Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Υγεία / Διαλυμένο ΕΣΥ, αδιάφορη κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υγεία / Διαλυμένο ΕΣΥ, αδιάφορη κυβέρνηση

ΥΓΕΙΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει σφυρίξει το τέλος της πανδημίας, τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα προβλήματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η εύρυθμη λειτουργία των δομών Υγείας αμφισβητείται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα από το δίδαγμα της πανδημίας και δεν ενίσχυσε κατ’ ελάχιστο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Βασικά προβλήματα στην Αττική

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου σε βασικές ανάγκες. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας - Πειραιά, στο Τμήμα Διαγνωστικής Απεικόνισης (Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας) έχουν συνταξιοδοτηθεί ή είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης πέντε ειδικευμένοι γιατροί. Οι εναπομείναντες τέσσερις μόνιμοι γιατροί και ο ένας επικουρικός είναι αδύνατον να καλύψουν το έργο που ως πέρυσι επιτελούσαν δέκα ειδικευμένοι γιατροί, γι’ αυτό έχουν ανασταλεί τα εξωτερικά ραντεβού.

Στο Ασκληπιείο Βούλας, υπάρχουν καταγγελίες για τη λειτουργία του Τμήματος του αξονικού τομογράφου και την απαράδεκτη συμπεριφορά της συντονίστριας διευθύντριας του Τμήματος. Οι καταγγελίες άπτονται τόσο της εργασιακής και επιστημονικής αξιοπρέπειας των γιατρών του Τμήματος όσο και της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής των ασθενών.

Στο "Ελπίς" εντοπίζονται τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας οδήγησαν σε παραίτηση του επιστημονικά υπεύθυνου διευθυντή του αναισθησιολογικού Τμήματος και την αποχώρηση επιπλέον αναισθησιολόγων. Στο ακτινολογικό, λόγω παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων, οι εναπομείναντες εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εξαιτίας των ελλείψεων, σε αρκετές γενικές εφημερίες διακομίζονται ασθενείς στο «Λαϊκό».

Ληγμένα φίλτρα και υποστελέχωση στην Κρήτη

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Χανίων γίνεται αιμοκάθαρση σε νεφροπαθείς ασθενείς με τη χρήση ληγμένων φίλτρων! Μάλιστα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έστειλε επιστολή προς τον Θάνο Πλεύρη, με την οποία ζητάει να διενεργήσει έρευνα και να επιβάλει κυρώσεις όπου εντοπιστούν οι ευθύνες.

Παράλληλα, γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου και η ομάδα «Συντονιστικό για τη δημόσια Υγεία» καλούν τους πολίτες σε ενημερωτική συζήτηση. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 7 μ.μ. στον Δημοτικό Κήπο και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η υποστελέχωση σε κομβικά τμήματα του νοσοκομείου, η ασφάλεια των διανοσοκομειακών διακομιδών διασωληνωμένων ασθενών και η οριακή λειτουργία της χειρουργικής κλινικής.

Ασφυκτική κατάσταση στη νησιωτική χώρα

Την έντονη αντίδραση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «πυροδότησε» επιστολή της 2ης ΥΠΕ, με την οποία προτείνεται να μεταφέρονται τα επείγοντα περιστατικά σε ιδιωτική κλινική, που μαζί με τα προβλήματα υποστελέχωσης, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση. Τέλος, στην Κω, από τις 40 οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο έχουν καλυφθεί μόλις οι 25, ενώ για πρώτη φορά δεν υπάρχει παθολόγος!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL