεξάρτητων Αρχών αν τα πορίσματά τους συμβάλλουν στο να υπάρξει ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, οπότε και θα πρέπει να ελεγχθούν.

Την ίδια μέρα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην τριμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε δεν επιβεβαιώνει παράνομα push backs στο Αιγαίο, παρά τις δεκάδες καταγγελίες που έχει καταγράψει η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα δημοσιεύματα δεκάδων διεθνών ΜΜΕ. Παρά ακόμη και την εξώθηση σε παραίτηση του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, μετά τις αποκαλύψεις της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εδώ και τρία χρόνια έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει την «πολιτική πολυφωνία» στην τηλεόραση -γεγονός που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο και να ζητήσει την παραίτηση του-, όμως δεν ελέγχει και πολλά άλλα, από τα ψυχαγωγικά ριάλιτι παιχνίδια και τη δραματοποίηση των ειδήσεων στα δελτία, μέχρι την εφαρμογή του νόμου για τα αδειοδοτημένα κανάλια και τον ρατσιστικό και σεξιστικό λόγο στις εκπομπές - εκτός αν θίγονται παράγοντες της κυβέρνησης ή αν πρόκειται για τίποτε μικρά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς της επαρχίας. Ενώ αφήνει τους μεγάλους παίκτες να αλωνίζουν, εξαντλεί την αυστηρότητά του σαν υποτακτικός ψευτοπαλικαράς πάνω στους μικρούς του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού τοπίου, στους οποίους επιβάλλει δυσανάλογες ποινές εξόντωσης. Είναι αυτό δημόσια υπηρεσία; Για το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην «αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση»; Και «στην εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων»; Η αποδυνάμωση του ΕΣΡ φαίνεται πως είναι στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προτιμά να το αδρανοποιεί ή κατά περίπτωση να το εργαλειοποιεί για τους σκοπούς της.

Ας μην διαφεύγει και ο ρόλος που έπαιξε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν εκχώρησε το τηλεοπτικό φάσμα στην Digea των καναλαρχών έναντι πινακίου φακής και υποχρέωσε όλα τα κανάλια της περιφέρειας σε «χαράτσι» κάθε μήνα με υπέρογκα ποσά που είναι αδύνατον να πληρωθούν, με αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

«Ξεκαθάρισμα» ραδιοφώνων από το ΕΣΡ πριν την αδειοδότηση

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση εξαγγέλλει αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, που βρίσκεται μάλιστα στην «τελική ευθεία», όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Οικονόμου, και το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι πως έχει αναθέσει σε τέσσερις «ειδικούς» την εκπόνηση της σχετικής νομοθεσίας για τα ραδιόφωνα και τα περιφερειακά ραδιόφωνα. Βρισκόμαστε έτσι σε αναμονή των πονημάτων, ενώ το κόστος των αναθέσεων για το Δημόσιο ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ.

Από την άλλη, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει σηκώσει τα μανίκια και κάνει δουλειά «βάσης»: σαρώνει το ραδιοφωνικό τοπίο. Το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε έναν συστηματικό έλεγχο των ραδιοφωνικών σταθμών της περιφέρειας, αν λειτουργούν ή όχι κι ακόμη αν κάποτε στο παρελθόν διέκοψαν για ένα διάστημα τη λειτουργία τους.  Ήδη την περασμένη Δευτέρα είχε καλέσει σε ακρόαση τους εκπροσώπους 13 ραδιοφωνικών σταθμών με το ερώτημα της μη αδιάλειπτης λειτουργίας τους (άρθρο 53 του Ν. 2778/1999 σε συνδυασμό με το άρθρο 11 παρ. 4 του Ν. 3592/2007), που επιφέρει την άμεση κύρωση της διακοπής της λειτουργίας τους.

Σκοπός του ΕΣΡ είναι να ξεσκαρτάρει τους μικρότερους και πιο αδύναμους της περιφέρειας έτσι ώστε η (όποια) αδειοδότηση στο μέλλον να γίνει απλούστερη ή ενδεχομένως και να μην χρειαστεί καθόλου να γίνει... Εξάλλου, φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό το ΕΣΡ με αυτή τη σύνθεση θα είναι αυτό που θα εκχωρήσει τις άδειες ραδιοφωνικών σταθμών, δεδομένου ότι η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL