Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα / Ηχηρή απάντηση στην επιστολή – ντροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα / Ηχηρή απάντηση στην επιστολή – ντροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Απάντηση καταπέλτη εξέδωσαν οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», αναφορικά με την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τον διεθνή διασυρμό της χώρας από την κατρακύλα 38 θέσεων στην αξιολόγησή της Ελλάδας ως προς την Ελευθερία του Τύπου.

«Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση καλύτερα να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας των ΡχΣ, Κριστόφ Ντελουάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος συνεχίζοντας να κατακεραυνώνει το Μαξίμου τονίζει ότι το χάσμα μεταξύ όσων υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση περί διεθνών δεσμεύσεών της σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα και της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι είναι σκανδαλώδες. «Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου, όπως κάναμε υπό προηγούμενες κυβερνήσεις», προσθέτει ο Κριστόφ Ντελουάρ.

Παράλληλα στην ίδια απαντητική επιστολή, οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» απαντούν αναλυτικά σε όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και αναδεικνύουν τα ψέματα και τις μισές αλήθειες.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή των ΡχΣ επισημαίνεται ότι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προς υποστήριξη των ισχυρισμών του, αναφέρθηκε στην έκθεση «Media Pluralism Monitor» του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των Μέσων και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης η οποία όμως «βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν πριν από το 2021, έτος δολοφονίας του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, και πολλών άλλων παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου».

Επίσης αναφορικά με την παραπάνω έκθεση οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για τα ψέματα του Γ. Οικονόμου, σχετικά με τις δηλώσεις του ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις πολλών χωρών». Οι εν λόγω δηλώσεις αφορούσαν σε έκθεση που στην πραγματικότητα βρίσκει μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία για να υποστηρίξει αυτό που ήθελε.

«Λέει επίσης (σ.σ. ο Γ. Οικονόμου) ότι η έκθεση εκπονήθηκε “υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης”, όταν, στην πραγματικότητα, δημοσιεύτηκε από ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ» τονίζουν οι ΡχΣ και επαναλαμβάνουν τις τα προβλήματα που εντοπίζονται σχετικά με την λύση της υπόθεσης δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ.

«Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε δημοσίως τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι οποίες υιοθετήθηκαν το 2021. Όμως η έρευνα για τη δολοφονία του Καραϊβάζ φαίνεται να έχει σταματήσει» σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις και η παρακολούθηση δημοσιογράφων που ερευνούν ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση παραβιάζει σαφώς τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Τέλος οι ΡχΣ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στον νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις ψευδείς ειδήσεις τονίζοντας ότι «απειλεί τους δημοσιογράφους με αυθαίρετη δίωξη και ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία».

«Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στις αναφορές από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης» , τονίζουν καταλήγοντας οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL